Να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και από τους 162 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι ο στόχος της κυβέρνησης, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega. Εάν αυτό γίνει μπορεί να αποφευχθούν οι εθνικές εκλογές, πρόσθεσε.
«Έχει ζητηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης και θα έχει νόημα εάν το αποτέλεσμά της είναι ότι οι βουλευτές της κυβέρνησης θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο να απέχουν της ψηφοφορίας οι βουλευτές της Πλατφόρμας και άλλου πολιτικού κόμματος σημείωσε: «Για μας αυτό δεν έχει κανένα νόημα, θέλουμε μια ουσιαστική στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής από τους βουλευτές από τους οποίους έχουμε μαζί την κυβέρνηση».
«Ζητάμε από του 162 βουλευτές, τώρα εντάξει να χαθεί ένας – δυο δεν είναι, να στηρίξουν την κυβέρνηση. Εάν αυτό γίνει μπορεί να αποφευχθούν οι εθνικές εκλογές», συμπλήρωσε.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, «ή θα βγει μια πλειοψηφία η οποία σε πάει 3,5 χρόνια σε εκλογές γιατί δεν έχουμε άλλα εμπόδια και εφαρμόζουμε την πολιτική που ένα μέρος της θα είναι η εφαρμογή της συμφωνίας και ένα άλλο μέρος της θα είναι η προσπάθεια εφαρμογής του προγράμματός μας ή πάμε σε εκλογές ούτως ώστε να μπορέσει ο κόσμος να τοποθετηθεί και στο τι κάναμε μέχρι σήμερα».
«Αν πέσει η κυβέρνηση θα πέσει δυστυχώς από αριστερούς βουλευτές. Η κυβέρνηση δεν θέλει εκλογές, αν αναγκαστούμε θα πάμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα», πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει πλήγμα στην οικονομία.
Σχετικά με το εάν θα είναι στις λίστες διαφωνούντες βουλευτές, ο κ. Φλαμπουράρης σημείωσε πως: «Αυτά θα βρεθούν με δημοκρατικές διαδικασίες. Η λογική είναι ότι αυτός που δεν ψηφίζει την κυβέρνηση δεν θα δεχθεί να μπεί στο ψηφοδέλτιο».
Για τα περί διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος σημείωσε: «Η ζωή θα δείξει αν θα χωρίσουν οι δρόμοι μας. Εγώ πιστεύω ότι προβληματίζονται τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας. Είναι λογικό γιατί μια ιστορία τόσων χρόνων δεν μπορείς να την πετάξεις στον δρόμο. Για πρώτη φορά στην Ευρώπη έχουμε κυβέρνηση της Αριστεράς με ψήφο του λαού. Θεωρώ ότι το σκέφτονται στην Αριστερή Πλατφόρμα. Ξέρουν ότι με την δική τους ψήφο θα πέσει η κυβέρνηση της Αριστεράς. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Για πολιτικές διαφωνίες».
Στο ερώτημα αν κάποιοι επιχειρούν πολιτικά να σκοτώσουν τον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αγωνιστής της Αριστεράς από τα 15 του και είναι συνεπής. Αντιστοιχείται με τις ανάγκες του κόσμου. Μετουσιώνει σε πολιτική τις ανάγκες του κόσμου. Ανεξάρτητα αν αυτό έρχεται σε κόντρα με την ιδεολογία του. Όταν το κάνει αυτό ένας ηγέτης δεν σκοτώνεται».
Ο κ. Φλαμπουράρης παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη προεκλογικά λέγοντας ότι: «Όταν ξεκινήσαμε προεκλογικά πιστεύαμε ότι υπήρχε και άλλη λύση. Κάναμε λάθος. Το ένα ήταν ότι ο συσχετισμός των δυνάμεων ήταν αρνητικός στην Ευρώπη και πιστεύαμε ότι θα υποχωρούσαν. Η δεύτερη λάθος εκτίμηση ήταν ότι είχαμε εκτιμήσει υπερβολικά τις δυνάμεις που είχαμε ως χώρα του Νότου».
Για τον Μανώλη Γλέζο σημείωσε ότι “αυτά που είπε νομίζω ότι απευθυνόταν όχι μόνο σε εμάς ή κυρίως σε εμάς” και συμπλήρωσε ότι “είναι ένα ισχυρό σύμβολο της Αριστεράς, ξέρει και δεν υπάρχει περίπτωση να μην συμβάλλει στο να μην γίνει η Αριστερά περιθώριο ή παρένθεση”.
Αναφορικά με την πρόεδρο της Βουλής εξέφρασε τη γνώμη ότι “η στάση της την τελευταία μέρα στη Βουλή σαν να διαφοροποιήθηκε πολύ”. Πρόσθεσε ότι η κα Κωνσταντοπούλου ενώ θα μπορούσε να ήταν η καλύτερη πρόεδρος της Βουλής που έχει περάσει ποτέ “δυστυχώς έμπλεξε με τα πολύ εσωτερικά” και έτσι όπως είπε ο υπουργός έχασε την ευκαιρία ενώ της δόθηκε με 250 ψήφους και “δυστυχώς έχει δημιουργήσει προβλήματα”. “Οι αρχηγοί κομμάτων δεν γίνονται από την τηλεόραση, οι αρχηγοί κομμάτων της Αριστεράς γίνονται μέσα από τους αγώνες”, πρόσθεσε.
Ο κ. Φλαμπουράρης εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει αυτοδυναμία αλλά εάν δεν τη λάβει θα επιδιώξει νέα συνεργασία με τους ΑΝΕΛ με τους οποίους όπως είπε σημειώθηκε μια “πολύ πετυχημένη συνεργασία”. Διευκρίνισε όμως ότι δεν θα μπουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές των ΑΝΕΛ.