«Έγινε το καθοριστικό βήμα, ώστε η Γερμανία να μετασχηματιστεί από χώρα υποδοχής σε χώρα απελάσεων», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο Γκίντερ Μπούρκχαρτ, επικεφαλής της οργάνωσης Pro-Asyl. Η δήλωση του Μπούρκχαρτ αφορούσε το διαβόητο νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος για την καλύτερη επιβολή της υποχρέωσης στην αναχώρηση/Gesetz zur besseren Durchsetzung der Ausreisepflicht» (sic), το οποίο εγκρίθηκε από σύσσωμη την κυβερνητική επιτροπή∙
άλλωστε, ο συγκεκριμένος νόμος φέρει εξίσου τη σφραγίδα των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών, παρόλο που οι τελευταίοι επιδίδονται σε ρητορική «αριστερής στροφής» ενόψει των εκλογών για το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο: με τη συμβολή του προερχόμενου από την CDU Τόμας ντε Μεζιέρ, υπουργού εσωτερικών και στενού συνεργάτη της Μέρκελ, αλλά και του Χάικο Μαας, υπουργού της δικαιοσύνης από την SPD, καταρτίστηκε ένα νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο γίνεται έντονος ο κίνδυνος να απογυμνωθούν οι πρόσφυγες από οποιοδήποτε δικαίωμα και να καταστεί ακόμα πιο βάναυση η πρακτική των απελάσεων, όπως επισήμανε ο επικεφαλής της Pro-Asyl.
Αυτός ο άθλιος νόμος επιτρέπει στα ομοσπονδιακά κρατίδια να κρατούν επ’ αόριστον στα λεγόμενα «κέντρα πρώτης υποδοχής» ακόμα και παιδιά κι εφήβους, όπως επισήμανε και η Unicef με έντονη ανησυχία. Επιπλέον, το Ομοσπονδιακό Γραφείο για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες (BAMF) εξουσιοδοτείται να ερευνά εξονυχιστικά τα κινητά τηλέφωνα και «άλλα αντικείμενα αποθήκευσης στοιχείων» με πρόσχημα τη…«διακρίβωση της ταυτότητάς τους». Επίσης, διευρύνονται οι δυνατότητες απέλασης και επιταχύνονται οι διαδικασίες που οδηγούν σε αυτή, ακόμα και με τρόπους που καταστρατηγούν ευθέως θεμελιώδη δικαιώματα και παραμορφώνουν την έννοια του ασύλου. «Η πολιτική της ΟΔ της Γερμανίας για τους πρόσφυγες έχει δύο όψεις: αφενός την ένταξη όσων δικαιούνται άσυλο και αφετέρου την αναγκαιότητα να εγκαταλείπουν πάλι τη χώρα εκείνοι που η αίτησή τους για άσυλο απορρίφθηκε. Η μία όψη προϋποθέτει την άλλη», δήλωσαν οι δύο κυβερνητικοί εμπνευστές του νόμου. Τι ακριβώς συνεπάγονται αυτές οι «όψεις» διαφαίνεται και από τους πανηγυρισμούς του υπερσυντηρητικού εταίρου από τη Βαυαρία, του CSU, δια στόματος του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, Στέφαν Μάγιερ: «Όποιος δεν έχει δικαίωμα παραμονής, πρέπει να εγκαταλείπει τη Γερμανία το συντομότερο δυνατό».
Σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση, η Ούλα Γιέλπκε, βουλεύτρια της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της LINKE για θέματα εσωτερικής πολιτικής, πάντα συνεπής στις ανανεωτικές κομμουνιστικές αρχές και την αντικαπιταλιστική κριτική αντίληψη, δήλωσε τα παρακάτω:
«Ο τυποποιημένος έλεγχος από το Ομοσπονδιακό Γραφείο για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες (BAMF) στα κινητά τηλέφωνα των προσφύγων χωρίς να θεμελιώνονται υπόνοιες, τοποθετεί τους πρόσφυγες στην ίδια βαθμίδα με ύποπτους για σοβαρή εγκληματική πράξη από νομικής άποψης. Αυτό είναι ξεκάθαρη πολιτική διακρίσεων! […] Το νομοσχέδιο βρίθει από μέτρα, τα οποία ποδοπατούν τα δικαιώματα των προσφύγων και κάνουν τη ζωή τους όσο δυσκολότερη γίνεται. Έτσι, θα διευκολυνθούν η απροειδοποίητη απέλαση παρά τη μακροχρόνια παραμονή, ο περιορισμός στην εγκατάσταση ως κύρωση και η διαρκής στέγαση των αιτούντων άσυλο σε κέντρα «πρώτης υποδοχής». Το τελευταίο μέτρο παραβιάζει ιδιαιτέρως τα δικαιώματα των παιδιών, καθώς περισσότερο από το ένα τρίτο όσων ζητούν άσυλο είναι παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να αφήνονται μόνιμα σε απομακρυσμένα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η έτσι κι αλλιώς αντισυνταγματική και αντιβαίνουσα στο ευρωπαϊκό δίκαιο φρούρηση προς απέλαση πρόκειται να επεκταθεί από τέσσερεις σε δέκα μέρες, ενώ η φυλάκιση πριν από απέλαση πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως προληπτική φυλάκιση, όταν απουσιάζουν επαρκή στοιχεία για την απόδειξη της επικινδυνότητας ενός προσώπου. Αντί να τυραννούν ολοένα περισσότερο τους πρόσφυγες και να δηλητηριάζουν περαιτέρω το πολιτικό κλίμα, πρέπει να επενδυθεί κάθε δύναμη στη γρήγορη και στην καλή πολιτική κοινωνικής ένταξης των προσφύγων».
Η LINKE, εκπρόσωποι των Πράσινων, αντιφασιστικές οργανώσεις, κόμματα και ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, οργανώσεις για την υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως και των δικαιωμάτων του παιδιού, κάλεσαν από την περασμένη Τετάρτη σε αντίσταση εναντίον αυτού του νόμου που στρέφεται εναντίον των προσφύγων, ενσωματώνοντας ανησυχητικά πλευρές της ακροδεξιάς ατζέντας. Ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου, η οργάνωση Pro-Asyl είχε καταγγείλει τα κυβερνητικά κόμματα του «μεσαίου χώρου» για «ανταγωνισμό με την ακροδεξιά» σε εχθρικούς προς τους πρόσφυγες στόχους. «Καλωσήρθατε στη χώρα των απελάσεων», σχολίαζαν ακτιβιστές και ακτιβίστριες σχετικά με την έγκριση του νόμου, αλλά και με τη σκληρή γραμμή εναντίον του ασύλου και των προσφύγων από τα κυβερνητικά κόμματα, που επονείδιστα συντονίζονται με την AfD σε ένα κρεσέντο αυταρχισμού, μισαλλοδοξίας και καταδολίευσης του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Πηγή: Yabasta.gr