Η πρόσφατη υπογραφή της ΑΕΠΟ για το υδροηλεκτρικό έργο Μεσοχώρας από τον κ. ΦΑΜΕΛΛΟ δίνει τη συνέχεια σε μια περιβαλλοντική καταστροφή, δίνει το τελειωτικό χτύπημα, σε ό,τι έχει απομείνει από ένα όμορφο και ιστορικό ποτάμι. Τον ΑΧΕΛΩΟ ποταμό, τον ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟ στο νομό Τρικάλων.
Ο Ασπροπόταμος αποτελεί τον άνω ρου του Αχελώου ποταμού΄ τον μόνο που έχει απομείνει από τον εγκιβωτισμό των φραγμάτων της ΔΕΗ. Ο Ασπροπόταμος είναι το ομορφότερο τμήμα του Αχελώου. Το ποτάμι που έπλασε μύθους, που κατώκησαν αρχαίοι λαοί, που θαύμασαν ξένοι περιηγητές, που έθρεψε τους παραποτάμιους κατοίκους, που έπλασε τα παιδικά μας όνειρα, που ερωτεύτηκαν όσοι το γνώρισαν.
Με τη λειτουργία του φράγματος Μεσοχώρας θα εκλείψει και το τελευταίο φυσικό κομμάτι του Αχελώου. Όταν λειτουργεί ένα φράγμα, όχι μόνο η περιοχή που κατακλύζεται αλλά και η κατάντη πλευρά αυτού υφίσταται καταστρεπτικές συνέπειες. Το ίδιο θα συμβεί και στον Ασπροπόταμο. Συγκεκριμένα:
Ο Ασπροπόταμος ολοκληρώνεται ως ποταμός περίπου στη θέση Γέφυρα Αλεξίου. Μέχρι εκεί προσθέτουν τα νερά τους το χαλικιώτικο ρέμα, το καστανιώτικο, το Μουτσαριώτικό και ο Καμναΐτης ποταμός. Η ανώτατη στάθμη του φράγματος Μεσοχώρας καταλήγει βόρεια στη γέφυρα Αλεξίου[1] και Ανατολικά στο Αγ. Πνεύμα Βαθυρρεύματος [2]. Οι δύο αυτές αποστάσεις είναι περίπου 10 χιλ. η κάθε μια.
Κατάντη του φράγματος [3] και μέχρι το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Γλύστρας [4], το ποτάμι θα στερέψει. Γιατί τα μόνο νερά που θα πέφτουν στη κοίτη του ποταμού θα είναι από το ρέμα του Κόκκινου (που κατεβαίνει από Παχτούρι), νερό ελάχιστο που το καλοκαίρι σχεδόν στίβει. Ικανοποιητικό είναι μόνο το νερό από τη Γκούρα Θεοδωριάνων που ανταμώνει τον Ασπροπόταμο στο ύψος της Κορυφής[5]. Τα δύο αυτά νερά, ακόμα κι αν προσθέσουμε το νερό που θα επιτρέπεται να φεύγει από το φράγμα(1,3 κμ/sec) δεν είναι ικανά να συντηρήσουν το ποτάμι που από τη φύση του η κοίτη αποτελείται από ικανό βάθος φερτών υλικών. Έτσι το νερό θα χάνεται μέσα στο “χαλιά” του ποταμού και κατά διαστήματα θα δημιουργούνται λακκούβες με μούσκλια και μουρμουρίτσες.
Αλλά και μετά τον υδροηλεκτρικό σταθμό Γλύστρας το ποτάμι θα καταστραφεί είτε από τη στέρηση νερού είτε από την πλημμυρική λειτουργία του εργοστασίου που θα σαρώνει τα πάντα στο διάβα της.
Δεν μιλάμε ακόμα για το φράγμα της Συκιάς αν και οι προσδοκίες των υπέρμαχων της εκτροπής φάνηκαν προκλητικά και στην συνέντευξη τύπου ενώπιον του υπουργού που αδέξια προσπαθούσε να πείσει για το αντίθετο. Τώρα πλέον ο κ. Φάμελος θα κατάλαβε ότι οι πανηγυρισμοί της επόμενης μέρας δεν αφορούν τόσο το υδροηλεκτρικό Μεσοχώρας, όσο την εκτροπή του Αχελώου. Για όλα αυτά λοιπόν ας : ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΜΕ.
πηγή: mesochora.gr