Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για τα εργατικά δυστυχήματα στην Ελλάδα. Μόλις στους 3 πρώτους μήνες του 2023 49 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα εργασίας, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια τα εργατικά δυστυχήματα έχουν τετραπλασιαστεί, με το 2022 να καταγράφονται 104 θάνατοι εν ώρα εργασίας.
Τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ασυδοσία των εργοδοτών και τη διάλυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με απόφαση της κυβέρνησης, παρουσίασαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης εκπρόσωποι των συνδικάτων.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία Ανδρέας Στοϊμενίδης, οι κλάδοι στους οποίους καταγράφονται τα περισσότερα εργατικά δυστυχήματα είναι ο αγροτικός τομέας, τα λατομεία, τα έργα του ΔΕΔΔΗΕ, ο κατασκευαστικός κλάδος και οι διανομείς φαγητού.
Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης κατήγγειλε το γεγονός ότι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης υπάρχουν μόνο τρεις επιθεωρητές εργασίας, για να γίνει οποιοσδήποτε έλεγχος χρειάζεται κλιμάκιο των δύο και ένας να παραμένει στο γραφείο. Έτσι, όταν ένας από τους τρεις έχει άδεια ή ασθενεί, δεν μπορεί να γίνει κανένας έλεγχος.
Για εξυπηρέτηση συμφερόντων κατήγγειλε από τη μεριά του την κυβέρνηση και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Χειριστών Μηχανημάτων Έργου Ελλάδος Παναγιώτης Χατζάκος, με αφορμή την ψήφιση άρθρου στη Βουλή που δίνει τη δυνατότητα σε ανειδίκευτους εργαζόμενους να χειρίζονται γερανοφόρα μηχανήματα 2,5 τόνων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ψήφιση του άρθρου οδήγησε σε έξαρση εργατικών ατυχημάτων ανειδίκευτων και μη εκπαιδευμένων εργαζόμενων.