in ,

Επιτάσσονται δύο ιδιωτικές κλινικές – Αντιδράσεις από τους κλινικάρχες

Επιτάσσονται δύο ιδιωτικές κλινικές – Αντιδράσεις από τους κλινικάρχες

Την επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών, αφού η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης βρίσκεται εκτός ελέγχου και μετά από την κοινωνική κατακραυγή για την εγκληματική πολιτική της που εδώ και οχτώ μήνες δεν ενίσχυσε καθόλου το ΕΣΥ.

Έτσι, μετά τη λήξη του χθεσινού τελεσιγράφου προς τους κλινικάρχες και την αρνητική απάντηση που έδωσαν από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ.

Πρόκειται για την Γενική Κλινική Λυσίμαχος Σαραφιανός και την Euromedica Γενική Κλινική στις οποίες θα επιταχθούν 200 κλίνες για 15 μέρες. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για υποχρεωτική ενοικίαση και όχι επίταξη καθώς θα υπάρξει αποζημίωση των κλινικών που έχουν δεσμευτεί με ποσό που αναμένεται να διευκρινιστεί με νέα ΚΥΑ. Οι 200 κλίνες που δεσμεύονται είναι απλές κλίνες και όχι κλίνες ΜΕΘ ενώ ακόμη δεν έχει διερευνηθεί αν επαρκεί το υπάρχον προσωπικό των κλινικών για τις ανάγκες αντιμετώπισης ασθενών με Covid και πότε και με ποιο τρόπο αυτό θα εκπαιδευθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, κρίθηκε «απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια», καθώς «το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού. Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων».

Το Υπουργείο αναφέρει ότι τη διοικητική διαχείριση όλων των κλινών και των εγκαταστάσεων καθώς και την διοικητική εποπτεία του προσωπικού αναλαμβάνει ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ, ο οποίος θα ελέγχει και τη διαχείριση της εισαγωγής ασθενών στις κλινικές από άλλα δημόσια νοσοκομεία, τη μετακίνηση ήδη νοσηλευόμενων ασθενών και θα συντονίζει την εν γένει εποπτεία του εύρυθμου τρόπου λειτουργίας των αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που εξέδωσε το Υπουργείο:
«Η διοίκηση και το προσωπικό των αναγκαστικά δεσμευόμενων επιχειρήσεων υποχρεούνται στην παροχή κάθε αναγκαίας σύμπραξης για την υλοποίηση των σκοπών της παρούσας αναγκαστικής δέσμευσης, παρέχοντας κάθε αναγκαία συνδρομή στην εισαγωγή ασθενών από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή δημόσιες δομές υγείας, στη μετακίνηση νοσηλευόμενων ασθενών, καθώς και στην ανάληψη της διοίκησης της επιχείρησης και του προσωπικού της για τον ανωτέρω περιγραφόμενο σκοπό, από τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας».

Η δαπάνη που θα προκληθεί από την καταβολή αποζημίωσης για την αναγκαστική δέσμευση από το Δημόσιο των ανωτέρω κλινικών, το ύψος της οποίας, θα εξαρτηθεί από πραγματικά περιστατικά (αριθμός και βαρύτητα κρουσμάτων), τη διάρκεια τη πανδημίας και τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν, θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, σύμφωνα με το άρθρο 85 του ν. 4745/2020.
Ακόμη και σε αυτή τη συνθήκη οι ιδιωτικές κλινικές συνεχίζουν να αντιδρούν αποκαλύπτοντας, ωστόσο, την απουσία οποιοδήποτε σχεδίου εκ μέρους της κυβέρνησης να εντάξει τον ιδιωτικό τομέα σε ένα ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας έγκαιρα. Μόνο όταν εξαντλήθηκαν όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών ξεπερνούν τις 100 ημερησίως στα νοσοκομεία που εφημερεύουνη κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει ένα μέτρο που θα έπρεπε να το είχε λάβει πριν μήνες.

Ο Γρ.  Σαραφιανός, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και του OPEN να υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να νοσηλεύσουμε ασθενείς με κορονοϊό» ενώ στη συνέχεια δήλωσε ότι οι ιδιωτικές κλινικές θα συμμορφωθούν, ωστόσο δήλωσε ότι η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη. «Θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και αν υπάρξει μετάδοση, θα είναι λυπηρό. Θα τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» «δεν μπορούμε να νοσηλεύσουμε ασθενείς με κορωνοϊό».

Για να μπορέσει να αποσυμφορηθεί το σύστημα υγείας, οι ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με τον ίδιο, είχαν  προτείνει δύο κέντρα αποκατάστασης, τα οποία είναι περιφερειακά της πόλης και ανεξάρτητα κτιριακά να λειτουργήσουν, ωστόσο δεν προχώρησε, γιατί δε δέχτηκαν οι ιδιοκτήτες. «Μετά προτείναμε τα νοσοκομεία που έκλεισαν πρόσφατα, το στρατιωτικό νοσοκομείο 424 και το Λοιμωδών που μέχρι την προηγούμενη Τετάρτη γίνονταν εργασίες για να λειτουργήσει. Αυτά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με πολύ λίγες μετατροπές», σημείωσε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, χθες το βράδυ άνοιξε και το υπόγειο καταφύγιο του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 και άρχισε να λειτουργεί, ωστόσο δεν υπάρχει προσωπικό.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η αίσθηση του κενού. Του Μίλτου Τόσκα

Χρ. Κυδώνα: Οι συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς Covid είναι πλέον επικίνδυνες