Aνοιχτό κάλεσμα απευθύνει η «Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων-συνεργαζόμενοι» σε όλες και όλους τους/τις δικηγόρους να συμμετέχουν μαζικά στην προσυγκέντρωση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο, στις 10:00, για να κατευθυνθούν συγκροτημένα μαζί με τους δικαστικούς υπαλλήλους προς το άγαλμα Βενιζέλου, όπου στις 10:30 όλες οι κοινωνικές ομάδες θα γίνουν ποτάμι και θα γεμίσουν τους δρόμους της πόλης απαιτώντας δικαιοσύνη. «Όσο εκείνοι θα πιάνουν το καθημερινό και ακριβοπληρωμένο τους στασίδι στα καθοδηγούμενα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εμείς θα χυθούμε στους δρόμους. Γιατί οι δρόμοι έχουν αξία και πρέπει να γίνουν δικοί μας» τονίζει στο κάλεσμά της.
Ολόκληρο το κάλεσμα της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων-συνεργαζόμενοι:
«Το έγκλημα των Τεμπών έκανε το κοινωνικό κουβάρι να ξετυλιχθεί και να γίνει το θορυβώδες ποτάμι κόσμου που πλημμύρισε όλες τις πόλεις της Ελλάδας την 26η Ιανουαρίου και συνεχίζει την ορμητική του πορεία. Και είναι ένα ποτάμι που σαρώνει και διεκδικεί δικαιοσύνη και φως απέναντι σε μία ανάλγητη και αυταρχική κυβέρνηση που ανερυθρίαστα συγκαλύπτει ένα έγκλημα, ενώ την ίδια στιγμή μας αποκαλύπτει ένα άλλο. Συγκαλύπτει με πρακτικές οργανωμένου εγκλήματος τη δολοφονία 57 ανθρώπων στο όνομα μίας γκροτέσκας καρικατούρας που την ονομάζει Δικαιοσύνη, γιατί αυτοί οι νεκροί φωνάζουν «δεν έχω οξυγόνο» και πρέπει να σωπάσουν για πάντα. Τα βαγόνια της ντροπής με το όποιο λαθραίο φορτίο πρέπει να συνεχίσουν να ταξιδεύουν ανεμπόδιστα. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τον δρόμο της ανεμπόδιστα και να μην πέσει «για ένα κωλοτρένο», όπως είπαν οι φανατικότεροι υποστηρικτές της. Την ίδια στιγμή, τα Τέμπη αποκαλύπτουν την εγκληματική διάσταση της ιδιωτικοποίησης του σιδηρόδρομου. Καμία ασφάλεια, καμία υποδομή, καμία συντήρηση για το πιο λαϊκό και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο. Το κέρδος, μόνο το κέρδος, καμία αξία η ζωή μας. Δύο χρόνια μετά το έγκλημα και η τηλεδιοίκηση ακόμα δεν λειτουργεί, με συνυπαιτιότητα της κυβέρνησης και της Hellenic Train.
Η 28η Φεβρουαρίου, ημέρα που συμπληρώνονται δύο χρόνια από το έγκλημα των Τεμπών, δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης. Είναι ημέρα αντίδρασης, διεκδίκησης, πάνδημης απαίτησης για δικαιοσύνη και Κράτος Δικαίου. Ο νομικός κόσμος της χώρας δεν μπορεί να στοιχηθεί κάτω από μία μόνο κατ’ όνομα Δικαιοσύνη. Διεκδικούμε την πλήρη διαλεύκανση του εγκλήματος, την καταδίκη όλων των προσώπων που ευθύνονται για αυτό και την άρση των πολιτικών που δημιούργησαν τις συνθήκες για να γίνει. Δεν ήταν ανθρώπινο λάθος. Ήταν πρωτίστως κρατικό έγκλημα.
Η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων-συνεργαζόμενοι απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλες και όλους τις/τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στην προσυγκέντρωση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο, στις 10:00, για να κατευθυνθούμε συγκροτημένα μαζί με τους δικαστικούς υπαλλήλους προς το άγαλμα Βενιζέλου, όπου στις 10:30 όλες οι κοινωνικές ομάδες θα γίνουν ποτάμι και θα γεμίσουν τους δρόμους της πόλης απαιτώντας δικαιοσύνη. Όσο εκείνοι θα πιάνουν το καθημερινό και ακριβοπληρωμένο τους στασίδι στα καθοδηγούμενα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εμείς θα χυθούμε στους δρόμους. Γιατί οι δρόμοι έχουν αξία και πρέπει να γίνουν δικοί μας.
STOP στην ιδιωτικοποίηση και τη συγκάλυψη!
Να τιμωρηθούν οι ένοχοι – Ασφαλείς δημόσιες συγκοινωνίες για όλες και όλους!»