in

Για το Eurogroup αναχωρούν Στουρνάρας- τρόικα

Για το Eurogroup αναχωρούν Στουρνάρας- τρόικα

Για τις Βρυξέλλες αναχωρούν σήμερα υπουργός Οικονομικών , Γιάννης Στουρνάρας και οι εκπρόσωποι της τρόικας προκειμένου να συμμετέχουν στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας.

Το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Οικονομικών η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα -χωρίς ωστόσο να γίνουν ανακοινώσεις-, ενώ οι διαπραγματεύσεις έχουν προγραμματισθεί να συνεχιστούν τη επόμενη Τετάρτη, με την επιστροφή της τρόικας.

Νωρίτερα το Σάββατο, παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να επισήμανε ότι «πάμε στο Eurogroup με λυμένο το θέμα των τραπεζών», δηλώνοντας, παράλληλα, αισιόδοξος ότι έως την άλλη Κυριακή, 16 Μαρτίου, θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο σύνολό τους.

Σύμφωνα με διαρροές από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το θέμα,  ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποχρεώθηκε να υποχωρήσει από τις αρχικές θέσεις του και να δεχθεί την ίση μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών με τις άλλες ευρωπαϊκές με την συνάντησή του με τον Γιάννη Στουρνάρα. Στην επίλυση του θέματος στελέχη του Υπουργείο ισχυρίζονται ότι συνετέλεσαν οι ανακοινώσεις δύο συστημικών τραπεζών για Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενδεχομένως την άλλη εβδομάδα να κατατεθούν στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το φορολογικό. Έντονες είναι οι πιθανότητες  μονομερούς νομοθέτησης από την κυβέρνηση, σε ζητήματα όπως ο φόρος υπεραξίας και οι αλλαγές στα φορολογικά πρόστιμα.

Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείο Υγείας στην  επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα συμπεριληφθεί το θέμα των ανασφάλιστων. Επεξηγώντας, ότι η κυβέρνηση αναμένει πρώτα τη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.

Αναφορικά με τη διάθεση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ, παράγοντας του Υπουργείου νέφερε πως η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη στην ελληνική πρόταση για τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο, εντός των φαρμακείων, με πλαφόν την ανώτατη τιμή.

Ανοικτό όμως παραμένει εκτός από το ζήτημα των φαρμάκων και αυτό του γάλακτος και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη Τετάρτη. 

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν  ήδη πέσεις οι εργασιακές σχέσεις των ναυτικών που στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας χαρακτηρίζουν ως προαπαιτουμενο της τρόικας Αυτό θα σημαίνει την  μείωση των μισθών των ναυτικών, όσο και αλλαγές στη σύνθεση των πληρωμάτων των πλοίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αι εν υπαίθρω συναθροίσεις δύναται να απαγορευθούν. Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου