in , , , ,

Για την εξοργιστική αύξηση του κατώτατου μισθού

Η Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά σχολίαζει την αύξηση (;) του κατώτατου μισθού και τονίζει πως «η αύξηση των 13 ευρώ το μήνα (μεικτά), έρχεται την ώρα που οι μεγάλες Ελληνικές επιχειρήσεις σημειώνουν – βάσει στοιχείων της Εθνικής Τράπεζας – το δεύτερο υψηλότερο περιθώριο κέρδους στην Ευρωζώνη ενώ τα ενοποιημένα κέρδη για το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από φόρους, διαμορφώθηκαν στα 5,06 εκατ. ευρώ έναντι 2,27 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 122,7%».

Η «Συνάντηση» σημειώνει επίσης πως «Το άγχος μερικών να παρουσιάσουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων ως “ανάκαμψη της οικονομίας”, δεν πείθει κανέναν. Ούτε καν τις τράπεζες. Η Εθνική Τράπεζα σε έκθεση της σημειώνει ότι η αμοιβή της εργασίας, παρά το γεγονός οι τάσεις κερδοφορίας των επιχειρήσεων είναι ισχυρότατες, καταγράφει ετήσια μείωση κατά 4,6%» ενώ καλεί «όλους τους νέους εργαζόμενους/ες, νέους επιστήμονες, ανειδίκευτους, επισφαλείς, μετανάστες/στριες να οργανωθούν στα σωματεία τους και να απαντήσουν συλλογικά σε αυτή την άνευ ορίων επίθεση που εξαπολύεται εναντίον τους».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στο δόγμα που υπηρετεί, αποδεικνύει με εντυπωσιακή συνέπεια και με κάθε αφορμή την προσήλωσή της στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων μιας μικρής επιχειρηματικής ελίτ. Φοροαπαλλαγές, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, επιχειρηματοποίηση των πανεπιστημίων, εξυπηρέτηση συμφερόντων σε βάρος του περιβάλλοντος, αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα γραφής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Πρόσφατα, αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα και να επιδείξει αντί για μέτρα ουσιαστικής στήριξης, ωμό κυνισμό απέναντι στη νεολαία και στα φτωχά και πληττόμενα από την κρίση λαικα στρώματα. Η αύξηση επί του κατώτατου μισθού την οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, όχι μόνο βρίσκεται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας, άλλα αποτελεί και παραδοχή ότι η Κυβέρνηση αυτή, έχει ως πολιτικό σχέδιο της εξόντωση μας.

Η αύξηση των 13 ευρώ το μήνα (μεικτά), έρχεται την ώρα που οι μεγάλες Ελληνικές επιχειρήσεις σημειώνουν – βάσει στοιχείων της Εθνικής Τράπεζας – το δεύτερο υψηλότερο περιθώριο κέρδους στην Ευρωζώνη ενώ τα ενοποιημένα κέρδη για το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από φόρους, διαμορφώθηκαν στα 5,06 εκατ. ευρώ έναντι 2,27 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 122,7%. Το άγχος μερικών να παρουσιάσουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων ως “ανάκαμψη της οικονομίας”, δεν πείθει κανέναν. Ούτε καν τις τράπεζες. Η Εθνική Τράπεζα σε έκθεση της σημειώνει ότι η αμοιβή της εργασίας, παρά το γεγονός οι τάσεις κερδοφορίας των επιχειρήσεων είναι ισχυρότατες, καταγράφει ετήσια μείωση κατά 4,6%.

Είναι σαφές ότι τα αυτά τα κέρδη, όχι μόνο δεν αφορούν την πραγματική οικονομία, άλλα δημιουργούνται μάλιστα σε βάρος των εργαζόμενων. Η αύξηση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, αποτελεί μια κατάφωρη κοροϊδία και βρίσκεται στον αντίποδα των αναγκών μας.

Απαιτούμε ζωή, εργασία και στέγη με αξιοπρέπεια. Ουσιαστικές αυξήσεις, αποκατάσταση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων και δημοκρατία στους χώρους δουλειάς.

Καλούμε όλους τους νέους εργαζόμενους/ες, νέους επιστήμονες, ανειδίκευτους, επισφαλείς, μετανάστες/στριες να οργανωθούν στα σωματεία τους και να απαντήσουν συλλογικά σε αυτή την άνευ ορίων επίθεση που εξαπολύεται εναντίον τους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Η κοινωνία νοσεί, η πατριαρχία δολοφονεί: Νέα γυναικοκτονία στην Λάρισα

Οι πρώτες χρήσεις του όρου «γυναικοκτονία»