Εξαπάτηση και fake απολογισμό καταλογίζει στον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα ο δημοσιογράφος Κωστής Κεκελιάδης που τον Μάιο του 2019 ανέλαβε συντονιστής ομάδας νεαρών προσφύγων για την παραγωγή της εκπομπής «Από τους Πρόσφυγες για τους Πρόσφυγες» στον FM100.
Σύμφωνα με τη σύμβαση έπρεπε να παραχθούν συνολικά 72 εβδομαδιαίες εκπομπές στις περισσότερο ομιλούμενες γλώσσες των προσφύγων που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, με σκοπό να γίνει ένα βήμα για την αλληλοκατανόηση γηγενών και προσφύγων και την ένταξη των τελευταίων στη ζωή της πόλης.
Το πρόγραμμα, όπως καταγγέλλει, διακόπηκε ξαφνικά τον Ιανουάριο του 2021 από τη διοίκηση της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας του δήμου Θεσσαλονίκης. Αποτέλεσμα; Αντί για 72 έγιναν μόνο 58 εκπομπές. Μάλιστα, δύο από αυτές έχουν μείνει απλήρωτες και έμειναν στο κενό 14 εκπομπές που δεν έγιναν ποτέ. Ωστόσο, όπως επισημαίνει «το κονδύλιο έχει εκταμιευτεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και τα χρήματα βρίσκονται σε κάποιο ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης με πιθανούς κωδικούς “αναπορρόφητα” ή “εκτρεπόμενα σε άλλες δράσεις” ή “αγνοούνται”».
Eπειδή ο δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να δείξει ότι έχει κοινωνικό πρόσωπο και κυρίως επειδή το πρόγραμμα χρηματοδοτούνταν από ευρωπαϊκά κονδύλια στην ιστοσελίδα του Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη και στην ενότητα «Καλές Πρακτικές» του δήμου Θεσσαλονίκης έχει αναρτηθεί fake απολογισμός (report) του προγράμματος ότι η δράση με το σύνολο των εκπομπών έχει ολοκληρωθεί!
Όπως αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτησή του στο facebook: «Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Κόπηκε ξαφνικά κι εγώ ως συντονιστής αδυνατούσα να δώσω πειστικές και κατανοητές απαντήσεις στους νεαρούς πρόσφυγες που συμμετείχαν στην εκπομπή και έμειναν μετέωροι».
Διαβάστε ολόκληρη την καταγγελία:
Ένας από τους πολλούς ορισμούς της πολιτικής λέει ότι αυτή είναι «η τέχνη της εξαπάτησης». Η ιστορία που θα σας αφηγηθώ είναι case study ενός κράματος πολιτικαντισμού με στοιχεία πολιτικού αμοραλισμού και αφορά την διοίκηση του δημοτικού ραδιοφώνου FM100 και τους πολιτικούς προϊσταμένους της στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Η υπόθεση με δύο λόγια: Τον Μάιο του 2019 ανέλαβα συντονιστής ομάδας νεαρών προσφύγων για την παραγωγή της εκπομπής «Από τους Πρόσφυγες για τους Πρόσφυγες» στον FM100. Σύμφωνα με τη σύμβαση έπρεπε να παραχθούν συνολικά 72 εβδομαδιαίες εκπομπές στις περισσότερο ομιλούμενες γλώσσες των προσφύγων που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, με σκοπό να γίνει ένα βήμα για την αλληλοκατανόηση γηγενών και προσφύγων και την ένταξη των τελευταίων στη ζωή της πόλης.
Το πρόγραμμα διακόπηκε ξαφνικά τον Ιανουάριο του 2021 από τη διοίκηση της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας του δήμου Θεσσαλονίκης. Αποτέλεσμα; Αντί για 72 έγιναν μόνο 58 εκπομπές. Μάλιστα, δύο από αυτές έχουν μείνει απλήρωτες και έμειναν στο κενό 14 εκπομπές που δεν έγιναν ποτέ, αν και το κονδύλιο έχει εκταμιευτεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και τα χρήματα βρίσκονται σε κάποιο ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης με πιθανούς κωδικούς «αναπορρόφητα» ή «εκτρεπόμενα σε άλλες δράσεις» ή «αγνοούνται».
Όμως, προφανώς, επειδή ο δήμος Θεσσαλονίκης υπό τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα πρέπει να δείξει ότι έχει κοινωνικό πρόσωπο και κυρίως επειδή το πρόγραμμα χρηματοδοτούνταν από ευρωπαϊκά κονδύλια και ως γνωστόν οι χρηματοδότες έχουν την τάση να ζητούν λογαριασμό για το πού και το πώς διατέθηκαν τα χρήματά τους, κάποιοι βρήκαν την εύκολη λύση, αυτήν της εξαπάτησης: Στην ιστοσελίδα του Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη και στην ενότητα «Καλές Πρακτικές» του δήμου Θεσσαλονίκης έχει αναρτηθεί fake απολογισμός (report) του προγράμματος, από άγνωστο σε μένα συντάκτη, που μεταξύ άλλων γράφει ότι:
Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Κόπηκε ξαφνικά κι εγώ ως συντονιστής αδυνατούσα να δώσω πειστικές και κατανοητές απαντήσεις στους νεαρούς πρόσφυγες που συμμετείχαν στην εκπομπή και έμειναν μετέωροι.
Λίγα περισσότερα επεξηγηματικά στοιχεία: Η εκπομπή «Από τους Πρόσφυγες για τους Πρόσφυγες» αποτέλεσε δράση του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών Θεσσαλονίκης. Η πράξη με τίτλο «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης με Παράρτημα ΚΕΜ» είχε ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας – ΕΚΤ» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» (κωδ. ΟΠΣ 5002722). Ο σχεδιασμός του προγράμματος έγινε επί δημαρχίας Μπουτάρη με αρμόδια αντιδήμαρχο τη Σοφία Ασλανίδου και γενικό διευθυντή τον Φίλιο Στάγκο, το 2018.
Η εκπομπή τελικά άρχισε τον Μάιο του 2019, λίγο πριν αναλάβει η νέα διοίκηση στον δήμο Θεσσαλονίκης που προέκυψε από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης προέβλεπε ολοκλήρωση των εκπομπών τον Νοέμβριο του 2020. Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2020, ανεστάλη η μετάδοσή της, όπως και των άλλων εξωτερικών παραγωγών του FM100, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό (1η καραντίνα). Άρχισε πάλι τον Ιούνιο του 2020 για να σταματήσει εκ νέου τον Οκτώβριο όταν τέθηκε σε εφαρμογή η δεύτερη καραντίνα. Τον Ιανουάριο του 2021 ειδοποιήθηκα από τη διεύθυνση του FM100 ότι αρχίζουμε τις εκπομπές. Μάζεψα εκ νέου την ομάδα των προσφύγων, τούς εξήγησα πώς έχει η κατάσταση και προετοιμαστήκαμε για την παραγωγή των υπολειπόμενων εκπομπών.
Ωστόσο, κι αφού κάναμε δύο εκπομπές, την πρώτη στις 16 Ιανουαρίου 2021
και τη δεύτερη στις 23 Ιανουαρίου του 2021 ειδοποιήθηκα από τη διεύθυνση του ραδιοφώνου, ότι ξέχασαν (ή «ξέχασαν» δεν ξέρω), να θέσουν στο δημοτικό συμβούλιο το ζήτημα της συνέχισης των εκπομπών στο νέο έτος. Γενικός διευθυντής ήταν τότε και τώρα ο Γιάννης Κεσσόπουλος.
Με ενημέρωσαν ότι η ΔΕΠΘΕ δεν είχε καταφέρει μέχρι τότε (ούτε και μέχρι σήμερα, δύο χρόνια μετά) να συνεννοηθεί με τον δήμο Θεσσαλονίκης για την μεταφορά των εκταμιευμένων χρημάτων από το ταμείο του δήμου στο ταμείο της ΔΕΠΘΕ. Να σημειωθεί εδώ ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 16.129 ευρώ πλέον ΦΠΑ, τα δεδουλευμένα που μου οφείλονται είναι 448 ευρώ και το ποσό που απομένει για να ολοκληρωθούν οι εκπομπές -εφόσον η διοίκηση της ΔΕΠΘΕ ξέχασε ή «ξέχασε» να το θέσει στο δημοτικό συμβούλιο- είναι 3.136 ευρώ.
Από την πλευρά μου επικοινώνησα επανειλημμένα με τη διοίκηση της ΔΕΠΘΕ (Γιάννη Κεσσόπουλο) προκειμένου να βρεθεί μια από κοινού λύση και τον Ιούλιο του 2022 αναγκάστηκα να στείλω εξώδικη δήλωση στη ΔΕΠΘΕ επισημαίνοντας την προβληματική διαχείριση του ζητήματος, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να ασχοληθεί κανείς στα σοβαρά και να δώσει λύση. Το μόνο που, όλως τυχαίως, δεν ξέχασε κανείς είναι να υποβάλει τον αναληθή απολογισμό του προγράμματος στο Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη ότι δήθεν ολοκληρώθηκαν και οι 72 εκπομπές τον Νοέμβριο του 2020! https://www.cnigreece.gr/best-practices/radiofoniki-ekpobi-apo-tous-prosfy/