Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, εξακολουθεί να παρίσταται στο Κοινοβούλιό του. Το ανακαλύψαμε την προηγούμενη εβδομάδα, παρακολουθώντας όσα διαδραματίστηκαν στη διάρκεια μιας ομιλίας του. Δεν ξέρουμε και δεν έχει σημασία τι έλεγε, – συντηρητικός τοποτηρητής τού εκεί μνημονίου είναι – το ενδιαφέρον μας προήλθε από τα θεωρεία της Βουλής. Ενώ, λοιπόν, μιλούσε, μια ομάδα μαθητών που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση, σηκώθηκε από τη θέση της και άρχισε να τραγουδάει το «Grandola, Vila Morena». Η αμηχανία στο πρόσωπο του πρωθυπουργού αποτύπωσε το μέγεθος του ιστορικού συμβολισμού, που ξεπέρασε σε ενέργεια και την πιο δυνατή πράξη ακτιβισμού. Αλλά, αυτή είναι η Πορτογαλία. Φορτωμένη συμβολισμούς, ξανάφερε στη σκέψη μας, αυτό που περιγράφει ο τίτλος του παρόντος. Ένα τραγούδι, ένα λουλούδι και μια επανάσταση…
Για τη σχέση λουλουδιών και επανάστασης, ο ποιητικός λόγος του Ελύτη, στο Αξιον Εστί, «προφητεύει» τη διαρκή επανάσταση των «φυτών και των λουλουδιών»Τη συνεχή μάχη φύσης και ανθρώπου, να νικήσουν τα δεσμά της καταπίεσης. Πιο πεζής πραγματικότητας, από το ποιητικό στίχο, τα «παιδιά των λουλουδιών» της δεκαετίας του ’60 πρότειναν τη δική τους, «αλλόκοτη» και «αδύνατη» τελικά επανάσταση. Λίγο νωρίτερα, στη «πολιορκημένη» Ελλάδα, ο «άνθρωπος με το γαρύφαλλο» όπως τον κατέγραψαν οι φωτογραφίες και το σκίτσο του Πικάσο, χάραζε ανεξίτηλα τη σχέση του επαναστάτη αγωνιστή με το λουλούδι, ενώ σε άλλο χώρο, χρόνο και συνθήκες, ο Μάο καλούσε να αφεθούν 100 λουλούδια ν’ ανθίσουν…
Αυτή η ερωτική διαπλοκή λουλουδιών και επανάστασης θα έβρισκε στις 25 Απριλίου 1974 την απόλυτη έκφρασή της. Η ρουλέτα της ιστορίας διάλεξε να συμβεί αυτό στην Πορτογαλία, ενάντια στη μακροβιότερη χούντα της ηπείρου μας. Τη δικτατορία των Σαλαζάρ – Καετάνο, που συμπλήρωνε τότε 48 χρόνια εξουσίας… Ένα τραγούδι, ως καταλύτης, και ένα λουλούδι, σε μία μοναδική σύμπτωση, σφράγισαν την πετυχημένη επανάσταση λαού και στρατού. Αξίζει γι’ αυτό να θυμηθούμε, συνοπτικά έστω, τα γεγονότα:
Με απόλυτα συνωμοτικό τρόπο και κάτω από τη μύτη της δικτατορίας Καετάνο, κατώτεροι αξιωματικού του στρατού αποφάσισαν να κινηθούν δυναμικά το ξημέρωμα της 25ης Απριλίου 1974, με αρχηγό τον ταγματάρχη Οτέλο Σαράιβα ντε Καρβάλιο.
Ως συνθηματικά της εξέγερσης, ορίστηκαν δύο τραγούδια. Το πρώτο, με τίτλο «Μετά το Αντίο», εκπροσωπούσε τη χώρα στο διαγωνισμό της Eurovision, που γινόταν αργά το βράδυ της 24ης Απριλίου και αποτέλεσε το γενικό πρόσταγμα για τους πραξικοπηματίες. (Είδατε το “πανηγυράκι Eurovision”; Μέχρι και περγαμηνές συμμετοχής σε επανάσταση διαθέτει!)
Το δεύτερο τραγούδι με τίτλο «Γκράντολα, μελαψή πόλη» («Grandola, Vila Morena») του αντιστασιακού τραγουδιστή Ζέκα Αφόνσο, απαγορευμένο λόγω στίχων που μιλούν για ισότητα, αδελφότητα και δικαιοσύνη των κατοίκων της μικρής πόλης Γκράντολα, ακούστηκε στις 12:20 τα ξημερώματα από το κρατικό ραδιόφωνο δίνοντας το έναυσμα της εξέγερσης.
Μια στάση – πραξικόπημα του στρατού, που για συνθηματικό εκκίνησης επιλέγει αντί για κάποιο ηρωικό “καραβανάδικο” στερεότυπο, ένα τραγούδι (δύο για την ακρίβεια, αυτό της Εurovision , μάλλον για το προφανές “ξεκάρφωμα”, αλλά και το απαγορευμένο, Grandola, Vila Moreνa), δεν μπορούσε παρά να ευτυχήσει στην κατάληξή της, να μετατραπεί σε επανάσταση και να μείνει γνωστή στην παγκόσμια ιστορία ως «επανάσταση των γαρυφάλλων».
Γιατί έξι ώρες μετά τη μετάδοση του Grandola, Vila Moreνa, το δικτατορικό καθεστώς είχε σχεδόν καταρρεύσει. Οι χιλιάδες κόσμου, που, εν τω μεταξύ, παρά τις αντίθετες εκκλήσεις του στρατού, είχαν πλημμυρίσει τους δρόμους της Λισαβόνας, με μαζικές διαδηλώσεις προέτρεψαν τους κυβερνητικούς στρατιώτες να ενωθούν με τους επαναστάτες και να βάλουν στις κάννες των όπλων τους από ένα κόκκινο γαρύφαλλο, που την εποχή της άνοιξης αφθονούν στην Πορτογαλία. Ο δικτάτορας Καετάνο αργά το απόγευμα αναχώρησε για τη Βραζιλία και δεν επέστρεψε ποτέ στη χώρα, μέχρι το 1980 που πέθανε.
Είχε επιστρέψει, όμως, η Δημοκρατία μετά από μισό περίπου αιώνα… Όπως συνέβη και στην Ελλάδα, τρείς μήνες μετά, και στην Ισπανία, ένα χρόνο αργότερα.
Με αφορμή, λοιπόν, το ξανάκουσμα του Grandola, Vila Morena, ως ακτιβιστικού σινιάλου, εμείς οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου, ας σκεφτούμε αισιόδοξα ότι η ιστορία, ενίοτε, δεν επαναλαμβάνεται ως φάρσα, αλλά λειτουργεί και ως σπίθα…
Κώστας Ν. Παπαδόπουλος
Πηγή: Εποχή