Παράπονο, απογοήτευση, θυμός και οργή. Λέξεις που αποτυπώνουν τη συναισθηματική κατάσταση των προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί στην πλατεία Συντάγματος με τις σκηνές τους και πραγματοποιούν απεργία πείνας, ζητώντας να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στη Γερμανία.
Όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν σήμερα (Πέμπτη), «κουραστήκαμε να περιμένουμε χωρίς να παίρνουμε απάντηση».
«Αυτό δεν είναι οικογενειακή επανένωση, είναι χωρισμός οικογενειών… Ρωτούν τα παιδιά μας γιατί δεν πηγαίνουμε κοντά τους. Θέλουμε να ξέρουμε το λόγο. Γιατί μας έχουν αφήσει μακριά από τα παιδιά μας;», αναρωτήθηκε ο Φαουάζ, ένας από τους απεργούς πείνας.
Μία γυναίκα από τη Συρία, «η μητέρα του Ιμπραχήμ», όπως συστήθηκε, έχει τέσσερα χρόνια να δει τον γιο της, ο οποίος ζει στη Γερμανία: «Έχω αποφασίσει να κάνω απεργία πείνας ως το τέλος, μέχρι να βρεθεί λύση. Αλλιώς, είμαστε πρόθυμοι να πεθάνουμε εδώ. Φύγαμε από τους βομβαρδισμούς στη Συρία και βάζουμε άλλη μία φορά τη ζωή μας σε κίνδυνο».
Σημειώνεται ότι η αιτία για τη σημερινή κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες σχετίζεται με την απόφαση του Βερολίνου να επιβάλει πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων που ταξιδεύουν για οικογενειακή επανένωση από τον Απρίλιο και μετά.
Στην απόφαση έχει συναινέσει κι η χώρα μας. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, αναγνώρισε σήμερα ότι το πλαφόν ήταν γερμανική απόφαση και συμπλήρωσε ότι το Βερολίνο απάντησε αρνητικά σε πρόσφατο αίτημα της Ελλάδας να προστεθούν δύο πτήσεις τσάρτερ για τη μεταφορά και άλλων προσφύγων.
Εκτιμάται ότι ακόμα και με τους αυξημένους αριθμούς των δύο τελευταίων μηνών (700 άτομα), θα χρειαστεί περισσότερο από ένα έτος πριν φύγουν οι τελευταίοι από τους περίπου 3.700 πρόσφυγες, που έπρεπε να έχουν ήδη αναχωρήσει.
Σε κάθε περίπτωση, οι πρόσφυγες τόνισαν πως θα παραμείνουν σε απεργία πείνας «για όσο χρειαστεί», μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Το προσεχές Σάββατο 4 Νοεμβρίου, οι πρόσφυγες θα διοργανώσουν γιορτή για τα παιδιά στο Σύνταγμα και καλούν όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν.
Πηγή: efsyn.gr