Στη συγκρότηση Επιχειρησιακού Σωματείου προχώρησαν οι εργαζόμενοι της «efood» στη Θεσσαλονίκη, μέσα από πολύωρη μαζική συνέλευση που πραγματοποίησαν την Τρίτη 16/11 στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει το κλαδικό Συνδικάτο Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής.
Όπως σημειώνει το 902.gr, αρχικά είχε προκηρυχθεί 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και χρειάστηκε να προκηρυχθεί δίωρη συμπληρωματική προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μαζικές συλλογικές διαδικασίες.
Το ΣΕΤΕΠΕ με ανακοίνωσή του χαιρετίζει την απόφαση των εργαζομένων της «efood» στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι είναι μία εξέλιξη η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα του μεγάλου αγώνα που έδωσαν οι εργαζόμενοι όλο το προηγούμενο διάστημα. «Αυτή η εξέλιξη έρχεται και ως απάντηση σε όλους αυτούς που το προηγούμενο διάστημα χρησιμοποιώντας φθηνές δικαιολογίες προσπάθησαν να βάλουν τρικλοποδιά στους συναδέλφους που πάλευαν να χτίσουν το Επιχειρησιακό τους Σωματείο. Σε δυνάμεις που με διασπαστικό ρόλο προσπάθησαν να διχάσουν τους εργαζόμενους και να αποσπάσουν τον αγώνα τους και τη δράση τους από τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου.
Οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι και αποφασισμένοι, σε κοινή γραμμή και πορεία δράσης με το κλαδικό συνδικάτο, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Έχουν τον τρόπο και ξέρουν τον δρόμο μέσα από τον οποίο μπορούν να μετατρέψουν σε κουρελόχαρτα νομοσχέδια που τους θέλουν σύγχρονους σκλάβους.
Συνεχίζουμε δυναμικά μαζί με το Επιχειρησιακό Σωματείο, βάζοντας στην πρώτη γραμμή και διεκδικώντας τα πλαίσια πάλης που διαμορφώνονται με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».
Ειδικότερα διεκδικεί:
– Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Να συνεδριάσει άμεσα η Επιτροπή ΒΑΕ του υπουργείου.
– Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες στη βάση των διατάξεων που προβλέπουν μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες. Να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής.
– Μέτρα ατομικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένου και του κράνους, να παρέχονται από τους εργοδότες.
– Να καταργηθεί ο νόμος-έκτρωμα Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων.