in , , ,

Γιατροί από το ΓΝΘ Ιπποκράτειο: Ο εμβολιασμός είναι πράξη ευθύνης απέναντι στην κυβερνητική ανευθυνότητα

Σε ανακοίνωσή του το σχήμα υγειονομικών ΑΡΜΑ Δημοκρατίας ΓΝΘ Ιπποκράτειο καταγγέλει τους χειρισμούς της κυβέρνησης γύρω από την πανδημία, ζητάει άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, ενώ σημειώνει πως ο εμβολιασμός των υγειονομικών είναι στάση ευθύνης, «απέναντι στην κυβερνητική ανευθυνότητα και τον τυχοδιωκτισμό».

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Είναι ανησυχητικό και λυπηρό το ότι υπάρχουν εργαζόμενοι του Νοσοκομείου που δεν έχουν εμβολιασθεί. Μερικοί είναι εκ πεποιθήσεως αρνητές των εμβολιασμών. Ορισμένοι όμως ίσως έχουν μία διστακτικότητα ένεκα ερωτημάτων στα οποία δεν έχουν βρει πειστικές απαντήσεις. Eίναι λυπηρό που δεν εμπιστεύονται τις συστάσεις των ιατρών του Νοσοκομείου (οι οποίες απηχούν τις απόψεις του συνόλου της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας) με τους οποίους συνεργάζονται και μοχθούν νυχθημερόν τόσα χρόνια αλλά καταφεύγουν στην ενημέρωση από τις γνωστές ανεύθυνες πηγές που με ατεκμηρίωτα στοιχεία έχουν επιδοθεί σε ένα καταιγισμό ηθελημένης ή μη παραπληροφόρησης, κινδυνολογίας και εκφοβισμού. Οι τελευταίοι, έστω και την ύστατη στιγμή, ας προστρέξουν σε όποιον ιατρό εμπιστεύονται και να συζητήσουν το θέμα τους. Έχουμε καθήκον να τους ενημερώσουμε με ηρεμία, ψυχραιμία και κυρίως με ιατρικά/επιστημονικά επιχειρήματα ώστε να λάβουν την σωστή απόφαση.

Η παράταξή μας, κρίνει τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εχθρικά και ορισμένων συνδικαλιστικών οργάνων υποκριτικά και διγλωσσικά προς κυνήγι ψήφων. Η διπλή γλώσσα πάντα βόλευε. Πατώντας σε δυο βάρκες, από τη μια υποστηρίζοντας τον εμβολιασμό, κι από την άλλη κλείνοντας το μάτι στους αντιεμβολιαστές (είτε αρνητές είτε φοβισμένους) ότι, “εντάξει, δεν τρέχει και τίποτα αν δεν κάνετε το εμβόλιο…”, όποιος το κάνει, χάνει την όποια αξιοπιστία θα μπορούσε να έχει.

Η πολιτική και η στάση της κυβέρνησης και των δικών της «ειδικών» στην αντιμετώπιση της πανδημίας όχι μόνο δεν πείθουν για την ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού, αλλά ενισχύουν την καχυποψία, την επιφύλαξη, την άρνηση. Αν πραγματικά ενδιαφερόταν για την ασφάλεια των ασθενών, τα τμήματα δεν θα ήταν υποστελεχωμένα. Στην περίπτωση των συγκεκριμένων εμβολίων η κυβέρνηση δεν επιχείρησε να ενημερώσει εγκαίρως όλους τους υγειονομικούς. Κινήθηκε βιαστικά, πιστεύοντας ότι αργά ή γρήγορα θα προχωρήσει ο εμβολιασμός. Οι συνεχείς παλινωδίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, οι αντιφατικές δηλώσεις και πρακτικές κυβερνητικών παραγόντων αλλά και ελεγχόμενων επιστημόνων διέσπειραν τη σύγχυση στο λαό και σε μερίδα υγειονομικών.

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι τραγική από την αρχή της πανδημίας. Όλη μέρα παίζει ο κίνδυνος έκρηξης της πανδημίας από τη μετάλλαξη Delta. Εκτός όμως της διάχυσης του φόβου, υπάρχει επαγρύπνηση, σχέδιο και προετοιμασία; Εκτός βέβαια από την αναστολή εργασίας ανεμβολίαστων υγειονομικών. Αντί να ασχοληθούμε όμως με αυτό, τις ελλείψεις προσωπικού, τα ΒΑΕ, την αύξηση του μισθού μας, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων μας που η σύμβαση των περισσότερων λήγει τέλη Οκτώβρη, εμείς για ακόμη μια φορά διχαζόμαστε για κάτι που θα έπρεπε να είναι δεδομένο στην επαγγελματική μας συνείδηση. Δεν θα έπρεπε καν να φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για υποχρεωτικότητα.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ

Πρέπει να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί;

Η απάντηση είναι σαφής. ΝΑΙ! Χρέος κάθε υγειονομικού είναι να πάει να εμβολιαστεί ό,τι και να του λέει η κυβέρνηση. Είναι ηθικό χρέος που απορρέει από τη θέση του στην κοινωνία. Aντι-επιστημονικές ιδεοληψίες δεν θα έπρεπε να έχουν ακροατές στο υγειονομικό προσωπικό. Το πιο “ιερό” δικαίωμα στο ΕΣΥ είναι “ιερή” υποχρέωση κάθε υγειονομικού: Το δικαίωμα των εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ να αισθάνονται ασφαλείς ότι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι τραυματιοφορείς και γενικότερα όλο το υγειονομικό προσωπικό είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ας αντιληφθούμε ότι η Πολιτεία μας χρωστάει πολλά, η κοινωνία δε μας χρωστάει τίποτα. Οι φόβοι είναι σεβαστοί, αλλά επίσης σεβαστή πρέπει να γίνεται κάποια στιγμή τόσο η επιστημονική γνώμη (της συντριπτικής πλειοψηφίας γιατρών, βιολόγων κ.ό.κ.) για την χρησιμότητα των εμβολιασμών, όσο και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας μέσω τείχους ανοσίας. Ξεχάσαμε τις συρροές κρουσμάτων υγειονομικών πριν την έλευση του εμβολίου; Ξεχάσαμε τους θανάτους των ανεμβολίαστων συναδέλφων μας που δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν;

Πλέον έχουν περάσει 8 ολόκληροι μήνες. Έχουν πραγματοποιηθεί εκατομμύρια εμβολιασμοί στην Ελλάδα και έχουν χορηγηθεί δισ. δόσεις παγκοσμίως. Δεν μπορούμε να συζητάμε πλέον για έλλειμμα ενημέρωσης.
Οι εμβολιασμοί σε μια πανδημική κατάσταση είναι πράξη ευθύνης, σύνεσης και αλληλεγγύης. Η θέση μας είναι ξεκάθαρα υπέρ του εμβολιασμού ως η μόνη επιστημονική θέση που αρμόζει σε επαγγελματίες υγείας.

* Καλούμε όλους τις/τους εργαζόμενες/ους στον χώρο της υγείας να εμβολιαστούν, προστατεύοντας τους ίδιους και συμβάλλοντας στον αγώνα για την μη εξάπλωση του κορονοϊού. Αυτή είναι στάση ευθύνης, απέναντι στην κυβερνητική ανευθυνότητα και τον τυχοδιωκτισμό.

* Και όλες/οι μαζί να φωνάξουμε πως είναι εγκληματική η πρακτική να μην ενισχύεται το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο απέδειξε στην πράξη την αξία του και την υπεροχή του απέναντι στο ιδιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Μέρα25: Το πρόσωπο της Μητσοτάκης Α.Ε. δεν αλλάζει

Αποχαιρετισμός στον σκηνοθέτη και ακτιβιστή Γιάννη Καρυπίδη