in , ,

Γ. Πισσάκας: Βαθιά το χέρι στην τσέπη για μία ακτινοθεραπεία

«Φοβάμαι ότι μετά από λίγο χρονικό διάστημα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ανθρώπους, που  ενώ θα μπορούσαν να έχουν μια εύκολη πορεία, θα  πρέπει να αγωνιστούν με πολύ πιο δύσκολες συνθήκες και με πολύ πιο αβέβαιο αποτέλεσμα,  ενάντια στον καρκίνο. Ωστόσο μέσα στο σκοτάδια αυτής της πανδημίας, η ακτινοθεραπεία στην Ελλάδα κρατήθηκε όρθια. Την ίδια στιγμή  χρειάζονται περαιτέρω προσλήψεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών,  περισσότερα μηχανήματα στο δημόσιο τομέα, αλλά και να σταματήσει επιτέλους το κράτος να κάνει τα στραβά μάτια, στις έξτρα χρεώσεις που γίνονται παράνομα για μία ακτινοθεραπεία!» Οι διαπιστώσεις ανήκουν στον Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγο, Δρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Συντονιστή Διευθυντή του Ακτινοθεραπευτικού – Ογκολογικού Τμήματος Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα» Γιώργο Πισσάκα, ο οποίος τονίζει ότι  ο σχετικά μικρός αριθμός μηχανημάτων στο Δημόσιο δημιουργεί τις γνωστές λίστες αναμονής.  Αυτό ήταν, όπως διευκρινίζει ο κ Πισσάκας,  σε γνώση του ΕΟΠΥΥ και το 2012 ο νεογέννητος οργανισμός έκανε συμβάσεις με τα Ιδιωτικά, δίνοντας την δυνατότητα στους ασθενείς με μηδενικό ή πολύ μικρό κόστος να μπορούν να κάνουν και στα ιδιωτικά την θεραπεία τους. Έτσι δόθηκε μια τεράστια ανάσα, αφού στην Αττική αυτή την στιγμή υπάρχουν 20 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα στον Ιδιωτικό τομέα και μόνον 14 στον Δημόσιο.  «Και ενώ αυτό τότε άρχισε να λειτουργεί εξαιρετικά, σιγά σιγά άρχισαν οι έξτρα χρεώσεις από την τσέπη του ασθενούς.

Χρέωση έως και 5000 ευρώ για θεραπεία που βάσει νόμου ο ασθενής δεν πληρώνει

Και το κράτος άρχισε να κάνει τα στραβά μάτια και οι χρεώσεις έφτασαν και μέχρι τις 5 χιλιάδες ευρώ σε μία θεραπεία, που ο ασθενής με βάση τον νόμο δεν έπρεπε να πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι ο ασθενής δεν πάει στα Ιδιωτικά για την πολυτέλεια (που μεταξύ μας αυτή την στιγμή τα Δημόσια είναι το ίδιο ή και πιο πολυτελή από τα Ιδιωτικά). Πάει γιατί δεν βρίσκει θέση στα Δημόσια. Υπάρχουν άπειρες αναφορές και καταγγελίες, όπως υπάρχουν και άπειρες διαμαρτυρίες από τους συλλόγους των καρκινοπαθών».

Το υπουργείο Υγείας δεν απαντά ένα χρόνο στις εκκλήσεις του Πρύτανη και επιστημονικών φορέων

Όπως αναφέρει ο κ. Πισσάκας τον  Απρίλιο του 2020 ο  Πρύτανης του ΕΚΠΑ και όλοι οι Πρόεδροι των Ογκολογικών Επιστημονικών Εταιρειών μαζί με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, έστειλαν επιστολή στους Υπουργούς Υγείας, χαρακτηρίζοντας  παράνομο αυτό που γίνεται στην Ακτινοθεραπεία σε βάρος των ασθενών. «Και όμως έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος και όλοι αυτοί απαξιώθηκαν, μη λαμβάνοντας καμιά απάντηση! Εδώ η πολιτική βούληση, βούλιαξε στα θολά νερά  κάποιων οικονομικών συμφερόντων, μαζί με τους νόμους για την Ακτινοθεραπεία, που το ίδιο το κράτος νομοθέτησε. Ο κόσμος πέρασε την οικονομική κρίση  και σαν να μην έφτανε αυτό τώρα περνά την κρίση της πανδημίας. Κάποιος θα πρέπει να σκεφτεί αυτόν που μέσα σε όλα αυτά αγωνίζεται για την ζωή του  δίνοντας την μάχη με τον καρκίνο, ξεσπά ο κ. Πισσάκας και συνεχίζει: «Ας κλείσει δυο λεπτά τα μάτια του και ας μπει στην θέση αυτού που δεν έχει οικονομική δυνατότητα και βρίσκει κλειστές τις πόρτες και  αν δεν συγκλονιστεί, τότε φοβάμαι ότι δεν υπάρχει ελπίδα».

Επικίνδυνη συνθήκη η καθυστερημένη διάγνωση και θεραπεία

Όσον αφορά τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας, οι οποίες απασχολούν σύσσωμη την επιστημονική κοινότητα, ο κ Πισσάκας αναφέρει ότι η επικέντρωση των περισσοτέρων ιατρικών ειδικοτήτων στην αντιμετώπιση της Covid 19 όλο αυτό το διάστημα, δημιούργησε στην Ογκολογία  μία εξαιρετικά επικίνδυνη συνθήκη,  λόγω των καθυστερήσεων στην όσο το  δυνατόν πιο  έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. «Αν πάρουμε ως παράδειγμα τον καρκίνο του πνεύμονα η πολύ έγκαιρη διάγνωση οδηγεί το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών σε ίαση μόνο με ένα χειρουργείο ή μόνο με ακτινοθεραπεία, χωρίς να χρειαστεί καν χημειοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι με την ελάχιστη ταλαιπωρία ξανακερδίζεις την ζωή σου».

Η ακτινοθεραπεία στην πανδημία στάθηκε όρθια

Η μάχη κατά του καρκίνου, επισημαίνει ο κ. Πισσάκας, έχει πολλά ανοικτά μέτωπα και περιλαμβάνει προσπάθειες  που έχουν γίνει και  προσπάθειες που πρέπει να γίνουν σε όλα τα επίπεδα, τόσο για την πρόληψη και για την έγκαιρη  διάγνωση, όσο και για τη θεραπεία. Ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας,  την ίδια στιγμή παραδέχεται ότι υπήρξε πολιτική βούληση να μην επηρεαστεί  καθόλου η λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών μηχανήματων στη διάρκεια της πανδημίας και οι ακτινοθεραπείες συνεχίστηκαν κανονικά όλο αυτό το διάστημα. «Μετά από αγώνες χρόνων επιτέλους βγήκε η κοινή υπουργική απόφαση που μας επέτρεψε να προχωρήσουμε στην ολοήμερη λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία. Η ολοήμερη λειτουργία σημαίνει μηδενική οικονομική συμμετοχή του ασθενούς. Είναι ακριβώς οι ίδιες συνθήκες με την πρωινή λειτουργία των τμημάτων αυτών,  απλώς το νοσοκομείο αποζημιώνει την υπερωριακή εργασία του προσωπικού».

Μέχρι πρότινος ο νόμος ήταν καθαρά ιατροκεντρικός

Μέχρι πρότινος, εξηγεί ο κ. Πισσάκας, ο νόμος που υπήρχε ήταν καθαρά ιατροκεντρικός. Καθόριζε τους όρους για τους γιατρούς, και για το υπόλοιπο προσωπικό άφηνε κάθε διοίκηση να αποφασίσει, αν και εφόσον ήθελε, για την αποζημίωση τους. Η ακτινοθεραπεία  για την εφαρμογή της χρειάζεται την άριστη συνεργασία γιατρού ,φυσικού ιατρικής, τεχνολόγου, νοσηλευτικού προσωπικού. Αν όλοι δεν λειτουργούν σε απόλυτη αρμονία δεν μπορείς να επιτύχεις το άριστο αποτέλεσμα. Έτσι λοιπόν ο νέος νόμος καθορίζει τους όρους ξεκάθαρα για κάθε κατηγορία,  υπογραμμίζει  ο διακεκριμένος ακτινοθεραπευτής και συμπληρώνει: «Είναι αλήθεια  αν σε μία ομάδα κάποιοι νοιώθουν ότι αδικούνται και ακόμη χειρότερα ότι κάποιοι άλλοι κερδίζουν από την δική τους δουλειά είναι αδύνατον να επιτευχθεί το ιδανικό αποτέλεσμα. Όλοι πρέπει να νοιώθουν ότι εκτιμάται αυτό που προσφέρουν και αποζημιώνονται δίκαια. Γιατί τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει για πολύ καιρό όταν δεν είναι δίκαιο. Και ο καινούργιος  νόμος είναι σε αυτό το πνεύμα».

Χρειάζονται προσλήψεις για την πλήρη αξιοποίηση της ολοήμερης λειτουργίας των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων

Ωστόσο για την πλήρη αξιοποίηση της ολοήμερης λειτουργίας θα χρειαστούν και προσλήψεις σύμφωνα με τον κ Πισσάκα, ο οποίος θεωρεί ότι κάθε νοσοκομείο μετά την εφαρμογή αυτής της κοινής υπουργικής, πρέπει να καθορίσει πόσες επιπλέον ώρες μπορεί να καλύψει, και να ζητήσει το προσωπικό που είναι απαραίτητο. «Αυτή την στιγμή πάντως με το προσωπικό που υπάρχει  όλα τα Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα έχουν παρατείνει την λειτουργία τους κατά 4-6 ώρες».  Είναι πάντως  γνωστό ότι την τελευταία  πενταετία  έγινε μία κοσμογονία στην δημόσια Ακτινοθεραπεία και λόγω δωρεών. Ο δημόσιος τομέας βρέθηκε με τα 2/3 του εξοπλισμού του να είναι τελευταίας τεχνολογίας και όλα τα δημόσια νοσοκομεία να έχουν την δυνατότητα να εφαρμόζουν τις πιο σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας. Τι προσέφερε αλήθεια αυτή η αλλαγή; Πιο ποιοτική ακτινοθεραπεία που μεταφράζεται σε περισσότερη και καλύτερη ζωή για τον ασθενή απαντά ο κ.Πισσάκας. «Όμως εξίσου σημαντικό  ζητούμενο είναι η δυνατότητα να γίνεται η ακτινοθεραπεία  την σωστή χρονική στιγμή χωρίς καθυστερήσεις . Θα πρέπει να διευκρινίσω ότι η σωστή χρονική στιγμή είναι διαφορετική για κάθε περίπτωση. Άλλες φορές έχουμε περιθώριο και μηνών, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που η θεραπεία πρέπει να αρχίσει αμέσως».

Πηγή: dailypharmanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Κλιμάκωση των δράσεων και καθημερινές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Ομήρου Ιλιάδα – Ένας ιδιόρρυθμος πόλεμος στους δρόμους της Θεσσαλονίκης