in

Γ. Βαρουφάκης: Δεν υπογράφουμε λύση χωρίς βιωσιμότητα

Γ. Βαρουφάκης: Δεν υπογράφουμε λύση χωρίς βιωσιμότητα

«Η εντολή από τον ελληνικό λαό είναι να κάνουμε διαπραγμάτευση αλλά δε μπορούμε να αποκλείσουμε την ιδέα της ρήξης», διευκρίνισε ο ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μια συμφωνία που δε θα είναι έντιμη.  

Ασφαλιστικό, εργασιακά και δημοσιονομικό τα τρία «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης επισήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη του στο ΣΤΑΡ, τονίζοντας ότι οι δανειστές θα πρέπει «να σταματήσουν να παίζουν αυτό το παιχνίδι της ασφυξίας και να αποδεχθούν ότι αυτή η μνημονική πολιτική έχει λήξει.

«Η εντολή από τον ελληνικό λαό είναι να κάνουμε διαπραγμάτευση αλλά δε μπορούμε να αποκλείσουμε την ιδέα της ρήξης» εάν έχουμε δίλημμα να πληρώσουμε έναν δανειστή που δεν υπογράφει μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία και τον συνταξιούχο θα πληρώσουμε τον συνταξιούχο σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι έως την 1η Σεπτεμβρίου δεν θα αλλάξει τίποτα στον ΦΠΑ προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην αγορά προσθέτοντας ότι η πρόταση της κυβέρνησης, είναι η δημιουργία δύο συντελεστών: 6,5% για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες και ένας άλλος 15% για όλα τα υπόλοιπα.

Οι δύο αυτοί συντελεστές θα ισχύουν για αγορές με πλαστικό χρήμα, ενώ όσοι επιθυμούν αγορές με μετρητά θα πληρώνουν ΦΠΑ 18%.

Ο ΕΝΦΙΑ , σημείωσε είναι  αποκρουστικός φόρος θα τον αλλάξουμε και θα τον αντικαταστήσουμε από ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας

 

Η Ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ

 

6,5% για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία και τις εφημερίδες και

15% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.

Αυτοί οι δύο συντελεστές, θα ισχύουν μόνο για όσους κάνουν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες) προκειμένου να υπάρξει κίνητρο για την έκδοση αποδείξεων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Για όσους θελήσουν να εξακολουθήσουν να συναλλάσσονται με μετρητά, οι συντελεστές θα είναι κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότεροι και θα διαμορφώνονται:

Στο 9,5% για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία και τις εφημερίδες και

Στο 18% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ειδικά για τον λογαριασμό της ΔΕΗ ΔΕΗ+6,26% (ο οποίος σήμερα υπάγεται στο 13%) ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι θα υπάγεται στο 15% ανεξάρτητα από το αν η πληρωμή θα γίνεται με κάρτα ή τοις μετρητοίς.

Τέλος, μιλώντας για το ειδικό καθεστώς των νησιών (σ.σ οι συντελεστές σε Κυκλάδες, Βόρειες Σποράδες, Δωδεκάνησα και τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου είναι μειωμένοι κατά 30% και σήμερα διαμορφώνονται στο 5%, 9% και 16%) ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι θα διατηρηθεί.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές (σ.σ η έκπτωση του 30% θα ισχύει επί των νέων συντελεστών) θα αφορούν μόνο στους μόνιμους κατοίκους οι οποίοι για να εισπράττουν την επιστροφή του φόρου θα χρειάζεται να προσκομίζουν αποδείξεις. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Τίποτα.Μια αδιανόητη ιστορία αγάπης» στο Θέατρο του ‘Αλλοτε

Δεύτερη συνεδρίαση της εξεταστικής για το Μνημόνιο