Άνοδο εμφανίζει το αντιμεταναστευτικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) αόπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα της εταιρείας Emnid που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Bild am Sonntag. Η δημοσκόπηση εμφανίζει τη στήριξη προς το AfD στο 9%, δηλαδή μία ποσοστιαία μονάδα πιο πάνω σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και στο ίδιο ποσοστό με το Αριστερό Κόμμα, το οποίο έχασε μία ποσοστιαία μονάδα.
Στην ανατολική Γερμανία, το ποσοστό αποδοχής του AfD είναι ιδιαίτερα υψηλό, στο 14%, και ακόμη υψηλότερο μεταξύ των ανατολικογερμανών ανδρών, στο 18%.
Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε δείγμα 2.442 ψηφοφόρων από τις 29 Οκτωβρίου ως τις 4 Νοεμβρίου, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κέρδισε μία ποσοστιαία μονάδα (26%), ενώ η συντηρητική CDU της Μέρκελ παρέμεινε στο 36%.
Οι αντιπολιτευόμενοι Πράσινοι και το φιλο-επιχειρηματικό κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών παρέμειναν στο 10% και 4% αντίστοιχα.
“Το AfD είναι το μοναδικό κόμμα στη Γερμανία που ανερυθρίαστα εκμεταλλεύεται τις προκαταλήψεις μερίδας του πληθυσμού προς τους ξένους”, δήλωσε στην εφημερίδα ο πολιτικός επιστήμονας Ούλριχ φον Αλεμαν.
Το AfD έχει επιτεθεί εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής αποκαλώντας την “χάος του ασύλου” και η ηγεσία του κατηγορεί την Μέρκελ για “λαθραία εισαγωγή ανθρώπων” επειδή επέτρεψε σε χιλιάδες αιτούντες άσυλο την είσοδο στη χώρα που προηγουμένως ήταν εγκλωβισμένοι στην ουγγρική μεθόριο.
