in

ΕΣΥ: Απλήρωτες εφημερίες, εντατικοποίηση και στο βάθος διάλυση

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΝΙΘ στις ΥΠΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας στις ΥΠΕ πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης υγειονομικοί στο πλαίσιο στάσης εργασίας που κήρυξε η ΟΕΝΓΕ διαμαρτυρόμενοι-ες για τις απλήρωτες εφημερίες, υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες που εδώ και τρεις μήνες δεν έχουν εκταμιευτεί με κίνδυνο να μην πληρωθούν τις τακτικές εφημερίες του Απριλίου ούτε τον Ιούνιο.

«Για να μην προσλάβετε γιατρούς και για να κατευνάσετε τις αντιδράσεις και την οργή των νοσοκομειακών γιατρών για την εξοντωτική υπερεφημέρευση, αυξήσατε την αποζημίωση των πρόσθετων εφημεριών στις ειδικότητες πρώτης γραμμής και σε όσους συναδέλφους μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία. Και όχι μόνο δεν έχει καταβληθεί σχεδόν σε κανένα νοσοκομείο μέχρι σήμερα, αλλά σε ορισμένα νοσοκομεία όπως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων πληρώσατε μόλις ένα μικρό μέρος του ποσού των τακτικών εφημεριών του Μαρτίου, δηλαδή έναντι. Είχατε μάλιστα το θράσος να απαντήσετε στους συναδέλφους που διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους ότι θα τους πληρώσετε όποτε έχει χρήματα το νοσοκομείο» σημειώνει η ΕΝΙΘ σε ανακοίνωσή της. Μάλιστα οι υγειονομικοί καταγγέλλουν ότι οι γιατροί εκβιάζονται να υπογράψουν ότι πραγματοποίησαν λιγότερες εφημερίες από όσες με εντέλλεσθε εξαναγκάστηκαν να κάνουν ώστε να μην υπερβαίνουν το προβλεπόμενο πλαφόν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δε θα τις πληρωθούν.

Ο Χρ. Καραχρίστος, πρόεδρος της ΕΝΙΘ σημείωσε πως «το χειροκρότημα των ηρώων της πανδημίας το χρησιμοποιούν έτσι ώστε να είμαστε απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες. Πολλοί συνάδελφοι ξεπερνούν τον εαυτό τους και κάνουν τις πρόσθετες εφημερίες πάνω από το πλαφόν, αυτές είναι απλήρωτες πάνω από έξι μήνες». «Ζητούμε το αυτονόητο να πληρωθούν οι εφημερίες και τα δεδουλευμένα, και ζητούμε αύξηση των μισθών μας στα επίπεδα πριν τις περικοπές του 2012» πρόσθεσε. Οι γιατροί αναφέρουν ότι λειτουργούν ως περιοδεύων θίασος με τις ημερήσιες μετακινήσεις γιατρών για να καλυφθούν κενά, όπως έγινε με τους παθολόγους του ΨΝΘ που καλούνται να καλύψουν τα κενά της Πτολεμαΐδας. «Ζητούμε να σταματήσει αυτό άμεσα, δε δεχόμαστε να δουλεύουμε απλήρωτοι και να μετακινούμαστε όπου υπάρχουν τρύπες» κατέληξε.

«Η κατάσταση με τις απλήρωτες εφημερίες εντάσσεται, σύμφωνα με τον γενικό γιατρό στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Θ. Ζδούκο, στην προσπάθεια χτυπήματος του ηθικού των ανθρώπων του ΕΣΥ. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και τον Απόστολο Λυκεσά «μετά τα όσα έγιναν στην πανδημία, με την απόλυση των συναδέλφων που δεν εμβολιάστηκαν και δεν πήραν κανέναν στη θέση τους, έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση υπερεντατικοποίησης της εργασίας που στέλνει ένα μήνυμα να φύγουν από το ΕΣΥ και όσοι απέμειναν».

Ο Θ. Ζδούκος μίλησε για ένα ΕΣΥ σε απόλυτη παρακμή, με προσωπικό και χρηματοδότηση σε επίπεδα προ του ’80, πριν καν γίνει το ΕΣΥ.

«Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη και από τα μνημόνια. Ενώ τυπικά υπάρχει από το 2016 η πρόσβαση των ανασφάλιστων στο σύστημα (από 1 Ιουλίου δεν μπορούν να πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς παρά μόνο στο δημόσιο σύστημα που δεν έχει γιατρούς), το προσωπικό είναι πολύ λιγότερο από τα χρόνια των μνημονίων και οι βαθμοί ελευθερίας του προσωπικού να χειριστούν ένα περιστατικό είναι επίσης πολύ μικρότερη.

«Οι υγειονομικές ανάγκες πέρα από τον Covid έχουν παραμεληθεί, αυξάνοντας τη νοσηρότητα και την βαρύτητα των περιστατικών και σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. Χρειαζόμαστε ένα ΕΣΥ δυνατό όσο ποτέ και δεν υπάρχει» πρόσθεσε τονίζοντας πως χρειάζεται συνολική ανασύνταξη του ΕΣΥ και συνταγματοποιημένη μονιμότητα του προσωπικού καθώς και μια νέα σχέση με τον κόσμο που να διεκδικεί το δικαίωμα στην υγεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γεννητούρια πάνω στη νησίδα Μπαρμπαλιάς

«Δεξαμενή υπόπτων και καταστολή, σήμερα ο Πάνος, αύριο εσύ»