Γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα που έχουν στήσει σε διάφορες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιούν οι αγρότες, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους μετά την άκαρπη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών, Γ.Στουρνάρα. Το απόγευμα της Παρασκευής θα αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιήσουν. Επίσης στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των αγροτών στα «Πράσινα Φανάρια» και αντίστοιχες συνελέυσεις θα πραγματοποιηθούν στην Πέλλα, την Ημαθία, τις Σέρρες και την Βοιωτία.
Οι αγρότες επιμένουν στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους που όπως τονίζουν, είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση.
Σημειώνεται πως εκατοντάδες αγρότες ανταποκρίθηκαν για ακόμη μία φορά στην πρόσκληση των Θεσσαλών αγροτών και συμμετείχαν σε παλλαϊκό συλλαλητήριο στον κόμβο της Νίκαιας με συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού για δύο ώρες.
Άκαρπες οι συναντήσεις με τον Γ. Στουρνάρα
Άκαρπες απέβησαν οι συναντήσεις που είχει την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Ι. Στουρνάρας, με αντιπροσωπείες αγροτών, οι οποίοι συνεχίζουν τον αγώνα τους με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους.
Αρχικά, ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της «Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος». Όπως δήλωσαν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας» που συμμετείχαν στη συνάντηση, Θόδωρος Παπακωνσταντίνου και Γιώργος Τζωρτζάκης, ζήτησαν από τον υπουργό να αποσυρθεί το φορολογικό των αγροτών και να συζητηθεί από μηδενική βάση όλο το μοντέλο της πρωτογενούς παραγωγής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά και ανάπτυξή του.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας», ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσης του φορολογικού, πλην όμως εμφανίστηκε διατεθειμένος να συζητήσει ζητήματα που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα, αλλά και να εξεταστούν φορολογικά μοντέλα που ακολουθούνται στην Ευρώπη.
Ένα επίσης βασικό ζήτημα που έθεσαν οι αγρότες ήταν και το θέμα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, προτείνοντας να δοθούν στους παραγωγούς δάνεια για επενδύσεις με χαμηλό επιτόκιο.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με αγρότες της Πελοποννήσου, οι οποίοι μετά το πέρας της συνάντησης, εξέφρασαν την πρόθεσή του να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Όπως δήλωσε ο Παναγιώτης Πεβερέτος, μέλος των ανεξάρτητων μπλόκων και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ζητήθηκε η απόσυρση των φορολογικών μέτρων και η εκ του μηδενός συζήτηση των θεμάτων του αγροτικού κλάδου, αλλά ο υπουργός επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο απόσυρσης του φορολογικού.
Χωρίς αποτέλεσμα έληξε και η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, η οποία πρόκειται να συνεδριάσει αύριο το απόγευμα, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Βαγγέλης Μπούτας, δήλωσε ότι ο υπουργός δεν έκανε δεκτό κανένα από τα αιτήματά τους, τα οποία αφορούν τη φορολογία, τα χρέη των αγροτών και τη μείωση του κόστους παραγωγής, και ανέφερε ότι αύριο το απόγευμα στο μπλόκο της Νίκαιας θα πραγματοποιηθεί συνέλευση για να αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεών τους.
