Φοιτητική διαδήλωση διοργανώνεται αύριο, Πέμπτη 27 Ιανουαρίου στις 13.00 στο Άγαλμα του Βενιζέλου, από φοιτητικά σχήματα και πρωτοβουλίες σπουδαστών.
Το αυτόνομο σχήμα Φυσικού στην ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Σε συνέχεια της ατζέντας του κράτους για τα πανεπιστήμια, κατατέθηκε πρόσφατα το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία, το οποίο αποτελεί “συμπλήρωμα” του νόμου 4777, των προηγούμενων νόμων Κεραμέως, Γαβρόγλου, Διαμαντοπούλου, Γιαννάκου κλπ. Έτσι, αυτό προβλέπει τη συγχώνευση τμημάτων μεταξύ τους και το κλείσιμο άλλων, που μπορεί να έχουν λίγους εισακτέους για παράδειγμα. Με το μέτρο της ελάχιστης βάσης εισαγωγής έχουν φροντίσει ώστε πολλά τμήματα να έχουν πολύ λίγους έως και καθόλου εισακτέους, ώστε να ανοίξουν το δρόμο για την παραπάνω πτυχή του επερχόμενου νόμου. Παράλληλα, τα εργασιακά δικαιώματα θα αφαιρεθούν από το πτυχίο και οι φοιτητές θα πρέπει να τα αποκτήσουν από εξωτερικούς φορείς, γεγονός που θα διαλύσει, σε συνέχεια του προσοντολογίου του Γαβρόγλου (διάσπαση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο), την ακεραιότητα των πτυχίων και θα αφήσει περαιτέρω στην εργασιακή επισφάλεια όσους μπορέσουν να πάρουν πτυχία (γιατί όσοι δεν πάρουν βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη τύχη, βλέπε νόμο Χατζιδάκη για την εργασία). Και όλα αυτά για χάρη της “διεπιστημονικότητας” και της “συνδυαστικότητας” των πτυχίων, καθώς τα επαγγελματικά δικαιώματα θεωρούνται πλέον “αναχρονιστικά”. Επίσης, προβλέπει ίδρυση Συμβουλίου Ιδρύματος, το οποίο θα προτείνει τους υποψήφιους πρυτάνεις, αλλά και θα καθορίζει τη σύσταση της επιτροπής που θα τους εκλέγει. Αυτή θα αποτελείται πέρα από όργανα του πανεπιστημίου, και από managers εταιριών, με σκοπό την καλύτερη σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας. Γεγονός που όσο και αν το ντύνουν με μεταξωτές κορδέλες “ανάπτυξης”, βρωμάει περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο πανεπιστήμιο και καθοδηγούμενη έρευνα για τις ανάγκες του κεφαλαίου, που σκοπό έχει τη μεγιστοποίηση των κερδών των εταιριών και καμία σχέση δεν έχει με την ευημερία των φοιτητών, η οποία αναλύσαμε παραπάνω με ποιους τρόπους υποσκάπτεται.
Προβλέπεται επίσης η απευθείας χρηματοδότηση θέσεων ακαδημαϊκών από τον ιδιωτικό τομέα, πράγμα που σημαίνει την περαιτέρω εναρμόνιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις ανάγκες του κεφαλαίου και των εταιριών. Επιπρόσθετα, σε συνέχεια του νόμου Κεραμέως περί Αξιολόγησης, ο οποίος συνδέει την χρηματοδότηση των ιδρυμάτων με την αποδοτικότητα της έρευνας που διεξάγουν, δηλαδή την εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου και των εταιριών, το νέο νομοσχέδιο βαθαίνει τη σύνδεση αυτή, την οποία θα αξιολογεί η ΕΘΑΑΕ. Αυτό σημαίνει ότι τμήματα τα οποία δεν είναι πλήρως εναρμονισμένα με τις ανάγκες του καπιταλισμού ή δεν παράγουν ανάλογο ποσό έρευνας, θα υποχρηματοδοτούνται περαιτέρω».
Ενώ το αυτοοργανωμένο σχήμα στο Μαθηματικό (ΦΕΡΜΑ) στο κάλεσμά του σημειώνει:
«Θέλουν πανεπιστήμια πλήρως αποστειρωμένα, που τα προγράμματα σπουδών τους θα προέρχονται από τις πολυεθνικές και οποιαδήποτε έρευνα θα καταλήγει πίσω σε αυτές. Ένα πανεπιστήμιο που θα παράγει φτηνό και πειθαρχημένο εργατικό δυναμικό, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Σε αυτά τα πλαίσια έρχεται να κινηθεί και η νέα προταση για το ¨πανεπιστήμιο 2030¨, που σε συνέχεια του νόμου 4777 (που προβλέπει πειθαρχικά, διαγραφές,ν+2 και πανεπιστημιακή αστυνομία) έρχεται για να ισοπεδώσει πλήρως την έννοια του δημόσιου πανεπιστημίου.
Πριν από λίγες μέρες μάλιστα ξεκίνησε η τετράμηνη εκπαίδευση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στην Κομοτηνή με ένα επικοινωνιακό σόου από πλευράς κυβέρνησης. Το κράτος προχωρά στην εγκαθίδρυσή της με υπερβάλλοντα ζήλο, κάτι που φυσικά δεν κάνει για τις ανάγκες των φοιτητών. Η ποσότητα και η ποιότητα του φαγητού στη λέσχη συνεχώς μειώνονται, ενώ η κατάσταση των δωματίων και των κτιρίων των φοιτητικών εστιών είναι απογοητευτική. Ταυτόχρονα, με τη νέα χρονιά η κυβέρνηση πέταξε το μπαλάκι για τη διεξαγωγή μαθημάτων στους καθηγητές με αποτέλεσμα να επαναφέρονται ως επί των πλείστων τα διαδικτυακά μαθήματα. Από το άνοιγμα των σχολών τον Οκτώβριο το μόνο μέτρο που λήφθηκε για την πανδημία ήταν ο έλεγχος στις εισόδους, κάτι που είναι μια έμμεση εφαρμογή του νόμου 4777 στον οποίο εναντιωνόμαστε. Δεν περιμένουμε από το κράτος να νοιαστεί για καμία από τις ανάγεκς μας. Το μόνο που το το ενδιαφέρει είναι να ενισχύει το στρατό και την αστυνομία του και να εξασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κέρδη του κεφαλαίου.
Η απάντηση η οποία δίνουμε σε αυτή τη σειρά αντικοινωνικών μέτρων έχει ως βάση την παρακαταθήκη που άφησε το περσινό φοιτητικό κίνημα της άνοιξης. Είναι σημαντικό να επανοικειοποιηθούμε ξανά τους χώρους μας και να δημιουργήσουμε κέντρα αγώνα σε όλες τις σχολές. Τα φοιτητικά-εκπαιδευτικά ζητήματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα τόσο με τα εργασιακά και την υγειονομική κρίση όσο και με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Κατά συνέπεια όλοι οι αγώνες πρέπει να είναι κοινοί και θέλουμε να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Εναντιωνόμαστε στην έρευνα που αποσκοπεί στο κέρδος και ζητάμε έρευνα για τις ανάγκες της κοινωνίας, πανεπιστήμια ζωντανά με προτεραιότητα στις διεκδικήσεις των φοιτητ(ρι)ών. Μέσα από τις συλλογικές αποφάσεις, τις διαδικασίες βάσης τις γενικές συνελεύσεις είναι σημαντικό να υπάρξουν εντός των σχολών πολιτικές ζυμώσεις μεταξύ των φοιτητικών υποκειμένων ώστε να γίνει αντιληπτό ότι όλες και όλοι πληττόμαστε από την επέλαση κράτους και επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια και στις ζωές μας συνολικότερα. Μέσα από τους συλλογικούς αγώνες υπερασπιζόμαστε το άσυλο και αντιστεκόμαστε στην είσοδο των μπάτσων στις σχολές μας».