«Για ακόμα μια φορά γινόμαστε μάρτυρες τραγικών γεγονότων που φέρουν σε κίνδυνο την ζωή και την υγεία υγειονομικών και ασθενών. Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην Αθήνα το βράδυ του Σαββάτου 27/8 στο Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» Αθήνας με την πυρκαγιά σε θαλάμους στην πτέρυγα Covid, έφεραν στο μυαλό τις νωπές μνήμες από τη τραγική πυρκαγιά στο νοσοκομείο «Παπανικολάου». Ευτυχώς, αυτή τη φορά δεν υπήρξαν θύματα» αναφέρει η ΕΝΙΘ σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη φωτιά που ξέσπασε στο Ιπποκράτειο Αθήνας με αποτέλεσμα να εκκενωθούν θάλαμοι και ασθενείς να μεταφέρονται στο προαύλιο.
Η ΕΝΙΘ θέτει ξανά τα εύλογα ερωτήματα, που είχε θέσει μετά το συμβάν στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη και τα οποία μείναν αναπάντητα από το Υπουργείο Υγείας και την Διοίκηση του Νοσοκομείου:
Υπάρχουν οι κατάλληλες δομές πυρασφάλειας στις κλινικές; Ιδίως σε κλινικές, που λειτουργούν ως Covid ή πνευμονολογικές, με γνωστό τον κίνδυνο του εύφλεκτου οξυγόνου.
Υπάρχουν σχέδια εκκένωσης, διέξοδοι διαφυγής σε κάθε νοσοκομείο; Γίνονταν τακτικές ασκήσεις εκκένωσης και προετοιμασίας για το προσωπικό και τους ασθενείς;
«Τα ερωτήματα είναι ακόμα μεγαλύτερα και αφορούν την συνολική ασφάλεια των εργαζομένων και των ασθενών απέναντι σε τέτοια ατυχήματα, αλλά και φυσικά φαινόμενα, όπως σεισμοί, πλημμύρες κ.α. Άλλωστε, η χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας, το εξαντλημένο και ανεπαρκές προσωπικό, οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές είναι το εύφλεκτο υλικό για τέτοια τραγικά συμβάντα.
Το γεγονός, μάλιστα, λαμβάνει χώρα, τις ίδιες ημέρες που βλέπουμε ένα γαϊτανάκι αποφάσεων για την χρηματοδότηση της επισκευής της Πνευμονολογικής κλινικής του Παπανικολάου. Πάνω από 5 μήνες (!) και ακόμα δεν έχει «μπει ένα καρφί» στην κλινική αφήνοντας το νοσοκομείο Παπανικολάου χωρίς την βασική πτέρυγα νοσηλείας ασθενών Covid. Την ώρα που η πανδημία έδειξε ότι είναι παρούσα μέσα στο κατακαλόκαιρο και με την πιθανότητα να αυξήθει το υγειονομικό φορτίο ακόμα παραπάνω τους επόμενους χειμερινούς μήνες, καθώς η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν θα λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τον περιορισμό της μετάδοσης σε χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης και ΜΜΜ, ούτε και θα προχωρήσει στην αναγκαία ενίσχυση του ΕΣΥ» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΝΙΘ απαιτώντας να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και των ασθενών.
Απαιτεί ακόμη να αποκατασταθεί άμεσα και να τεθεί σε λειτουργία η Πνευμονολογική του νοσοκομείου «Παπανικολάου».