Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης, εύχεται γρήγορη ανάρρωση στον εργαζόμενο που τραυματίστηκε χθές όταν τράκτορας φορτωμένος με κοντέινερ ανατράπηκε στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Ταυτόχρονα καταγγέλει την Διοίκηση του Δήμου «που με την πολιτική της και στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων» και η οποία «αντιλαμβάνεται τα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων ως «έξοδα» που πρέπει να μειώσει»
Η ανακοίνωση αναφέρει πως «δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται «ατύχημα» με τράκτορα και έχουμε καταγγελίες από συναδέλφους για την ελλιπή συντήρηση που γίνεται στα οχήματα από τις ιδιωτικές εταιρίες όλα αυτά τα χρόνια. Παρά τα εκατομμύρια που έχουν τσεπώσει οι ιδιωτικές εταιρίες, πολλά οχήματα ειδικά της καθαριότητας έχουν σοβαρά προβλήματα και είναι επικίνδυνα. Το όχημα που ανατράπηκε έχει προβλήματα και τα λάστιχα του είναι σε άθλια κατάσταση», ενώ συνεχίζει:
«Απαιτούμε την άμεση προμήθεια όλων των ανταλλακτικών και υλικών για να γίνεται η συντήρηση των οχημάτων από το μηχανουργείο του Δήμου και την προμήθεια νέων οχημάτων. Ζητούμε επιτέλους να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες στα οχήματα και τους χώρους δουλειάς. Παρά τις καταγγελίες που έχουμε κάνει ως Σωματείο δεν έχει γίνει παρέμβαση. Την 1 Δεκεμβρίου 2020 με την αρ. πρωτ. 286 ανακοίνωση μας είχαμε καταγγείλει ατύχημα που είχε γίνει ξανά στο ΧΥΤΑ και την ανακοίνωση-καταγγελία την είχαμε καταθέσει στην επιθεώρηση εργασίας. Καλούμε τους συναδέλφους να καταγγέλλουν αυτή τη κατάσταση, να αρνούνται να εργαστούν με επικίνδυνα οχήματα, να αγωνιστούν για να επιβάλουμε όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται στους χώρους δουλειάς μας».
Παρέμβαση από την Ταξική Αντεπίθεση στο σημείο που τραυματίστηκε 44χρονος οικοδόμος στον Εύοσμο
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις σωματείων αλλά και οργανώσεων που ζητούν να παύσουν οι υπαίθριες εργασίες για τις ώρες που διαρκεί ο καύσωνας. Διανομείς, οικοδόμοι, εργαζόμενοι στα πλοία και στα λιμάνια ζητούν να προστατευθεί η υγεία και η ζωή τους, καθώς είναι αδύνατο να μπορούν να δουλέψουν, χωρίς να είναι σε άμεσο και συνεχή κίνδυνο, με τη θερμοκρασία να αγγίζει ή και να ξεπερνά τους 40 βαθμούς.
Σήμερα, Τετάρτη 30 Ιουνίου η Ταξική Αντεπίθεση πραγματοποίησε παρέμβαση στο σημείο που εχθές τραυματίστηκε ένας 44χρονος μετανάστης οικοδόμος αλλά και σε πλατείες και εργοτάξια του Ευόσμου και του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Ο 44χρονος έπεσε εχθές στις 16.00 το μεσημέρι «με τον τόπο να βράζει», από τη σκαλωσιά ύψους δύο μέτρων σε, υπό κατασκευή, καφετέρια στην Καραολή και Δημητρίου στον Εύοσμο.
Στην ανακοίνωσή της η συλλογικότητα αναφέρει πως «την ίδια μέρα ένας εργαζόμενος στην Κέρκυρα τραυματίζεται σοβαρά κόβοντας το χέρι του όταν σπάει η μεγάλη επιφάνεια γυαλιού που κουβαλούσε, ενώ στην Μαυροράχη Λαγκαδά τραυματίζεται οδηγός τράκτορα που αναποδογυρίζει. Στις 27 Ιουνίου στον Πύργο ένας 56χρονος χειριστής ανυψωτικού μηχανήματος χάνει τη ζωή του αφού κεραυνοβολήθηκε από ρεύμα υψηλής τάσης, ενώ στις 22 Ιουνίου 50χρονος φορτοεκφορτωτής τραυματίζεται στο γόνατο μέσα σε πλοίο κατά τη διάρκεια πρόσδεσης φορτίου σε γερανοφόρο όχημα. Λίγες μέρες πριν, ένας ακόμα εργαζόμενος χάνει τη ζωή του στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης».
«Ειδικά αυτές τις ημέρες με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν σε μεταλλοβιομηχανίες, οικοδομές, αποθήκες, λιμάνια, αμπάρια, πάνω σε μηχανάκια ή μέσα σε φορτηγά που μετατρέπονται σε καμίνια με τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων να αυξάνεται. Οι εργαζόμενοι/ ες, οι γείτονες και οι γειτόνισσες, ο λαός, να επιβάλλει το κλείσιμο των επιχειρήσεων εκείνων που, εν μέσω καύσωνα, βάζουν την υγεία και την ζωή των εργαζομένων σε δεύτερη μοίρα με ταυτόχρονη πληρωμή του ημερομισθίου στους εργαζομένους. Για να μη θρηνήσουμε άλλους από τους φίλους, τους συγγενείς, τους συναδέλφους και τους συναγωνιστές μας για τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών.
Για να μη στάζουν αίμα οι σκαλωσιές, για να μην συνηθίσουμε στο θάνατο των ανθρώπων της τάξης μας, οργανωμένοι/ες στα σωματεία μας να διεκδικήσουμε:
Μέτρα προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς
Παύση υπαίθριων εργασιών μέσα σε συνθήκες καύσωνα
Μείωση του εργάσιμου χρόνου και αυξήσεις στους μισθούς».