Η ΕΣΗΕΜ-Θ τιμά την 8η Μάρτη, ως ημέρα διεκδίκησης και αγώνα των γυναικών και ιδιαίτερα των γυναικών δημοσιογράφων, για ισοτιμία, ισότητα και σεβασμό στο χώρο εργασίας, στην κοινωνία και στην οικογένεια.
Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τονίζει για ακόμη μία φορά ότι τα έμφυλα ζητήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καθημερινά και όχι μόνο κάθε 8η Μαρτίου.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΜ-Θ:
Ο αγώνας για Ισότητα και Δικαιοσύνη των φύλων αφορά όλη την κοινωνία. Οι γυναίκες ωστόσο αποτελούν τα πιο ευάλωτα θύματα. Είναι οι πρώτες – ακόμη και στον δημοσιογραφικό χώρο – που βρίσκονται αντιμέτωπες με την ανεργία, τη φτωχοποίηση και την καταπάτηση των βασικών δικαιωμάτων τους για ελευθερία, αξιοπρέπεια, ανεξαρτησία, μητρότητα.
Είναι τα κύρια θύματα σεξουαλικών παρενοχλήσεων στους χώρους εργασίας, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν σε βιασμούς ακόμη και δολοφονίες/ γυναικοκτονίες. Το 2021 στη χώρα μας θρηνήσαμε 17 γυναίκες και ήδη το 2022 μετράμε δύο γυναικοκτονίες, εκ των οποίων η μια στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα όμως οι έμφυλες διακρίσεις και τα στερεότυπα αναπαράγονται στον δημόσιο λόγο. Ως λειτουργοί της ενημέρωσης οφείλουμε να ενημερωθούμε και να εξελίξουμε τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούμαστε απέναντι στις έμφυλες διακρίσεις που δέχονται οι γυναίκες αλλά και τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Το ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ στέκεται στο πλευρό του αγώνα των γυναικών, ενώνει τη φωνή του με τη φωνή διεκδίκησης για έμφυλη ισότητα, ενάντια στην πατριαρχία. Στέκεται στο πλευρό όλων των γυναικών που δίνουν καθημερινό αγώνα για αξιοπρέπεια στην εργασία και στη ζωή.
Στηρίζει τη διεκδίκηση της εφαρμογής της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας «για εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας» και καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί από συλλογικότητες και φεμινιστικές οργανώσεις για την 8η Μάρτη.