in

Γιατί συναντούμε συχνότερα λεωφορεία του ΟΑΣΘ με βλάβη;

Γιατί συναντούμε συχνότερα λεωφορεία του ΟΑΣΘ με βλάβη;

Όσοι και όσες χρησιμοποιούν την αστική συγκοινωνία στην Θεσσαλονίκη έχουν παρατηρήσει λεωφορεία του ΟΑΣΘ που έπαθαν βλάβη τους τελευταίους μήνες ή τα γνωστά “μπλε” και “κόκκινα” λεωφορεία τα οποία παρότι απουσίαζαν τα τελευταία δύο χρόνια από το κέντρο της πόλης επανήλθαν δριμύτερα. Η κουβέντα που έχει ανοίξει στις στάσεις των λεωφορείων -και όχι μόνο- στάθηκε η αφορμή να αναζητήσουμε την απάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες αιτία είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό στο συνεργείο του ΟΑΣΘ και δευτερευόντως οι προβλέψεις του τελευταίου νόμου και των διατάξεων σχετικά με τα έτη κυκλοφορίας των λεωφορείων.

Όπως καταγγέλλει οδηγός του ΟΑΣΘ στο alterthess.gr λόγω του φόρτου εργασίας των εργαζόμενων στο συνεργείο του Οργανισμού δεν γίνονται επαρκώς και συχνά οι προληπτικές συντηρήσεις των οχημάτων.

“Οι μέρες από Παρασκευή μέχρι και Κυριακή είναι οι χειρότερες”, μας λέει οδηγός του ΟΑΣΘ.

“Ειδικά τη Δευτέρα πάμε στο αμαξοστάσιο και 10 οδηγοί περιμένουμε να μας δώσει ο σταθμάρχης λεωφορείο γιατί ειδικά το Σαββατοκύριακο δεν υπάρχει ικανή δύναμη εργαζομένων και για αυτό δεν μπορούν να διορθωθούν οι χοντρές βλάβες”, προσθέτει.

Επιπλέον με τις διατάξεις του νόμου 4313/2014 αυξήθηκαν από 15 σε 20 τα έτη κυκλοφορίας των λεωφορείων του ΟΑΣΘ. Αυτό σημαίνει πως λεωφορεία που θα οδηγούνταν σε απόσυρση και χρησιμοποιούνταν σε απομακρυσμένες γραμμές, επανήλθαν και στις πιο πολυσύχναστες γραμμές του κέντρου όπως η γραμμή 10 Ν.Σ.Σ – Χαριλάου.

Διαψεύδει την αύξηση των βλαβών ο ΟΑΣΘ

Από τη πλευρά του Οργανισμού ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Χρήστος Στεφανίδης δηλώνει στο alterthess.gr πως “οι βλάβες ποσοτικά είναι ίδιες με την τελευταία πενταετία”, ενώ σε ερώτηση για το πόσες περίπου βλάβες καταγράφονται την ημέρα απαντά: “Πέντε την ημέρα, σίγουρα δεν φτάνουν τις 10 και πολλές αποκαθίστανται εντός 15-30 λεπτών”.

Βέβαια ξεκαθαρίζει πως τα παλαιότερα λεωφορεία, τα λεγόμενα μπλε και κόκκινα, δεν έχουν αποσυρθεί αλλά κυκλοφορούσαν σε πιο απομακρυσμένες γραμμές όμως πλέον με τον νόμο του 2014 “πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε και σε άλλες γραμμές”.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο νέος νόμος προβλέπει ακόμη πως για λόγους μείωσης των δαπανών από  548 που κυκλοφορούσαν, σήμερα κυκλοφορούν 520 λεωφορεία.

“Καθημερινά περίπου 50 οχήματα βρίσκονται στο συνεργείο ενώ την Κυριακή προς τη Δευτέρα δεν ξεπερνούν τα 57”, υπογραμμίζει.

Επιπλέον ο κ. Στεφανίδης προαναγγέλλει “εξορθολογισμό των δρομολογίων” με στόχο την μείωση των δαπανών. 

“Ήδη από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τα δρομολόγια θα είναι μειωμένα 17-20%”, σημειώνει και προσθέτει πως “υπάρχουν γραμμές με 12-15% πληρότητα όπως η Ευαγγελίστρια για την οποία υπάρχει λεωφορείο ανά 30 λεπτά. Αυτό θα αλλάξει. Όπως επίσης και στην ίδια γραμμή το δρομολόγιο των 23.00 δεν έχει κανένα επιβάτη”.

Το επιβατικό κοινό πληρώνει τα σπασμένα

Φαίνεται πως οι Θεσσαλονικείς θα πληρώσουν και τα σπασμένα της τελευταίας συμφωνίας ΟΑΣΘ- δημοσίου καθώς σε κάθε βλάβη μεγάλη είναι η ταλαιπωρία των επιβατών ενώ το επόμενο διάστημα περιοχές ακόμα και πλησίον του κέντρου αναμένεται να μείνουν με λιγότερα δρομολόγια αλλά και με χαμηλότερης ποιότητας εξυπηρέτηση λόγω της παλαιότητας των λεωφορείων.

Ερωτήματα πάντως προκαλούνται και θα είχε ένα ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ποιο είναι το ποσοστό των λεωφορείων δεκαπενταετίας μεταξύ των καταγεγραμμένων βλαβών καθώς και αν τα 28 λεωφορεία που αποσύρθηκαν για την μείωση των δαπανών είναι τα νεότερα με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν στο δρόμο τα παλαιά.

Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως σε καιρούς κρίσης το ποσό των εκ των προτέρων εξασφαλισμένων κερδών των μετοχών του ΟΑΣΘ από την κρατική χρηματοδότηση παραμένει και αγγίζει τα 16,5 εκατομμύρια ευρώ.

Κα. Μπα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προβολή ντοκιμαντέρ/συζήτηση: “Πέντε σπασμένες κάμερες”

Οι πρώτες αποφάσεις του δ.σ. της ΕΡΤ