in ,

Εξώδικο αστυνομικών στην Εφημερίδα των Συντακτών και η απάντηση της εφημερίδας

Eξώδικο έλαβε η Εφημερίδα των Συντακτών από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, με το οποίο η συγκεκριμένη ένωση κάνει λόγο για συκοφαντικό δημοσίευμα μετά το πρωτοσέλιδο της 25ης Οκτωβρίου της εφημερίδας για τη δολοφονία του άοπλου 18χρονου Νίκου Σαμπάνη. Η εφημερίδα παρουσιάζει την εξώδικη δήλωση και την απάντησή της.

«Προς μεγάλη μας έκπληξη και προκαλώντας μας αισθήματα δυσφορίας και αγανάκτησης, υπέπεσε στην αντίληψή μας το ατιμωτικό και εξόχως συκοφαντικό για το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού της χώρας μας, πρωτοσέλιδο της 25ης/10/2021 της έντυπης μορφής της εφημερίδας σας. Βασικό θέμα και τίτλος της εφημερίδας σας, την 25η/10/2021 ήταν “Η Αστυνομία σκοτώνει, η κυβέρνηση καλύπτει ΚΑΙ ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΜΕΤΡΑΝΕ!”. Είναι προφανές πως το επίμαχο δημοσίευμα προσβάλει βάναυσα την τιμή, την αξιοπρέπεια και την υπόληψη όλων των αστυνομικών, καθώς η Αστυνομία αποτελείται από το σύνολο των προσώπων που υπηρετούν σε αυτήν. Αναφέροντας πως “η αστυνομία σκοτώνει” είναι ξεκάθαρο πως θεωρείτε ως δεδομένο πως οι αστυνομικοί σκοτώνουν.

Είναι αδιαπραγμάτευτο, πως “και οι ζωές των Ρομά μετράνε”, όπως μετράει η ζωή οποιουδήποτε ανθρώπου, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, ιδεολογίας, θρησκευτικών και πολιτικών πεποιθήσεων. Και ακριβώς για αυτό τον λόγο, επειδή και οι ζωές των αστυνομικών μετράνε θα περιμέναμε να δείχνετε την ίδια ευαισθησία και για το περιστατικό της επόμενης ημέρας από το περιστατικό στο Πέραμα, όπου στην διάρκεια επεισοδίων, άγνωστοι δράστες πυροβόλησαν με καραμπίνα και τραυμάτισαν αστυνομικούς.

Είναι φανερό, πως με τον τρόπο αυτό και με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ενοχοποιείται το αστυνομικό προσωπικό και καθίσταται έρμαιο ενδεχόμενων τυφλών επιθέσεων για τις οποίες θα φέρετε και εσείς ευθύνη, καθώς πριν ακόμα αποφανθεί η δικαιοσύνη αμετάκλητα, εσείς έχετε πάρει τον ρόλο του δικαστή και έχετε καταδικάσει όλο το αστυνομικό προσωπικό.

Την ευθύνη αυτή θα την φέρετε, αφού αφήνετε βαριά και άδικη μομφή σε βάρος των αστυνομικών για τον τρόπο με τον οποίον αυτοί εκτέλεσαν τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί από την ελληνική πολιτεία, τους νόμους και το Σύνταγμα του κράτους. Συμβάλλετε έτσι στην καλλιέργεια μίσους προς τους αστυνομικούς και στην δημιουργία ενός επικίνδυνου και διχαστικού κλίματος μεταξύ πολιτών και αστυνομικών που τελικά μόνο δεινά θα φέρει αυτό.

Επειδή με το συγκεκριμένο δημοσίευμα όχι μόνο αμφισβητείται η προσφορά των αστυνομικών στο κοινωνικό σύνολο, στην πρόληψη και αποτροπή εγκλημάτων, αλλά αντίθετα συκοφαντούνται και με ιδιαίτερα άδικο τρόπο εμφανίζονται ως να σκοτώνουν τον κόσμο δηλαδή στην ουσία ως δολοφόνοι.

Επειδή το δημοσίευμα αδικεί και συκοφαντεί τον Ελληνα αστυνομικό που διαχρονικά υπηρετεί και προστατεύει τον κάθε άνθρωπο που ζει και διαμένει εντός της ελληνικής επικράτειας.

Για τους λόγους αυτούς και με επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ Αμεσα και εντός 5 ημερών από την λήψη της παρούσας να προβείτε σε ανάκληση του επίμαχου άρθρου σας και την αποκατάσταση της τιμής των Ελλήνων αστυνομικών και σε δημοσίευση της εξωδίκου δήλωσης που σας αποστέλλουμε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας σας στην ίδια στήλη που δημοσιεύσατε το επίμαχο άρθρο, καθώς και στην ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας σας στον ιστότοπο “https://www.efsyn.gr”».

Η απάντηση της «Εφ.Συν.»

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» ανέδειξε στο πρωτοσέλιδό της στις 25 Οκτωβρίου 2021 τη φονική αστυνομική δράση στο Πέραμα και την επιχείρηση συγκάλυψης εκ μέρους της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και άλλων υπουργών της κυβέρνησης. Στο Πέραμα υπήρξε, πέρα από κάθε αρχή αναλογικότητας και παρά τους κανονισμούς και τα πρωτόκολλα για τη χρήση όπλων αλλά και παρά τις οδηγίες ανωτέρων, καταιγισμός πυρών εναντίον άοπλων πολιτών, που ήταν ύποπτοι κλοπής αυτοκινήτου.

Η ανθρωποκτονία του άοπλου 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη και ο βαρύτατος τραυματισμός ενός 16χρονου Ρομά από αστυνομικά πυρά, όπως και η επίμονη προσπάθεια συγκάλυψής της εκ μέρους της κυβέρνησης, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις αρχές του κράτους δικαίου. Δεν είναι η πρώτη φορά. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει καταδικάσει επανειλημμένα την Ελλάδα για αστυνομική βία και κακομεταχείριση, ενώ εκκρεμεί το αίτημα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δικαιωμάτων των Ρομά προς το Δικαστήριο να υιοθετήσει τον όρο «θεσμικός αντιτσιγγανισμός» για την ΕΛ.ΑΣ., όπως έκανε στην περίπτωση της Ρουμανίας. Παρόμοιες διαπιστώσεις έχουν κάνει η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Αποτελεί αποστολή του Τύπου να αναδεικνύει αυτά τα φαινόμενα, να απαιτεί την τιμωρία των ενόχων και την απόδοση δικαιοσύνης και να αξιώνει μια αστυνομία που στέκεται στο ύψος του δημοκρατικού κράτους δικαίου. Θα περίμενε κανείς την ίδια στάση από συνδικαλιστικές ενώσεις αστυνομικών, αντί να αναλίσκονται σε αδόκητους συμψηφισμούς και σε απόπειρες φίμωσης του Τύπου. Αυτά δυσφημούν την αστυνομία, όχι ο Τύπος που στηλιτεύει τα κακώς κείμενα και απαιτεί δικαιοσύνη, εκπληρώνοντας την αποστολή του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης από τη ΔΑΣ, παρουσία της αστυνομίας

Κάλεσμα της Αυτοδιοικητικής Κίνησης «Οικολογία – Αλληλεγγύη» στις ποδηλατοπορείες διαμαρτυρίας