Κυρώθηκε, κατά πλειοψηφία, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την θέσπιση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM), αλλά και της συνθήκης για την διακυβέρνηση της Ευρωζώνης.
Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης υπερασπίστηκε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι δίνεται έτσι η δυνατότητα στα κράτη- μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν κρίσεις, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, υπεραμύνθηκε της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη συμπλήρωσης των πολιτικών, με μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης και τον περιορισμό της ανεργίας.
Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε τη συμφωνία ως αποτέλεσμα συμβιβασμού των κρατών- μελών της ΕΕ, που δεν εκφράζουν τους λαούς τους.
«Καταψηφίζουμε την υποταγή της χώρας σε ένα γερμανικό σχέδιο που θα διαλύσει την Ευρώπη. Πρόκειται για έναν μηχανισμό ελεγχόμενης χρεοκοπίας εντός ευρώ, με όρους που βολεύουν τους δανειστές μας και κυρίως τη Γερμανία», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Αμοιρίδης δήλωσε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει τη συμφωνία, ωστόσο αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει.
Για αδιέξοδο μονόδρομο του δημοσιονομικού συμφώνου, έκανε λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής Βαγγέλης Παπαχρήστος.
Νωρίτερα, είχε απορριφθεί, κατά πλειοψηφία, η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε εγείρει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κύρωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη δημιουργία Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης. Όπως υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης, η κύρωση θα έπρεπε να ψηφιστεί όχι με απλή πλειοψηφία, αλλά με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.
Προτεραιότητα να αποπληρωθούν οι πιστωτές
Προσθήκη με την οποία συστήνεται ένας ειδικός λογαριασμός για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους, κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης στο νομοσχέδιο της κύρωσης της Συνθήκης που θεσπίζει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Ειδικότερα στην προσθήκη αναφέρεται: «Ο διακριτός λογαριασμός του Ελληνικού Δημοσίου με τίτλο “Ελληνικό Δημόσιο (ΕΔ) Εισπράξεις και Πληρωμές για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους”, που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας, χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την άμεση εξυπηρέτηση του ειδικού δημόσιου σκοπού και ειδικότερα για την εξυπηρέτηση του Δημόσιου Χρέους και δε διενεργείται καμία άλλη πληρωμή για οποιοδήποτε άλλο σκοπό».
Διευκρινίζονται στη συνέχεια ότι οι πληρωμές που διενεργούνται από το διακριτό αυτό λογαριασμό, αφορούν «τις δαπάνες χρεολυσίων και τόκων όλων των δανείων, των πράξεων διαχείρισης, των παραγώγων και τις λοιπές παράλληλες δαπάνες για την εξυπηρέτηση και την εν γένει διαχείριση του Δημόσιου Χρέους». Τα δε έσοδα που θα διαχειρίζεται ο συγκεκριμένος λογαριασμός, θα προέλθουν «από εισροές του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και από χρηματικά ποσά από τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στην εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους», που σημαίνει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και άλλα.