Το έργο για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) στον Πρίνο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Θάσου. Η εταιρεία EnEarth, θυγατρική της Energean, σχεδιάζει την υλοποίηση του έργου, το οποίο έχει λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους περίπου 270 εκατομμυρίων ευρώ, με την ίδια την εταιρία να αναφέρει στο site της πως πρόκειται για επενδυτικό έργο συνολικού ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Η τοπική κοινωνία εξέφρασε έντονα την αντίθεσή της, φοβούμενη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.
Στις 30 Ιανουαρίου το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποιεί Ενημερωτική Ημερίδα σχετικά με την μονάδα αποθήκευσης co2 της Energean στον Πρίνο. Πλήθος πολιτών εκφράζει την κάθετη αντίρρησή του στο έργο και αποχωρεί πριν καν να τελειώσουν οι εισηγήσεις. Ο σύλλογος επαγγελματιών αρκείται στην εξής τοποθέτηση: «πείτε μας συγκεκριμένα τι πρέπει να κάνουμε για να μην γίνει το έργο τα υπόλοιπα δεν μας ενδιαφέρουν» και αποχωρεί. Η αίθουσα αδειάζει και τελευταίος εξέρχεται ο Δήμαρχος.
Στις 12 Φεβρουαρίου 2025, το Δημοτικό Συμβούλιο Θάσου εκδίδει ψήφισμα κατά της υλοποίησης του έργου αποθήκευσης CO₂ στον Πρίνο. Το ψήφισμα που εγκρίνεται κατά πλειοψηφία (ομόφωνα με 4 απόντες) υπογραμμίζει τις ανησυχίες για την περιβαλλοντική υποβάθμιση, τις επιπτώσεις στον τουρισμό και την αλιεία, καθώς και την έλλειψη διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία. Η ένταση κορυφώνεται όταν κατά την έκτακτη σύσκεψη συζητιέται το αίτημα διενέργειας τοπικού δημοψηφίσματος, προκειμένου να εκφραστεί επίσημα η άποψη της τοπικής κοινωνίας για το έργο.
Στις 12 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στον Λιμένα Θάσου, με συμμετοχή κατοίκων και φορέων, που διαμαρτύρονται για το έργο. Ο δήμαρχος Θάσου φροντίζει να ξεκαθαρίσει πως οι τοπικές αρχές δεν εναντιώνονται στην εταιρεία, αλλά στην συγκεκριμένη επένδυση. Παράλληλα, ξεκινά συλλογή υπογραφών με στόχο την επίσημη έκφραση της λαϊκής βούλησης απέναντι στο «πράσινο» έργο.

Για πρώτη φορά σήμερα (16 Απριλίου) συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο το αίτημα για τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος, το οποίο κατατέθηκε επισήμως από δημότες στον πρόεδρο του συμβουλίου. Σύμφωνα με τη διαδικασία, το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή όχι στη διενέργεια του δημοψηφίσματος, όπως προβλέπεται μετά την υποβολή της σχετικής αίτησης. Αξιοσημείωτο είναι ότι, σε συνάντηση που είχαμε τη Δευτέρα (14/04/2025), ο Δήμαρχος Θάσου, Λευτέρης Κυριακίδης, είχε εκφράσει την αρνητική του στάση απέναντι στην ιδέα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το συγκεκριμένο έργο.
Κατά την πρωτολογία του ο Λευτέρης Κυριακίδης ανέφερε πως ο δικηγόρος Κώστας Χρυσόγονος, τον οποίο επέλεξε η δημοτική αρχή προκειμένου να την εκπροσωπήσει, του έστειλε mail στο οποίο ανέφερε πως η απόφαση σχετικά με το έργο δεν έχει εγκριθεί, βρίσκεται όμως σε τελικό στάδιο αδειοδότησης. Όταν ο εκπρόσωπος της Λαϊκης Συσπείρωσης, Νίκος Χρυσάφης, ρώτησε αν ο κύριος Χρυσόγονος βρίσκεται σε κάποια συνεργασία με ομάδα σχετικών εμπειρογνωμόνων, ο Δήμαρχος του απάντησε «Έχει αναλάβει το γραφείο του και προσωπικά ο ίδιος. Τεχνικούς συμβούλους θα βρει ο ίδιος».
Στη συνέχεια ανέφερε πως ένα τοπικό δημοψήφισμα μπορεί να έχει δύο μορφές, είτε να είναι δημοψήφισμα συμβουλευτικού χαρακτήρα είτε αποφασιστικού. Σύμφωνα με τον ίδιο το δημοψήφισμα που ζητούν ο Θάσιοι πολίτες είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα, το οποίο, κατά την άποψή του, φαίνεται να είναι κοστοβόρο. «Είμαστε κατά μιας πολυδάπανης διαδικασίας. Δεν έχει να απαντήσει σε κάτι ο κόσμος, ο κόσμος έχει ήδη εκφραστεί. Το να μην σας αρέσει πολιτικά η απόφαση το καταλαβαίνω. Αλλά υπάρχουν κάποια όρια. Ως εδώ. Το έργο είναι κυβερνητικό». Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι ο κόσμος ξέρει την αλήθεια ότι ο Δήμος είναι ενάντια στο έργο, «κάποιους τους πειράζει αλλά θα συνηθίσετε σε αυτό το καθεστώς».
Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων, προσπάθησα να θέσω δύο ερωτήματα:
1. Με τις νομικές του γνώσεις και τη θεσμική του θέση ο δήμαρχος υποστήριξε πως τα συμβουλευτικού χαρακτήρα δημοψηφίσματα είναι κοστοβόρα και τα μόνα απότελεσματικά εργαλεία είναι τα αποφασιστικά δημοψηφίσματα. Πως προτείνει να τοποθετηθεί το αίτημα των Θασίων προκειμένου το δημοψήφισμα που ζητούν να έχει αποφασιστικό χαρακτήρα;
2.Έχει διαβάσει η δημοτική Αρχή το δημοσιευμένο AnnualReportτης εταιρίας στο οποίο αναφέρεται «Η ποσότητα των εκπομπών θειούχων αυξήθηκε λόγω της επανεκκίνησης και της σταθεροποίησης της παραγωγής στην εγκατάσταση με H2S στην περιοχή Πρίνος της Ελλάδας». Στην προσπάθεια εκφοράς των ερωτημάτων ο κος Δημήτρης Πιπίνης μου απάντησε «Εδώ δεν είναι κονκλάβιο-Βουλώστε το».
Η συνεδρίαση έληξε με 9 ψήφους υπέρ του δημοψηφίσματος και την πλειοψηφία υπέρ της απόρριψης της απόφασης των πολιτών.
Την ίδια ώρα η Energean, που προηγουμένως είχε προσφέρει εν είδη δωρεάς καινούρια λαπτοπ στον Δήμο Θάσου, ανακοινώνει τη στήριξή της προς την Ενορία Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στη Νέα Καρβάλη, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Kavala Oil και τα γραφεία της εταιρίας. Κάποτε αρκούσαν χρωματιστές πέτρες για να πάρουν οι λευκοί την γη των Ινδιάνων, σήμερα, φαίνεται πως χρειάζονται ορισμένα λαπτοπ και καλές σχέσεις με την Εκκλησία.