Πηγή: Κατερίνα Μπακιρτζή για το stokokkino.gr
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δημιουργία Κέντρου Μετεγκατάστασης προσφύγων στην Δυτική Θεσσαλονίκη. Σήμερα το πρωί σταμάτησαν οι εργασίες μετά από συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων και αυτοδιοικητικών παραγόντων. Τη Δευτέρα έχουν οριστεί οι συναντήσεις των Δημάρχων και των αρμόδιων Υπουργών Γ. Μουζάλα και Π. Καμμένου.
Την παύση των εργασιών στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στη Δυτική Θεσσαλονίκη που έχει επιλεχτεί για να γίνει κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων προκάλεσαν οι ισχυρές αντιδράσεις των διοικήσεων των Δήμων Δέλτα και Ωραιοκάστρου που συνορεύουν και των κατοίκων της περιοχής που συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής στο σημείο σε έναν συμβολικό -κατά τον αρχικό σχεδιασμό- αποκλεισμό της εισόδου.
Όμως ένταση δημιουργήθηκε όταν ομάδα από το συγκεντρωμένο πλήθος έριξε τον συρματένιο φράχτη πέριξ του στρατοπέδου και εισέβαλε στους χώρους του. Άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο σταμάτησαν το πλήθος κοντά στην είσοδο ώστε να μην προσεγγίσει τον χώρο των εργασιών. Η ένταση έληξε όταν οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου δεσμεύτηκαν πως οι εργασίες θα σταματήσουν μέχρι αύριο το μεσημέρι ενώ τα μηχανήματα και οι εργαζόμενοι αποχώρησαν από το σημείο.
Οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν πως δεν θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί το Κέντρο Μετεγκατάστασης προσφύγων και πως θα παραμείνουν στο σημείο. Μάλιστα έχουν δημιουργήσει μία συντονιστική επιτροπή η οποία θα βγάλει βάρδιες περιφρούρησης από σήμερα μέχρι και αύριο το μεσημέρι όπου ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης και ο Δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος θα έχουν σειρά συναντήσεων στην Αθήνα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι θα συγκεντρωθούν εκ νέου στο σημείο.
Εντάσεις όμως δημιουργήθηκαν και μεταξύ των διαμαρτυρόμενων καθώς μία ομάδα ακροδεξιών πυροδοτούσε συνεχώς το κλίμα και μετέτρεψε αυτό που ήταν μία συμβολική διαμαρτυρία τελικά σε εισβολή στο στρατόπεδο. Βέβαια την ένταση συντηρεί και η στάση των διοικήσεων των δύο Δήμων μάλιστα λίγες μόλις ώρες πριν τις συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς ενώ σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως κάποιοι εκμεταλλεύονται την άγνοια των κατοίκων για το τι ακριβώς θα γίνει και πυροδοτούν ξενοφοβικές αντιδράσεις για δικούς τους σκοπούς. Αυτό φάνηκε και από τις τοποθετήσεις στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δέλτα και του Δημάρχου Ωραιοκάστρου Αστέριου Γαβότση και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Αντώνη Γρέγου και της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδη Φωκά.
Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι στους κόλπους των κατοίκων αναπαράγεται μία ψευδής και ρατσιστική ρητορική πως το στρατόπεδο θα μετατραπεί σε έναν μόνιμο καταυλισμό στον οποίο θα ζήσουν για πάντα 10-15.000 πρόσφυγες οι οποίοι θα πρέπει να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία με 4.000 μόνιμους κατοίκους.
Είναι σαφές πως οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης αντί να καθησυχάσουν και να προσπαθήσουν να μεταστρέψουν ξενοφοβικές αντιδράσεις σε συναισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιστικής βοήθειας, ρίχνουν λάδι στη φωτιά χάριν ενός πολιτικού παιχνιδιού με την κυβέρνηση από τη μία και τους ψηφοφόρους τους από την άλλη και επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, ψευδείς εντυπώσεις, αναπαράγοντας ρατσιστικά στερεότυπα όπως πως σε μία ήδη βεβαρυμμένη περιοχή ένα κέντρο μετεγκατάστασης θα επιβαρύνει περισσότερο τις συνθήκες ζωής των κατοίκων.
Μάλιστα ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστ. Γαβότσης έφτασε στο σημείο να δηλώσει πως δεν μπορεί η Δυτική Θεσσαλονίκη να είναι η «χαβούζα της πόλης» αναφερόμενος στην φιλοξενία προσφύγων, δηλαδή ανδρών, γυναικών και παιδιών, κυνηγημένων από τον πόλεμο.