Τις συνέπειες της τρομακτικής καταστροφής του δάσους της Δαδιάς αποτυπώνει βίντεο του Γιώργου Καλόγερου με έναν μαυρόγυπα που επέστρεψε στο καμένο δάσος ψάχνοντας να βρει τη φωλιά του, ύστερα από την 17η μέρα που ο Έβρος καιγόταν.
Ο Έβρος αποτελεί το μοναδικό σπίτι του μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.
Ο μαυρόγυπας (Aegypius monachus), όπως αναφέρει το WWF Ελλάς, αποτελεί ένα από τα απειλούμενα είδη της ελληνικής πανίδας, καθότι σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (2009) θεωρείται «κινδυνεύον».
Από τις αρχές Ιανουαρίου, τα ζευγάρια ξεκινούν τις αναπαραγωγικές τους επιδείξεις και χτίζουν μαζί τη φωλιά τους στις κορυφές των πεύκων που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2 μέτρα σε διάμετρο και ένα μέτρο σε ύψος.
Μοιράζονται την «ευθύνη» ανατροφής του νεοσσού, επωάζοντας το μοναδικό αυγό τους για 50-55 μέρες, μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου.
Η άφιξη του νέου μέλους της οικογένειας, φέρνει ευθύνες για τους γονείς που ταΐζουν το μικρό από τον Μάιο και για 3,5 περίπου μήνες ώσπου να πετάξει από τη φωλιά του, ενώ θα ενηλικιωθεί και θα «ανοίξει τις φτερούγες» του για αναπαραγωγή όταν φτάσει τα 5 με 6 χρόνια.
Ως τότε ταξιδεύει στις γύρω περιοχές μαθαίνοντας τις τροφικές πηγές που εκτείνονται και πέρα από τα σύνορα του Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς ως τον Νέστο και τη γειτονική μας Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου είχαν καεί 935.000 στρέμματα και συγκεκριμένα:
440.180 στρέμμ. αφορούν δασικές εκτάσεις (47%).
318.700 στρέμμ. αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%).
81.140 στρέμμ. αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).