Μαζική κινητοποίηση έξω από την επιχείρηση «Τζαμάικα» στη Βασιλίσσης Όλγας στην ανατολική Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) απαιτώντας να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να σταματήσει η εργοδοτική τρομοκρατία, ο τραμπουκισμός και οι βιαιοπραγίες σε βάρος των εργαζομένων.
Τρεις πρώην εργαζόμενες του καταστήματος κατήγγειλαν την εργοδοσία του καταστήματος για χρωστούμενα δεδουλευμένα πάνω από 2.000 ευρώ στον καθένα, (δώρα, επιδόματα, υπερωρίες και προσαυξήσεις) και ημιασφάλιση.
Στη συνέχεια μέλη του ΣΕΤΕΠΕ προχώρησαν σε δια ζώσης επικοινωνία με την εργοδοσία και γνωστοποίηση της καταγγελίας των εργαζομένων. Όπως καταγγέλλει το ΣΕΤΕΠΕ το περασμένο Σάββατο, “η εργοδοσία απάντησε με πρωτοφανή επιθετικότητα, απειλώντας σωματικά μία εκ των συναδελφισσών και, όταν συναδέλφισσα και μέλος της Διοίκησης του ΣΕΤΕΠΕ μπήκε στη μέση για να τον σταματήσει, έφτασε στο σημείο να την πιάσει από το λαιμό και να τη σύρει στη γωνία, τραμπουκίζοντας της για να την εκφοβίσει. Η χυδαιότητα δεν είχε όρια αφού συνέχισε δείχνοντας με το δάχτυλο τις συναδέλφισσες που διεκδικούν τα χρήματα τους και απειλώντας τες με εκφράσεις τύπου “εσύ θα πεθάνεις”.
Απέναντι σε αυτή την ωμή βία και τις απειλές, το ΣΕΤΕΠΕ απάντησε με τη δυναμική κινητοποίηση εργαζομένων του κλάδου και άλλων κλάδων, στέλνοντας το μήνυμα ότι “χέρι που σηκώνεται από την εργοδοσία “κόβεται μαχαίρι” από όλον τον κλάδο συλλογικά”.
Με τα πανό τους απαίτησαν “Δώστε τα δεδουλευμένα. Ζωή και δουλειά με δικαιώματα” και διαμηνύσαν ότι “η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Όπλο μας το συνδικάτο μας”.
Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κατάστημα βροντοφωνάζοντας “νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, του απεργού, του άνεργου και του μετανάστη” και “για μια μπουκιά ψωμί σου πίνουνε το αίμα, εργάτη, σήκω, τ’ αφεντικά πολέμα”.
Οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕΠΕ δήλωσαν ότι η εργοδοσία δεν μπορεί να τρομάξει τους εργαζόμενους με την ωμή βία και την τρομοκρατία. Γνωρίζουν πολύ καλά τα δικαιώματα τους. Μισθό, ένσημα, δώρα, υπερωρίες, άδειες και ρεπό δεν τα παζαρεύουν, τα διεκδικούν. Δεν θα επιτρέψουν στην εργοδοσία να βάλει κι άλλο βαθιά το χέρι στη δική τους τσέπη.
Η Μαριάννα και η Χριστίνα, δύο από τις τρεις απολυμένες, με δηλώσεις τους περιέγραψαν την εργοδοτική αυθαιρεσία και ανέδειξαν την εμπιστοσύνη και τη σιγουριά που νιώθουν οργανωμένες στο Σωματείο τους, την πίστη τους ότι μόνο έτσι, οργανωμένα και συλλογικά μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Πληροφορίες: 902.gr