Αποζημίωση 38.000 ευρώ επικύρωσε ο Άρειος Πάγος υπέρ της χήρας ναυτικού που πνίγηκε μόλις σχόλασε από την εργασία του. Η απόφαση αυτή έχει μια ιδιαίτερη σημασία καθώς ορίζει ως εργατικό ατύχημα τον θάνατο εργαζόμενου που σημειώνεται το διάστημα που πηγαίνει ή επιστρέφει από τόπο εργασίας του. Ο εν λόγω ναύτης ναυτολογήθηκε σε πλοίο υπο ελληνική σημαία τον Ιούνιο του 1992. Τον Δεκέμβριο του 2003 το πλοίο ήταν πλαγιοδετημένο παράπλευρα σε άλλο δεξαμενόπλοιο στην προβλήτα φορτοεκφόρτωσης πετρελαιοειδών στο Πέραμα. Η αποβίβαση γινόταν μέσω του άλλου δεξαμενόπλοιου και ο ναύτης μετά το τέλος της εργασίας αποβιβαζόταν στην προβλήτα και περίμενε τον πλοίαρχο στην δέστρα για να αναχωρήσουν μαζί. Στις 8 Δεκεμβρίου ο πλοίαρχος αποβιβάστηκε χωρίς όμως να βρει τον ναύτη που συνήθως τον περίμενε. Το πτώμα του ναύτη βρέθηκε τρία τέταρτα μετά να επιπλέει μεταξύ του δεξαμενόπλοιου και της προβλήτας.
Η ιατροδικαστική έρευνα ανέφερε ως πιθανή εκδοχή θανάτου το καρδιακό επεισόδιο που είχε ως συνέπεια την πτώση του στη θάλλασα ενώ η τοξολογική δεν διαπίστωσε παρουσία οινοπνεύματος.
Έτσι το εφετείο δέχθηκε τον ορισμό της ναυτεργατικής νομοθεσίας περι εργατικού ατυχήματος που συνδέει την εργασία με το συγκεκριμένο ατύχημα και έτσι απεφάνθη ότι “ο θάνατος του ναυτικού δεν συνέβη μεν κατά την εργασία του πλην όμως εξ αφορμής αυτής και ειδικότερα, κατά την ώρα που αυτός ετοιμαζόταν να επιστρέψει, κατά τον συνήθη τρόπο, από το χώρο της εργασίας του, δηλαδή από το πλοίο όπου εργαζόταν, στην οικία του”.
Πηγή: ΑΠΕ