Επιμένει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του εξοντωτικού ΕΝΦΙΑ, συνεπής στις δεσμεύσεις της προς την τρόικα, την στιγμή που αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός όσων αδυνατούν να πληρώσουν φόρους.
Συγκεκριμένα, φιάσκο αποδείχτηκαν οι περιβόητες βελτιώσεις στον ΕΝΦΙΑ, καθώς χθες ανακοινώθηκαν πορισμένες αλλαγές. Αξιοσημείωτο είναι πως η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη ούτε καν τις προτάσεις των κυβερνητικών βουλευτών, με το…. επιχείρημα πως έχει δεσμευθεί απέναντι στην τρόικα.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος κατά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη υπό τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, είπε πως οι «αποφάσεις θα είναι εναρμονισμένες με τα συμφωνηθέντα με την τρόικα».
Αναλυτικά, αποφασίστηκαν:
– Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε έξι δόσεις με την πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015
– Οι κάτοικοι της Κεφαλονίας, η οποία επλήγη από δύο ισχυρότατους σεισμούς, απαλλάσσονται για έναν χρόνο
– Απλουστεύονται οι διαδικασίες για εκπτώσεις σε διατηρητέα ή δεσμευμένα
– Για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε 4.000 οικισμούς εκτός σχεδίου και δεν ισχύει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, ο φόρος θα υπολογιστεί εκ νέου με βάση τις τιμές που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του ΦΑΠ
– Αυτόματος υπολογισμός των απαλλαγών σε ευπαθείς οικονομικά ομάδες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ανάπηροι με ποσοστό άνω του 80%) μέσω της ΓΓΠΣ χωρίς φυσική παρουσία των φορολογούμενων.
– Δεν απαλλάσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ξενοίκιαστα ή μη ηλεκτροδοτούμενα κίνητα, καθώς διαπιστώθηκε ότι το μέτρο θα κόστιζε πάνω από 100 εκατ. ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει τροπολογία η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη 28 Αυγούστου.
Οι αλλαγές που αποφασίστηκαν κρίνονται περιορισμένες. Λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη πως ότι ενώ η ΕΛΣΤΑΤ είχε γνωμοδοτήσει για επτά δόσεις στον ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση επέλεξε έξι δόσεις, φαίνεται πως τα νούμερα των εισπράξεων δεν… «βγαίνουν» εύκολα στο Υπουργείο Οικονομικών.
Ενδεικτικό είναι πως οι ανείσπρακτες οφειλές από φόρους, μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ασφαλιστικές εισφορές προς τα ταμεία, οδηγούν το χρέος στο δυσθεώρητο ύψος των 160 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που προσεγγίζει το ΑΕΠ της χώρας.
Από την άλλη, η ύφεση και η φοροεισπρακτική επιδρομή οδηγούν σε απόγνωση ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Ιούλιο 2.428.233 πολίτες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο, στη λίστα προστέθηκαν άλλοι 70.000 πολίτες.
Έντονες αντιδράσεις
Για ασάφεια σχετικά με την ακριβή μείωση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράξει μεταξύ 3,5 και 4 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η νέα ρύθμιση των έξι δόσεων αλλά και οι αγωνιώδες προσπάθειες της κυβέρνησης να αλλάξει τη ατζέντα από τη φορολογική βαρβαρότητα του ΕΝΦΙΑ, τελικώς δεν πείθουν τους πολίτες.
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ «οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον ότι θα κληθούν να «πληρώσουν το μάρμαρο» από τα εκκαθαριστικά του , τα οποία, παρά τις εξαγγελίες, δεν είναι σαφές ακόμη πόσο θα μειωθούν».
Από την πλευρά τους, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «απόλυτο εμπαιγμό», κάνοντας λόγο για «δήθεν ανακάτεμα της τράπουλας για τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που υποχρεούνται να πληρώσουν οι Ελληνες, όταν ο στόχος των 3,2 δισ. ευρώ παραμένει αναλλοίωτος, με 2,5 εκατομμύρια πολίτες να αδυνατούν πλέον να φοροδοτήσουν».
Η ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι «οι κυοφορούμενες διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ δεν αίρουν τις στρεβλώσεις και τις αδικίες που επιφέρει ο συγκεκριμένος φόρος». Ταυτόχρονα επισήμανε ότι «απαιτούνται ριζικές αλλαγές, που θα ενσωματώνουν σε κάθε περίπτωση μια προοδευτική κλίμακα στη φορολόγηση για το σύνολο των ακινήτων και όχι καθενός χωριστά και θα προβλέπουν αφορολόγητο».
Τέλος, σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επισήμανε ότι «τόσο οι δήθεν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, που τελικά παρέμεινε στην ουσία άθικτος, όσο και η συζήτηση για τις φοροελαφρύνσεις αποτελούν το δόλωμα για να αποσπάσει η κυβέρνηση τη λαϊκή ανοχή σε μια πολιτική που φέρνει νέα αντιλαϊκά ”ισοδύναμα” και ανατροπές στο εισόδημα, στις συντάξεις, στις εργασιακές σχέσεις».