Γράφει η Σταυρούλα Πουλημένη για το stokokkino.gr
Την έγκριση της επικαιροποιημένης τεχνικής μελέτης που αφορά στις Σκουριές έλαβε η καναδική εταιρεία Eldorado Gold από το Υπουργείο Περιβάλλοντος επιβεβαιώνοντας το γεγονός με ανακοίνωσή της, στην οποία τονίζει πως η εξέλιξη αυτή της επιτρέπει να ξαναρχίσει τις δραστηριότητες της στις Σκουριές. Οι εργασίες στις Σκουριές είχαν ανασταλεί τον Ιανουάριο με απόφαση της ίδιας της εταιρείας η οποία ζητούσε μια σειρά αδειών κάποιες από τις οποίες έχει ήδη λάβει.
Εκκρεμούν σημαντικότερες άδειες που αφορούν το flash smelting-τη μεταλλουργική μέθοδο για την οποία η εταιρεία δεν έχει αποδείξει πως μπορεί να εφαρμόσει (αυτή η μέθοδος δεν έχει εφαρμοστεί αλλού στον κόσμο παρά μόνο πειραματικά), τα φράγματα και την επανεστίαση του νερού.
Να θυμίσουμε πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος επέστρεψε στις 14 Απριλίου τον φάκελο που είχε υποβάλει η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός για την τροποποίηση της τεχνικής μελέτης του υποέργου Σκουριών, μετά την διαπίστωση παρουσίας στο κοίτασμα των Σκουριών του επιστημονικά τεκμηριωμένου καρκινογόνου αμιάντου, γεγονός που είχε υποβαθμιστεί σκοπίμως από την εταιρεία.
Το Υπουργείο ζητούσε στην απόφαση του για επιστροφή του φακέλου να συμπληρωθεί η τεχνική μελέτη με ειδικό κεφάλαιο, στο οποίο θα εκτίθενται αναλυτικά τα μέτρα πρόληψης που θα λάβει η εταιρεία, για την προστασία των εργαζομένων της από την έκθεση σε αμίαντο.
Πηγές του υπουργείου αναφέρουν επίσης πως η εταιρεία στην τροποποίηση της μελέτης της ζητούσε αλλαγή χωροθέτησης της λεκάνης εργασιών στις Σκουριές μετά από ευρήματα αρχαιοτήτων στο χώρο.
Όσον αφορά στο ζήτημα του αμιάντου το Υπουργείο επισημαίνει πως δόθηκαν από την εταιρεία οι απαραίτητες εξηγήσεις και τέθηκαν αυστηροί όροι και μέτρα που πρέπει να λάβει για την προστασία των εργαζομένων.
Στην απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια αναφέρεται πως η έγκριση δόθηκε από υπό τους όρους η εταιρεία να προχωρά σε συχνές τακτικές – ατομικές μετρήσεις ελέγχου συγκέντρωσης ινών αµιάντου στον αέρα ανά µέτωπο εργασίας (αποκάλυψη, εξόρυξη, επεξεργασία, απόθεση, διαµόρφωση, αποκατάσταση, λιθογόµωση) η οποία δεν µπορεί να είναι µικρότερη του ενός µήνα.
«Σε κάθε περίπτωση, όταν το όργανο συνεχούς καταγραφής δώσει ενδείξεις συγκέντρωσης ινών αµιάντου ανά cm3 που υπερβαίνουν σε ποσοστό το 50% και το 80% της οριακής τιµής έκθεσης (0,1 ίνας ανά cm3, ως µέση 8ωρη χρονικά σταθµισµένη έκθεση) τότε η συχνότητα των ατοµικών δειγµατοληψιών γίνεται εβδοµαδιαία και ηµερήσια αντίστοιχα» τονίζεται συγκεκριμένα.
Στους όρους συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Στις ανωτέρω περιπτώσεις προσέγγισης στην οριακή τιµή έκθεσης θα ενηµερώνονται άµεσα οι εργαζόµενοι και το αρµόδιο τµήµα Μεταλλείων του Σώµατος Επιθεωρητών ∆όµησης Περιβάλλοντος Ενέργειας & Μεταλλείων. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαµβάνονται όλα τα απαραίτητα µέτρα ώστε κανένας εργαζόµενος να µην εκτίθεται σε ατµόσφαιρα µε συγκέντρωση ινών αµιάντου µεγαλύτερη της 0,1 ίνας ανά κυβικό εκατοστό, ως µέση 8ωρη χρονικά σταθµισµένη έκθεση» και τέλος θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην Γραπτή Εκτίµηση των υφιστάµενων κατά την εργασία Κινδύνων σε όλους τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται ή ενδέχεται να εκτεθούν οι εργαζόµενοι (αρ. 3 π.δ. 212/2006 και να εξεταστεί «το σενάριο υπέρβασης της οριακής τιµής έκθεσης σε συγκεκριµένα µέτωπα και να προβλεφθούν, για την περίπτωση αυτή, τα µέτρα προστασίας των άµεσα επηρεαζόµενων εργαζόµενων καθώς και αυτών που ενδέχεται να επηρεαστούν στην ευρύτερη περιοχή, σε περίπτωση που η διατάραξη αµιαντούχου υλικού, σε συνδυασµό µε τη συγκέντρωση, τη µορφολογία της περιοχής και τις µετεωρολογικές συνθήκες, το καταστήσουν πιθανό».
Να υπενθυμίσουμε πως αν και χαρακτηρίζεται τυπικής σημασίας από το Υπουργείο η έγκριση της εν λόγω άδειας πριν λίγο καιρό εκδόθηκαν μια σειρά άλλων αδειών που αφορούσαν την άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για την μονάδα λιθογόμωσης στην Ολυμπιάδα αλλά και η άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου μικτών θειούχων μεταλλευμάτων και στην έγκριση τροποποιήσεων υφιστάμενων υποδομών του υποέργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας»
Το Υπουργείο από την πλευρά του επιμένει πως δεν έχει αλλάξει τίποτα στα κριτήρια προστασίας του περιβάλλοντος και πως η κίνηση αυτή δεν σηματοδοτεί κάποια αλλαγή στάσης.
Η εταιρεία αμέσως μετά την έγκριση της απόφασης προέβη μέσω του διευθύνοντα συμβούλου της Πωλ Ράιτ στην ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη λήψη της έγκρισης αυτής και πολύ ενθαρρυμένοι από τη συνεχή επικοινωνία μεταξύ της “Ελληνικός Χρυσός” και του υπουργείου και των τεχνικών υπηρεσιών του. Αυτή η εποικοδομητική εργασία συνέβαλε σε άλλες πρόσφατες εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της άδειας για τις κατασκευές στις Σκουριές (Φεβρουάριος του 2016) και την άδεια για τις εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα (Μάρτιος 2016). Πιστεύω ότι τώρα υπάρχει μία πολύ βελτιωμένη κοινή αντίληψη, εκτίμηση και ευθυγράμμιση μεταξύ της εταιρείας και του υπουργείου όσον αφορά στα σημαντικά οφέλη που μπορεί να έχει η ελληνική κοινωνία και οικονομία από τη συνεργασία για την αξιοποίηση με υπευθυνότητα των ορυκτών πόρων στην Ελλάδα. Προσβλέπουμε στη συνεργασία με το υπουργείο για να προωθήσουμε τα έργα στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα για το όφελος όλων των ενδιαφερόμενων».