in

Γαλλία: Το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν πρώτο σε τουλάχιστον 6 από τις 13 περιφέρειες

Γαλλία: Το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν πρώτο σε τουλάχιστον 6 από τις 13 περιφέρειες

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας έρχεται πρώτο σε τουλάχιστον 6 από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας κατά τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, όπου καταγράφει σκορ ρεκόρ που κυμαίνεται από 27,2% έως και 30,8%, σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Το Εθνικό Μέτωπο καταγράφει τα υψηλότερά του ποσοστά σε τρεις περιοχές κλειδιά: στον βορρά, στην περιφέρεια του Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία (Nord-Pas-de-Calais-Picardie), όπου υποψήφια είναι η πρόεδρός του Μαρίν Λεπέν, στην νοτιο-ανατολική Γαλλία, στην περιφέρεια Προβηγκία-Αλπεις-Κυανή Ακτή (Provence-Alpes-Cote d’ Azur, PACA) , όπου επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι η ανηψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν και στην ανατολική Γαλλία, στην περιφέρεια Αλσατία-Καμπανία-Αρδέννες-Λορένη (Alsace-Champagne-Ardennes-Lorraine), όπου επικεφαλής του ψηφοδελτίου ηγείται ο υπεύθυνος της στρατηγικής του κόμματος Φλοριάν Φιλιπό.

Σε εθνικό επίπεδο, το Εθνικό Μέτωπο εξασφαλίζει το 30,6% των ψήφων, σύμφωνα με exit poll Ifop-Fiducial, ενώ έπεται το κόμμα “Οι Ρεπουμπλικανοί” του Νικολά Σαρκοζί, με 27% , ενώ το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα εξασφαλίζει το 22,7% των ψήφων.

«Είναι ένα υπέροχο αποτέλεσμα που το καλωσορίζουμε με ταπεινότητα… Ο στόχος μας είναι η εθνική ενότητα… Καλώ όλους τους ψηφοφόρους που αισθάνονται πατριώτες να μας ψηφίσουν για να βρούμε το δρόμο μας πίσω στο μεγαλείο και την ευτυχία», είπε η Μαρίν Λεπέν. Συμπλήρωσε πως «το Εθνικό Μέτωπο είναι το μόνο μεγάλο ρεπουμπλικανικό κόμμα, γιατί υπερασπίζεται το έθνος και την εθνική κυριαρχία», κάνοντας ένα παιχνίδι λέξεων με το κόμμα του Ν. Σαρκοζί που ονομάζεται «Οι Ρεπουμπλικανοί».

Στην πρώτη του αντίδραση ο κ. Σαρκοζί απευθυνόμενος προς τους πολίτες, ανέφερε ότι δεν θα λάβουν απάντηση για τους φόβους και τις ανησυχίες τους ψηφίζοντας το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο. Ο ηγέτης του κόμματος “Οι Ρεπουμπλικανοί” πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξουν συνεργασίες, απόσυρση υποψηφίων ή τακτικές συμμαχίες με την αριστερά για να αντιμετωπισθεί η άνοδος της ακροδεξιάς κατά τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών.

Συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς στον δεύτερο γύρο ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ, με τους Σοσιαλιστές να προσδοκούν καλύτερο αποτέλεσμα με τη στήριξη ψηφοφόρων των Πράσινων και άλλων αριστερών δυνάμεων.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι αποσύρει τους υποψηφίους του τουλάχιστον από τις περιφέρειες του Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία (Nord-Pas-de-Calais-Picardie) και Προβηγκία-Αλπεις-Κυανή Ακτή (Provence-Alpes-Cote d” Azur, PACA) στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών για να συμβάλει στη συγκρότηση ενός «ρεμπουμπλικανικού φράγματος», που θα κλείσει τον δρόμο στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Με τη λέξη σοκ περιγράφει ο γαλλικός τύπος, τη νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, σε τουλάχιστον έξι από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας, όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις, μετά το κλείσιμο της κάλπης στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μαξίμου: Οι αμετανόητοι εχθροί της Ελλάδας παραπληροφορούν και σπεκουλάρουν

Ο πόλεμος ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Της Κεϊτ Αρόνοφ