in , ,

Φοιτητικοί Σύλλογοι: Όχι στα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού

Παράσταση διαμαρτυρίας για τα ελλιπή μέτρα που συνόδευσαν το άνοιγμα των σχολών, θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τετάρτη 12 Ιανουρίου στις 12.00 μπροστά στην Πρυτανεία, Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ, ενώ κινητοποιήσεις θα γίνουν και στις διοικήσεις των σχολών.

Η ανακοίνωση των Φοιτητικών Συλλόγων αναφέρει:

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς ίχνος ντροπής, ανακοίνωσαν το άνοιγμα των Πανεπιστημίων ακριβώς με τους ίδιους όρους που έκλεισαν πριν τα Χριστούγεννα!! Ακόμα και τώρα που τα κρούσματα έχουμε φτάσει τα 50.000 ημερησίως η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών και όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας! Στην πράξη η κ. Κεραμέως ουσιαστικά ανακοίνωσε το εξής μοναδικό μέτρο: την εφαρμογή “ανοσίας της αγέλης” στα Πανεπιστήμια όπως και στα σχολεία!!

Εδώ και 2 ολόκληρα χρόνια οι φοιτητές μέσα από τους Συλλόγους μας διεκδικούμε και απαιτούμε να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολών μας. Η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να υλοποιήσει τα λογικά και αυτονόητα αιτήματα, όμως δεν το έκανε γιατί τα θεωρεί “κόστος”. Αντίθετα αξιοποίησε όλο το χρόνο και το χρήμα που είχε, για να νομοθετεί ενάντια στις ανάγκες των φοιτητών και προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, να προωθεί νέα σχέδια καταστολής των αγώνων μας!

Την ίδια ώρα που χιλιάδες φοιτητές αγωνιούμε για το μέλλον των σπουδών μας, ζούμε με την ανασφάλεια για το αν θα πρέπει να επιστρέψουμε στον τόπο που σπουδάζουμε ή όχι, οι οικογένειες μας ματώνουν για να ανταπεξέλθουν στα οικονομικά βάρη των ενοικίων και της ακρίβειας , κυβέρνηση και υπουργείο παίζουν στα ζαριά την υγεία μας. Μας επιβεβαίωσαν ότι έχουν άπλετο χρόνο να εφαρμόσουν βήμα-βήμα τον νόμο κεραμέως- Χρυσοχοΐδη εντείνοντας την καταστολή, κάνοντας σχέδια για τουρνικέ στις εισόδους, αντί να θωρακίσει τα νοσοκομεία και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των φοιτητών.

Τα σχέδια για την περιφρούρηση των επιχειρηματικών ομίλων και των συμφερόντων τους που με τόσο ζήλο περιφρουρεί η κυβέρνηση θα μείνουν στα χαρτιά μέσα από τον οργανωμένο αγώνα των φοιτητών και των συλλόγων τους!

Μάλιστα, η κυβέρνηση, με την απαράδεκτη απόφαση που ακυρώνει όλες τις διδακτικές ώρες που πραγματοποιήθηκαν τηλεματικά, θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την δυνατότητα χιλιάδων φοιτητών να εξεταστούν κανονικά σε μαθήματα που έχουν διδαχθεί!!

ΩΣ ΕΔΩ! Δεν ανεχόμαστε άλλο να παίζουν με τις σπουδές μας και την υγεία των οικογενειών μας!

Με τον αγώνα μας μπορούμε να επιβάλλουμε τα αυτονόητα αιτήματα μας για προστασία της υγείας μας και τους κατάλληλους όρους πραγματοποίησης της εξεταστικής μας:

• Να τοποθετηθούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ για δωρεάν, επαναλαμβανόμενα rapid test για ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, το εκπαιδευτικό προσωπικό σε κάθε Ίδρυμα!
• Να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την εξεταστική! Να οριστεί διπλή εξεταστική για όλους τους φοιτητές με δυνατότητα αξιοποίησης όλων των μεθόδων εξέτασης (δια ζώσης με αραίωση τμημάτων, τηλεματικά, απαλλακτικές εργασίες).
• Πρόσληψη όλου του αναγκαίου καθηγητικού προσωπικού . Στο ΑΠΘ λείπουν τουλάχιστον 700 καθηγητές προκειμένου να λειτουργήσει κανονικά !
• Να αξιοποιηθούν όλες οι αίθουσες και τα κτίρια του πανεπιστημίου προκειμένου να σπάσουν τα τμήματα των φοιτητών που θα δώσουν εξετάσεις. Πιο συγκεκριμένα να αξιοποιηθούν :
-Αμφιθέατρο Παναγιώτοπουλος(Πολυτεχνείο)
-Αμφιθέατρο Τσιούμης ( Πολυτεχνείο)
-Αίθουσα τελετών ΑΠΘ
-Μανδαλίδειο αμφιθέατρο (Οδοντιατρική)
-κτίρια αγροκτήματος στη Θέρμη(Γεωπονία)
-πανεπιστημιακό γυμναστήριο (εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι )
-πανεπιστημιακή λέσχη
-κτίρια ΔΕΘ
• Να αυξηθούν τα δρομολόγια των ΜΜΜ από και προς τις σχολές. Να μπουν λεωφορεία για μετακίνηση των φοιτητών στο αγρόκτημα του ΑΠΘ για φοιτητές γεωπονίας, στις κλινικές του τμήματος κτηνιατρικής, στη Θέρμη για τους φοιτητές ΤΕΦΑΑ και ΣΚΤ, στα νοσοκομεία για φοιτητές του τμήματος Ιατρικής.
• Εξασφάλιση μαγνητοσκόπησης των διαλέξεων και αναπλήρωση εργαστηρίων καθώς και δυνατότητα εναλλακτικών ημερομηνιών ή τηλεματικής εξέτασης για τους φοιτητές που νοσούν.
• Να καταργηθεί η απαράδεκτη απόφαση που ακυρώνει τις διδακτικές ώρες που πραγματοποιήθηκαν τηλεματικά.
• Να χορηγούνται δωρεάν οι ειδικές μάσκες που απαιτούνται.
• Δωρεάν αντισηπτικά, γάντια και αναλώσιμα όπως ποδιές για εργαστήρια κλπ .
• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση και έκτακτο κονδύλι για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των Ιδρυμάτων, να γίνουν μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού.
• Πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας σε κάθε σχολή και συχνές απολυμάνσεις πριν και μετά την εξεταστική διαδικασία.
• Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας!
• Καμία σκέψη για ίδρυση μαθημάτων με δίδακτρα !

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόστιμα έως 2.100 ευρώ αντί για δώρο Χριστουγέννων πήραν οι διανομείς

Η Πόλη Αλλιώς: Δωρεάν rapid και μοριακά τεστ για όλους και όλες – Μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων