in ,

Γ. Μουζάλας: Θα είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας στο προσφυγικό

Γ. Μουζάλας: Θα είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας στο προσφυγικό

Αρνητικές κινήσεις από την πλευρά της Ευρώπης, “ακόμα και να κλείσουν τα σύνορα, παρ’ ότι η Ελλάδα θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της” εκτίμησε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Όπως είπε στη συνέντευξή του στον “Ενικό”, σε αυτή την περίπτωση “δεν θα δημιουργηθεί κάποιο φαινόμενο, το οποίο θα είναι τραγικό, αλλά θα είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα, που θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε”.

Ο κ. Μουζάλας συνόψισε την εθνική πολιτική για το προσφυγικό στα εξής: τα κέντρα ταυτοποίησης να είναι έτοιμα και να στελεχωθούν, να δημιουργηθούν κέντρα μετεγκατάστασης για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, καθώς και προαναχωρησιακά κέντρα “αξιοπρεπή για να διεκδικήσουμε επιστροφές”.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση ζητάει ασφαλή διάδρομο για τους πρόσφυγες από Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο, και άμεση επανεισδοχή στην Τουρκία όσων δεν αιτούνται άσυλο ή δεν δέχονται οικειοθελή επιστροφή.

Ο κ. Μουζάλας σχολίασε και το ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών λέγοντας ότι “έχουμε μείνει σημαντικά πίσω”. Για την αντιμετώπιση των ζητημάτων γύρω από τα ασυνόδευτα παιδιά έχει συσταθεί επιτροπή αποτελούμενη από το υπουργείο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τη UNICEF και μη-κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ).

 Αναφερόμενος στις εντάσεις που έχουν προκληθεί στην Κω σε σχέση με την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών υποδοχής, ο κ.Μουζάλας επεσήμανε τις ευθύνες της τοπικής δημοτικής αρχής: «Προβλήματα υπήρξαν και στη Σάμο και στη Λέσβο και στην Ειδομένη. Λύθηκαν, σε εισαγωγικά, γιατί κάνουμε διαχείριση του προβλήματος. Είχαμε δημάρχους που ήταν αντίθετοι, τσακωθήκαμε, ήρθαμε σε αντίθεση, αλλά βρίσκαμε κάθε φορά μία λύση στο πρόβλημα για να ισορροπήσουμε το βάρος της τοπικής κοινωνίας με το προσφυγικό. Όπου μπορούσαμε, το κάναμε. Στην Κω βρήκαμε πόρτα».  

Απέρριψε επίσης το αίτημα «να πέσει ο φράχτης» καθώς όπως υπογράμμισε «ζητούμενο είναι η ασφαλής διαδρομή, όχι απλώς μια ασφαλής δίοδος, δηλαδή. Δεν αρκεί όμως μόνο ένα πιο ασφαλές πέρασμα, γιατί επίσης στον Έβρο και μετά υπάρχουν κίνδυνοι, αν δεν έχουμε εξασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες θα έρχονται στην Ελλάδα με ασφάλεια και θα συνέχιζουν το ταξίδι τους οργανωμένα». 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μια ξεχασμένη «σημαία». Του Γιώργου Αρχοντόπουλου

Σβήσε μου το Γέλιο, του Άκη Δήμου, στο θέατρο Blackbox