in ,

Εργοστάσιο «Μαλαματίνα»: Καθολική συμμετοχή στην απεργία… η οποία κρίθηκε παράνομη

Με καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, έδωσαν μαχητική αποφασιστική απάντηση στα σχέδια της εργοδοσίας και την τρομοκρατία που θέλει να επιβάλλει με τις 5 απολύσεις νέων εργαζομένων, που ανακοίνωσε.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για εργαζόμενους που απασχολούνται με σύμβαση αορίστου χρόνου, ορισμένοι εδώ και περίπου 10 μήνες και άλλοι εδώ και πέντε μήνες. Η εργοδοσία τους κάλεσε την Παρασκευή, να πάνε την Δευτέρα για να υπογράψουν την απόλυσή τους, υποστηρίζοντας ότι τους απασχολούσε …«δοκιμαστικά».

Με τις απολύσεις επιδιώκει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους ώστε να καταργήσει κατακτημένα δικαιώματα τους που καθορίζονται στην επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας. Θέλει να χωρίσει τους εργαζόμενους σε παλιούς και νέους, με τους παλιούς να αμείβονται με τους προηγούμενους μισθούς και τους νεότερους με την αθλιότητα της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, με τα ψίχουλα των 600 ευρώ.

Όπως αναφέρει και το 902.gr, η εργοδοσία το πρωί της Δευτέρας 23 Μάη, κατέθεσε αγωγή για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία, με όχημα τον νόμο – έκτρωμα Χατζηδάκη. Η αγωγή συζητήθηκε το μεσημέρι και για άλλη μια φορά η αστική δικαιοσύνη υιοθέτησε τις αξιώσεις της εργοδοσίας και έκρινε παράνομη την συνέχιση της απεργίας από το μεσημέρι και μετά.

Με την μαζική συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση, έξω από το εργοστάσιο, οι εργαζόμενοι, παλιοί και νέοι, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι στέκονται σαν μια γροθιά και δεν πτοούνται από τις προσπάθειες τρομοκρατίας και ποινικοποίησης του αγώνα τους. Δεν θα επιτρέψουν να υλοποιηθούν, ούτε οι απολύσεις, ούτε οι περικοπές στα δικαιώματά τους.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, εκφράζοντας την αλληλεγγύη στον αγώνα τους και απαιτώντας ανάκληση των απολύσεων. Ανέδειξαν ότι η επίθεση αυτή αφορά κάθε εργαζόμενο που βιώνει τα προβλήματα στους χώρους εργασίας, την απληρωσιά, την εντατικοποίηση, το πολύ χαμηλό επίπεδο μισθών, τα εργατικά ατυχήματα που αποτελούν καθημερινότητα πλέον και όλες τις υπόλοιπες αυθαιρεσίες της εργοδοσίας.

Αντιπροσωπεία της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, μαζί με εκπροσώπους εργατικών σωματείων της πόλης βρέθηκαν από νωρίς το πρωί, έξω από το εργοστάσιο της Μαλαματίνα, δηλώνοντας την έμπρακτη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της επιχείρησης, οι οποίοι συμμετείχαν καθολικά στην σημερινή απεργία που προκήρυξε το σωματείο τους.

Δίπλα στους απεργούς βρέθηκε και ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ. Μιλώντας τους, εξέφρασε τη συμπαράσταση στον αγώνα τους. Σημείωσε ότι η επίθεση της εργοδοσίας έχει στόχο να χτυπήσει ότι εργατικό δικαίωμα έχει απομείνει, και κυρίως να τσακίσει χώρους δουλειάς που οι εργαζόμενοι με αγώνες έχουν κερδίσει μια σειρά κατακτήσεις, ώστε να μην σηκώσει κανένας κεφάλι, για να λακίσει η εργατική τάξη από το δρόμο της μάχης και της διεκδίκησης.

Επεσήμανε ότι με αυτό τον αγώνα είμαστε περήφανοι γιατί αφορά δικαιώματα νέων εργαζομένων. Είναι ελπιδοφόρο που σύσσωμοι οι εργαζόμενοι, δίνουν τη μάχη απέναντι στην αιφνίδια ολομέτωπη επίθεση της εργοδοσίας που επιδιώκει να σπάσει την ενότητα τους χαϊδεύοντας τα αυτιά των παλιότερων. Τόνισε ότι η νίκη τους είναι ζήτημα όλης της εργατικής τάξης. Και πρέπει να εκφραστεί πολύμορφα η αλληλεγγύη για να αντέξει ο αγώνας τους και να αποτελέσει ακόμα ένα φωτεινό παράδειγμα αντίστασης και πάλης των εργαζομένων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Στάση εργασίας και κινητοποίηση στις 26 Μάη από τους εργαζομένους του ΟΑΣΘ

ΨΝΘ: Στο δρόμο 40 εργαζόμενοι λόγω παραχώρησης της καθαριότητας σε εργολάβο