Δεν έλαβε απαντήσεις στα επείγοντα ζητήματα των εγκαταστάσεων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρύτανη του ΑΠΘ Χαράλαμπου Φείδα.
Παρότι υπάρχουν προβλήματα που επιδεινώνονται εδώ και 25 χρόνια και δυσχεραίνουν το εκπαιδευτικό έργο ενώ θέτουν φοιτητές και προσωπικό σε κίνδυνο, η πλευρά της Διοίκησης του ΑΠΘ εκτίμησε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα κτίρια, ωστόσο αρνήθηκε να δώσει αντίγραφο της Γεωτεχνικής Μελέτης που έγινε στον ΕΣΔΕΠ, παρότι ζητήθηκε με σχετικό αίτημα.
Όπως αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του ο ΕΣΔΕΠ:
«Η ενημέρωση από την πλευρά της Διοίκησης για το ζήτημα αυτό είχε ως εξής: Ολοκληρώθηκε η Γεωτεχνική Μελέτη, η οποία κατά δήλωση της Διοίκησης, έδειξε ότι το έδαφος είναι «υγιές» και τα προβλήματα αφορούν στον περιβάλλοντα των κτιρίων χώρο.
Ο κ. Πρύτανης αρνήθηκε να δώσει αντίγραφό της στον ΕΣΔΕΠ, παρότι ζητήθηκε επιμόνως, και παρά το σχετικό αίτημα μελών του Τμήματος.
-Υποστηρίχθηκε, από τη Διοίκηση, χωρίς ουδεμία επιστημονική τεκμηρίωση και παρά τα σχετικά ερωτήματα, ότι εφόσον η Γεωτεχνική Μελέτη και η σχετική αυτοψία από την Τεχνική Υπηρεσία έδειξαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα κτίρια, δεν θα χρειαστεί εκτίμηση στατικής επάρκειας.
-Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση (5εκατ.€ από τις δημόσιες επενδύσεις, κατά δήλωση τους), με την οποία προγραμματίζονται εργασίες κατά προτεραιότητα στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, που όμως αφορούν αποκλειστικά στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου και όχι στην άρση της αιτίας των καθιζήσεων στη θεμελίωση των κτιρίων. Κατά δήλωση της Διοίκησης, στην καλύτερη περίπτωση η ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών και των έργων τείνει σε βάθος κατ’ ελάχιστον 3,5 ετών.
-Σύμφωνα με τα παραπάνω, κατά τη διάρκεια αυτή θα χρειαστεί το μισό Τμήμα να μεταφερθεί σε άλλες εγκαταστάσεις, με ό,τι επιπτώσεις συνεπάγεται αυτό για τις λειτουργικές ανάγκες προσωπικού και εκπαιδευόμενων, και χωρίς να παρέχονται οι ανάλογες πληροφορίες σχεδιασμού».
Ο ΕΣΔΕΠ, υιοθετώντας τα αιτήματα των μελών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, ζητά άμεση διενέργεια αυτοψίας και εκτίμηση της στατικής επάρκειας των κτιριακών εγκαταστάσεων από αρμόδιους φορείς, όπως η Πολεοδομία, το ΤΕΕ, η Πυροσβεστική. Έγγραφη κοινοποίηση της Γεωτεχνικής Μελέτης και του προγραμματισμού των απαιτούμενων μελετών εφαρμογής καθώς και μέτρα όπως και άμεση εκπόνηση μελέτης για οριστική μετεγκατάσταση, η οποία αποτελεί τη μόνη λυσιτελή έκβαση για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του Τμήματος.
Προβλήματα όμως με υποσκαφή της Πτέρυγας Β’ και καθιζήσεις, με πρόκληση εκτεταμένων ρηγματώσεων εντοπίζονται και σε σχέση με την Πολυτεχνική Σχολή. Σύμφωνα με τον ΕΣΔΕΠ καθυστερούν από το 2022 οι σχετικές Τεχνικές Εκθέσεις Επιτροπής της Κοσμητείας της Σχολής, «χωρίς ουδεμία παρέμβαση έως σήμερα, δεν υπήρξαν απαντήσεις από την πλευρά της Διοίκησης, ούτε και δέσμευση για τις απαιτούμενες ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα τους».
Ο ΕΣΔΕΠ τονιζει ακόμη ότι οι απαντήσεις – δεσμεύσεις που (δεν) έλαβε το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ από τον κ. Πρύτανη και τις εκπροσώπους της αρμόδιας υπηρεσίας κατά τη συνάντηση αυτή, «συνιστούν μία επικίνδυνη στάση απέναντι στις ουσιαστικές ανάγκες της ακαδημαϊκής κοινότητας και δεν αντιμετωπίζουν ή/και δημιουργούν ερωτήματα ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των χρόνιων ζητημάτων της ασφάλειας, της επάρκειας και της καταλληλότητας του εργασιακού περιβάλλοντος, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιστημονικές και καλλιτεχνικές ερευνητικές και διδακτικές απαιτήσεις, προς όφελος της κοινωνίας -εκτός, βέβαια, αν αυτές αφορούν επιχειρηματικά οφέλη».
Ο ΕΣΔΕΠ, παρόλα αυτά, όπως δηλώνει, «δεσμεύεται άμεσα να διεκδικήσει λύσεις στο κρίσιμο πρόβλημα της ασφάλειας των υποδομών καθώς το διακύβευμα προστασίας της ζωής και των εργασιακών συνθηκών των φοιτητών/τριών και των συναδέλφων/ισσών είναι πολύ σοβαρό».
Όσον αφορά τον «Στρατηγικό σχεδιασμός» για το ΑΠΘ και την ανάθεσή του σε εταιρία «συμβούλων» σε ερώτηση μελών του ΕΣΔΕΠ σχετικά με την αναγκαιότητα της ανάθεσης της εκπόνησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΑΠΘ στην εταιρεία Deloitte με εργολαβία ύψους 55.800 ευρώ, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «ο κ. Πρύτανης επικαλέστηκε την αξιοποίηση προγράμματος ΕΣΠΑ για την υποστήριξη του “στρατηγικού σχεδιασμού” όλων των ιδρυμάτων, και τη δέσμευση του ΑΠΘ “βάσει τεχνικού δελτίου χρηματοδότησης”».
«Σε πλήθος εύλογων ερωτημάτων, όπως εάν το ΑΠΘ διαθέτει επιστημονικό δυναμικό ικανό να εκπονήσει τις μελέτες του στρατηγικού σχεδιασμού και γιατί άλλα πανεπιστήμια δεν ανέθεσαν μέσω εργολαβίας τον στρατηγικό σχεδιασμό σε εταιρείες συμβούλων, δεν δόθηκε απάντηση. Η άρνηση περαιτέρω συζήτησης επιβεβαιώνει τη σαφή επιλογή της Διοίκησης του ΑΠΘ για την εισαγωγή στα ελληνικά ακαδημαϊκά ήθη μηχανισμών επιτάχυνσης της εφαρμογής του επιχειρηματικού στρατηγικού σχεδιασμού των πανεπιστημίων και της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών τους, υπό την επίβλεψη της κατ’ επίφασιν ανεξάρτητης αρχής της ΕΘΑΑΕ, σύμφωνα με το πρόσφατο νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο» καταλήγει για το θέμα ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού .
Τέλος, αναφορικά με την ανέγερση του μνημείου για τα θύματα των Τεμπών, σε ερώτημα σχετικό με τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σε σημείο ματαίωσης πλέον της εγκατάστασης του μνημείου των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών, παρά το γεγονός ότι η σχετική διαδικασία είχε δρομολογηθεί από καιρό και είχε εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση των εξόδων του καλλιτέχνη, ο οποίος προσφέρθηκε να φιλοτεχνήσει το μνημείο χωρίς αμοιβή, επίσης δεν υπήρξε απάντηση. Ο ΕΣΔΕΠ εξακολουθεί να ζητά την άμεση υλοποίηση και εγκατάσταση του μνημείου στον προβλεπόμενο χώρο (στο κτίριο Διοίκησης).