Ένοχοι κρίθηκαν, σε δεύτερο βαθμό, ο πρώην δημάρχος Θεσσαλονίκης και οι τέσσερις συγκατηγορούμενοί του για την υπόθεση της υπεξαίρεσης «μαμούθ» από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, έπειτα από 5,5 μήνες ακροαματικής διαδικασίας, διάστημα στο οποίο έγιναν 53 συνεδριάσεις. Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης καταδικάστηκε σε 12 έτη φυλάκισης, ο τέως δημοτικός ταμείας σε 20 έτη και 6 μήνες και ο τέως γραμματέας του δήμου σε 13 έτη και πέντε μήνες. Και για τους τρεις αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, στον Β.Παπαγεωργόπουλο αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του έντιμου πρότερου βίου και μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά και στον Μ. Λεμούσια το ελαφρυντκό του πρότερου έντιμου βίου. Οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοι τους πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Θωμάς Γκόλας και Γιώργος Γκαϊδατζής καταδικάστηκαν σε δύο και ένα έτος αντίστοιχα με τριετή αναστολή ενώ παράλληλα τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου όπως είχε γίνει και πρωτόδικα. Στον Θ. Γκόλα αναγνωρίστηκε επιπλέον το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς.
Να αναφέρουμε ακόμη ότι στον Π. Σαξώνη επιβλήθηκε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για πέντε χρόνια ενώ για τους Μ. Λεμούσια και Β. Παπαγεωργόπουλο επιβλήθηκε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τρια χρόνια. Ο δήμος σύμφωνα με το δικαστήριο έχει δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση.
Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα για αλλαγή της κατηγορίας και έκρινε ένοχους: τον πρώην Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση, τον πρώην ταμία του Δήμου, Παναγιώτη Σαξώνη, για υπεξαίρεση στην υπηρεσία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις και πλαστογραφία, τον πρώην γενικό γραμματέα του Δήμου, Μιχάλη Λεμούσια, για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και για πλαστογραφία και τους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης για συνέργεια σε πλημμεληματικό βαθμό λόγω εξ ` αμέλειας ελέγχου των υφισταμένων τους . Η απόφαση του πενταμελούς εφετείου σχετικά με την ενοχή των Β. Παπαγεωργόπουλο και Μ. Λεμούσια δεν ήταν ομόφωνη καθώς δύο από τους πέντε εφέτες τάχθηκαν υπέρ της αθώωσής τους. Να σημειωθεί ότι το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό για διπλή μείωση στην ποινή του Παπαγεωργόπουλου τον οποίο επικαλέστηκε ο συνήγορός του Δ. Τσοβόλας.
Όσον αφορά τα ελαφρυντικά ο Εισαγγελέας, πρότεινε να μην αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου σε κανέναν από τους τρεις κατηγορούμενους για την υπεξαίρεσης καθώς όπως είπε για τους δύο πρώτους το έγκλημα ήταν διαρκές και κατ’ εξακολούθηση, θέση με την οποία δεν συμφώνησε το δικαστήριο.
Να θυμίσουμε ότι ατά την προ εβδομάδων αγόρευσή του προς το δικαστήριο, ο Εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει να κηρυχθούν ένοχοι οι πέντε κατηγορούμενοι που δικάζονται για την υπεξαίρεση, το ύψος της οποίας προσδιορίστηκε σε 17,9 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ελαφρύτερες κατηγορίες προς τους Παπαγεωργόπουλο και Λεμούσια καθώς δεν κρίθηκαν ένοχοι με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας ενώ ταυτόχρονα η κατηγορία της άμεσης συνέργιας μετατράπηκε σε απλή συνέργια γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της ποινής της ισόβιας κάθειρξης. .
Υπενθυμίζεται πως για την υπόθεση καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό με ισόβια δεσμά, ο πρώην διαχειριστής πληρωμών Παναγιώτης Σαξώνης, ο πρώην γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας και ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και με κάθειρξη 15 και 10 ετών αντίστοιχα, οι δυο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας.
Τέλος κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο εφετείο, τον περασμένο Ιανουάριο, τη ενοχή του παραδέχτηκε μόνο ο Π. Σαξώνης ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι.
