20 Απριλίου 2015. Γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, 69 άτομα, βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής, θα δικαστούν με τη βαριά κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Μια δολοφονία, δεκάδες βίαιες επιθέσεις, παράνομα όπλα, προστατευόμενοι μάρτυρες. Όλη η δράση της Χρυσής Αυγής στις 1109 σελίδες του αμετάκλητου βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών. Σε μόλις τρεις υποθέσεις θα παρίσταται πολιτική Αγωγή. Στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, στην απόπειρα ανθρωποκτονίας και επιθέσεων στους Αιγύπτιους αλιεργάτες καθώς και στη υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες δίκες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που κατά γενική ομολογία θα έπρεπε να έχει ήδη αρχίσει.
Η δίκη της Χρυσής Αυγής αφορά όλη την κοινωνία, ή μάλλον πρέπει να κάνουμε όλη την κοινωνία να ενδιαφερθεί για αυτήν: το τι θα γίνει κατά τη διάρκειά της, ποιες ποινές θα επιβληθούν, αλλά και τι θα συμβεί μετά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Δεν είναι πολύ σίγουρο ότι η ελληνική κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει τι σημαίνει η δίκη αυτή. Μόλις 20 μέρες πριν από την έναρξή της και δεν υπάρχει καθόλου ή υπάρχει ελάχιστα στο δημόσιο διάλογο. Μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό, για την ενημέρωση και την πληροφόρηση του κόσμου, φέρουμε και οι δημοσιογράφοι. Μετά την υπερπληροφόρηση που ακολούθησε τις συλλήψεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής, τις ανακρίσεις, τις καταθέσεις, τις προφυλακίσεις, αφήσαμε τη σκόνη να κάτσει!
Οφείλουμε, και ενόψει της δίκης, να υπενθυμίσουμε το κατηγορητήριο, τα στοιχεία της δικογραφίας, ώστε οι ακροατές, οι αναγνώστες, οι τηλεθεατές, να μπορούν να κατανοήσουν τι θα γίνεται στη αίθουσα του δικαστηρίου. Κυρίως όμως έχουμε ευθύνη, και μάλιστα μεγάλη, για τη μεταφορά των τεκταινόμενων μέσα από την αίθουσα του δικαστηρίου. Όχι μόνο των καταθέσεων, αλλά και του κλίματος που θα επικρατεί. Είναι γνωστή η πρακτική των οπαδών της Χρυσής Αυγής να γεμίζουν τις αίθουσες των δικαστηρίων, όταν δικάζονται μέλη της, μη επιτρέποντας έτσι σε άλλους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν τη διαδικασία δημιουργώντας ταυτόχρονα κλίμα τρομοκρατίας.
Στο Παρατηρητήριο για τον φασιστικό και ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ, που λειτουργεί υπό τη θεσμική ομπρέλα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, ετοιμάζουμε ένα σύμφωνο για τους όρους κάλυψης της δίκης που θα προτείνουμε στα ΜΜΕ, καλώντας τα να το υιοθετήσουν. Βάσει αυτού, και με τη βοήθεια πανεπιστημιακών, θα φτιάξουμε ένα μοντέλο αξιολόγησης δημοσιευμάτων με στόχο να δημοσιοποιούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα σχετικές αναφορές για το πώς διαχειρίζονται τα Μέσα την πληροφορία σχετικά με τη δίκη.
Σημαντικό ζήτημα, που έχει φτάσει ως τη Βουλή με ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου, είναι η διεξαγωγή της δίκης εντός των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, σε μια από όλες τις πλευρές ακατάλληλη αίθουσα. Η τοπική κοινωνία, αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής και δημοσιογράφοι, αντιδρούν. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, δήλωσε πως η χώρα μας ήταν απροετοίμαστη από πλευράς υποδομών για τη διεξαγωγή μιας δίκης τέτοιας εμβέλειας. Μάλιστα ανέφερε, ότι η προετοιμασία είχε αρχίσει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Προφανώς, οι 18 μήνες που μεσολάβησαν από τις πρώτες προφυλακίσεις, τον Σεπτέμβριο του 2013, δεν έφτασαν! Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα υπάρχουν 153 θέσεις για το κοινό (με τι κριτήριο θα αποφασιστεί, και από ποιον, η σύνθεση του ακροατηρίου;), 128 για δικηγόρους, ενώ οι δημοσιογράφοι θα βρίσκονται σε διπλανή αίθουσα (!) και θα παρακολουθούμε τη δίκη με κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Επιπλέον, αυτή καθαυτή η διεξαγωγή μιας δίκης μέσα σε φυλακή, δημιουργεί δυσάρεστους συνειρμούς στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού κράτους δικαίου.
Οι επισημάνσεις αυτές, και η διάχυτη ανησυχία σχετικά με τους όρους και το κλίμα διεξαγωγής της δίκης, καθιστούν αδήριτη την ανάγκη να υπάρχει κάποιος φορέας που θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τι ακριβώς θα συμβεί στην αίθουσα του δικαστηρίου. Στη Γερμανία, τα δυο τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη του NSU, του Εθνικοσοσιαλιστικού Υπόγειου Δικτύου (Nationalsozialistischer Untergrund, NSU). Πρόκειται για την οργάνωση που έχει αναλάβει την ευθύνη για 10 φόνους: 9 με ρατσιστικά κίνητρα κατά ανδρών μεταναστών, έναν φόνο γυναίκας αστυνομικού και μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον συναδέλφου της. Αντιρατσιστικές οργανώσεις και αντιφασιστικές ομάδες στη Γερμανία πήραν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του NSU Watch, που παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τη δίκη, δημοσιεύει περίληψη των πρακτικών της, αναλύσεις και πληροφορίες από έρευνες. Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής γίνεται προσπάθεια να υποστηριχθούν τα θύματα της οργάνωσης και των οικογενειών τους,καθώς και να αναδειχθεί το θεμα του ρατσισμού στη γερμανική κοινωνία.
Στα της ελληνικής πραγματικότητας, δημιουργείται ανάγκη για τη δημοσιοποίηση των τεκταινομένων της δίκης της Χρυσής Αυγής. Το GoldenDawnWatch, είναι ένας φορέας η ιδρυτική διακήρυξη του οποίου θα ανακοινωθεί αύριο Πέμπτη σε συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ. Στόχος του GoldenDawnWatch είναι να δημοσιοποιεί εντός και εκτός Ελλάδος όλα τα στοιχεία που αφορούν τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Το Παρατηρητήριο για το φασιστικό και ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ θα έχει ενεργό συμμετοχή. Γιατί παραμένει επίκαιρη η φράση του Ιάκωβου Μάγερ ότι “η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης”.
H Eλευθερία Κουμάντου είναι δημοσιογράφος.
πηγή: Rednotebook.gr