Την άμεση διακοπή λειτουργίας του 34ου Φεστιβάλ Βιβλίου που πραγματοποιείται στη Νέα Παραλία ζητούν έξι μικρά και ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία με ασφαλιστικά μέτρα κατά του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας τα οποία εκδικάζονται σήμερα.
Στην αίτηση τους τα βιβλιοπωλεία τονίζουν πως ο Σύλλογος με την επωνυμία «Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας» (α/α 2989/1983 Βιβλία Σωματείων Θεσσαλονίκης ) ιδρύθηκε το 1983 και αυτοπροσδιορίζεται ως ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ (συνδικαλιστικός) φορέας Εκδοτών της Βόρειας Ελλάδας.
Τα βιβλιοπωλεία καταγγέλλουν ότι ο «Σύλλογος» ενώ διατήρησε παραπλανητικά την αρχική επωνυμία του , με πρόσφατη τροποποίηση (ΑΜ Ειρ. Θεσσαλονίκης 238/14.10.2014) συμπεριέλαβε στους σκοπούς του: «…την οργάνωση όλων όσων ασκούν στην Ελλάδα (δηλαδή ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ) το επάγγελμα του εκδότη βιβλίων και περιοδικών εκδόσεων…»
Δηλαδή, όπως αναφέρουν, στο σημείο αυτό καταγράφεται απόκλιση ανάμεσα στην επωνυμία και στην καταστατικά προσδιορισμένη ακτίνα (επαγγελματικής-επιχειρηματικής) δράσης του.
Τα 6 βιβλιοπωλεία επισημαίνουν πως ο Σύνδεσμος «αυτοπροσδιορίζεται και καταστατικά και ως εμπορική επιχείρηση , αφού ως μέσο για την εκπλήρωση των στόχων του κατονομάζονται-μεταξύ άλλων- και οι «….πωλήσεις στις εκθέσεις, τα φεστιβάλ, τα διάφορα παζάρια βιβλίου…» ιδίω ονόματι και όχι η απλή διοργάνωση όλων αυτών των δραστηριοτήτων για διευκόλυνση ή εξυπηρέτηση των μελών του!»
Μέσα στο τρέχον έτος (2015) ο «Σύνδεσμος» διοργάνωσε και εξακολουθεί να διοργανώνει στην πόλη μας, στην καρδιά του εμπορικού της κέντρου και στο καλύτερο προνομιακό τμήμα της, στη Νέα Παραλία (Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου) εκθέσεις , που τις «βαφτίζει» «ΦΕΣΤΙΒΑΛ» ή «ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ» : Το 34o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου από 5 – 21 Ιουνίου (19 ημέρες ) , στην παραλία Λευκού Πύργου – Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου (ήδη είναι σε εξέλιξη), στο προνομιακότερο σημείο της πόλης μας! Την 8η Γιορτή Βιβλίου – Bazaar 2015 από 16 Απριλίου μέχρι και 25 Μαίου (50 ημέρες περίπου)Την 7η Γιορτή Βιβλίου – Bazaar 2015 από 19 Φεβρουαρίου μέχρι και 11 Απριλίου (50 ημέρες περίπου),
Τις δύο τελευταίες εκθέσεις, τις διοργάνωσε στο πιο κεντρικό σημείο επίσης της πόλης στο χώρο που καταλάμβανε το πρώην κατάστημα «ΡΑΔΙΟ-ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ», στην οδό Βενιζέλου.
«Οι δραστηριότητες αυτές είναι καθαρά εμπορικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας , καθώς δηλαδή διενεργείται λιανική πώληση χιλιάδων τίτλων σε στεγασμένους ή υπαίθριους χώρους («Εκθέσεις βιβλίου») κατά ευθεία ή πλάγια παράβαση των διατάξεων του νόμου” δηλώνουν με συνέπεια τη δραστική μείωση της επισκεψιμότητας των υποψήφιων αγοραστών σε ποσοστό 60%-70% στα βιβλιοπωλεία , αλλά και στα υπόλοιπα της πόλης και του πολεοδομικού Συγκροτήματος την αντίστοιχη και συνεπακόλουθη κατακόρυφη συρρίκνωση του αριθμού των πωλούμενων βιβλίων και άλλων συναφών εκδόσεων, που διατίθενται προς λιανική πώληση μέσω των καταστημάτων τους , ενώ «την ίδια στιγμή οι προβαλλόμενες επιχειρήσεις («συνεργαζόμενοι εκδότες» ) στην ένδικη «έκθεση» πραγματοποιούν σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς πωλήσεις βιβλίων, των οποίων ο συνολικός τζίρος εκτιμάται ότι θα ανέλθει ανάμεσα στο ποσό του ενός (1) με ενάμιση (1,5) εκατομμυρίου ευρώ!»
Τέλος τονίζουν πως εξαιτίας αυτής της πρακτικής δημιουργείται κλίμα «αναμονής» στο αγοραστικό κοινό ενόψει των συχνά και πυκνά διενεργούμενων «εκθέσεων-παζαριών-φεστιβάλ» με αντίστοιχη «αποχή» του από επισκέψεις τα δικά τους ανεξάρτητα και στεγασμένα βιβλιοπωλεία προκειμένου να τα αγοράσουν είτε σε καλύτερες τιμές, είτε να έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα σε «χιλιάδες τίτλους», και μάλιστα σε πανελλαδική κλίμακα, όπως προβάλλει ο καθού Συλλογος, δυνατότητες , τις οποίες αντικειμενικά δεν διαθέτουν .
Υπενθυμίζουν ακόμη πως το «Φεστιβάλ Βιβλίου» ξεκίνησε αρχικά σαν ένα πολιτιστικό γεγονός, μία πραγματική έκθεση βιβλίου , που φιλοξενούσε συγγραφείς και άλλες παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σταδιακά όμως «εκφυλίστηκε σε μία επιχειρηματική κερδοσκοπική δραστηριότητα του καθού Συνδέσμου, άκρως ανταγωνιστική με τα μικρά στεγασμένα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία».
Τα μισθώματα κατευθύνονται απευθείας στα ταμεία του καθού Συνδέσμου προσδίδοντας εμπορικό κερδοσκοπικό σκοπό στην εκδήλωση, ενώ οι «εκθέτες» για δεκαεννιά ολόκληρες ημέρες αξιοποιώντας την προνομιακή θέση του χώρου διεξαγωγής της ‘Εκθεσης (Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Τέλος η γιγάντια επιχείρηση περιβάλλεται όπως συνεχίζουν στην αίτησή τους με το την «εύνοια» σημαντικών φορέων άσκησης δημόσιας εξουσίας , με συνέπεια τη νόθευση του κλίματος υγιούς ανταγωνισμού, που πρέπει να διέπει τις σχέσεις όλων των επαγγελματιών του κλάδου.
«Ο καθού Σύλλογος, δεν αποτελεί στην πραγματικότητα, ένα απλό πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό σωματείο, στο οποίο οργανώνονται μέλη του κλάδου μας – και μάλιστα με τελευταία τροποποίηση από μέλη προερχόμενα από όλη την Ελλάδα- αλλά μία επιχείρηση του κλάδου, που λειτουργεί εκ των πραγμάτων ανταγωνιστικά με άνισους όρους με τα δικά μας μικρά ανεξάρτητα και στεγασμένα βιβλιοπωλεία».
«Αυτό όμως δεν είναι νόμιμο, καθώς από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 78 και 105 παρ. 3 ΑΚ προκύπτει ότι το σωματείο επιβάλλεται να μην έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και ότι αποκλείεται η επιδίωξη κέρδους και άλλων οικονομικών ωφελημάτων που έχουν περιουσιακή αξία, είτε άμεσα, είτε έμμεσα για τα μέλη του».
«Οι οικονομικές δραστηριότητες ενός σωματείου δεν επιτρέπεται να εξελίσσονται σε άσκηση επιχείρησης , διότι η επιδίωξη κερδοσκοπίας και η σχετική ανάπτυξη δραστηριότητας ανήκει μόνο σε νομικά πρόσωπα , όπως οι εταιρείες, οι συνεταιρισμοί κλπ., που λειτουργούν νόμιμα και υπόκεινται σε αυστηρούς φορολογικούς νόμους και άλλες τυπικές και αυστηρές διατάξεις.
«Εν τέλει, το επαγγελματικό σωματείο, όπως είναι το καθού δεν επιτρέπεται να ασκεί στην πράξη το επάγγελμα των μελών του” σημειώνουν υπογραμμίζοντας πως ο καθού Σύλλογος, ενώ εισπράττει υψηλό «μίσθωμα» από κάθε «συνεργαζόμενο εκδότη» δεν καταβάλει μίσθωμα ή αποζημίωση ούτε ένα ευρώ στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος του παραχώρησε δωρεάν τον εκθεσιακό χώρο!»
Τέλος να αναφερθεί ότι στη σχετική ανακοίνωση και αφίσα και το διαφημιστικό υλικό τονίζεται ότι η επίδικη δραστηριότητα τελεί «Υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Μακεδονίας-Θράκης και του Δήμου Θεσσαλονίκης», ενώ στα σχετικά δημοσιεύματα οι φορείς αυξάνονται, καθώς προστίθεται η «Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» και αποκαθίσταται στο ορθό ο τίτλος του Υπουργείου σε «Υπουργείο Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων» ενώ η αλήθεια είναι ότι ούτε ο Δήμος Θεσσαλονίκης , ούτε το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης , ούτε το Υπουργείο Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων έχουν λάβει απόφαση με την οποία να έχουν θέσει υπό την «αιγίδα» τους την εκδήλωση αυτή.
Τα ασφαλιστικά μέτρα κατέθεσαν οι Π. Ζαχαριάδης, Στ. Μόσχου, Αν. Ελευθεράκης, Κ. Μακιρτζής, Αμ. Τσανταρλιώτης, Θ. Πισκιούλης και Αν. Πουλουκτσή, που διατηρούν ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκη.