in

Εμποδίζουν την διέλευση σε πρόσφυγες, διαμαρτυρία Ιρανών στην Ειδομένη

Εμποδίζουν την διέλευση σε πρόσφυγες, διαμαρτυρία Ιρανών στην Ειδομένη

Σε διαχωρισμό των προσφύγων ανάλογα με την εθνικότητά τους προχωρά η Σλοβενία και η Κροατία με αποτέλεσμα πρόσφυγες που δεν προέρχονται από την Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ να επιστρέφουν σταδιακά προς τα σύνορα της Ειδομένης. Η  αλλαγή της μέχρι τώρα πολιτικής στην υποδοχή των προσφύγων ξεκίνησε άτυπα από την Σλοβενία όπου απαγόρεψαν σε πρόσφυγες από χώρες εκτός Συρίας, Αφγανιστάν και Ιράκ να διέλθουν τα σύνορα και τους επέστρεψαν στην Κροατία, από εκεί στην Σερβία και τελικά στην Ειδομένη. Περίπου 150 πρόσφυγες που  είναι εγκλωβισμένοι αυτή την στιγμή στην Ειδομένη καθώς και οι αρχές της ΠΓΔΜ όπως και της Ελλάδας έχουν συμμορφωθεί με το άτυπο αυτό Pushback σε πρόσφυγες.

Εγκλωβισμένοι βρίσκονται πρόσφυγες και στην Κροατία αλλά και στην Σερβία όπου τους έχει απαγορευτεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Στην ΠΓΔΜ αλλά και σε άλλες χώρες ζητούν από τους πρόσφυγες να επιδεικνύουν το υπηρεσιακό τους σημείωμα με αποτέλεσμα όσοι πρόσφυγες δεν προέρχονται από χώρες που τυπικά βρίσκονται σε πόλεμο, ή όσοι για κάποιο λόγο έχουν χάσει το υπηρεσιακό τους σημείωμα να μην  μπορούν να περάσουν τα σύνορα.

H Σερβία, σύμφωνα με πληροφορίες, υιοθετεί νέα μέτρα που αποσκοπούν στη διασφάλιση αριθμών. Η  κατάσταση είναι ήδη περίπλοκη  λόγω του  γεγονότις ότι η Σλοβενία ​​έχει σταματήσει να δέχεται πρόσφυγες οι οποίοι δεν προέρχονται από περιοχές που επλήγησαν από τον πόλεμο . Οι φήμες για μπλοκάρισμα των προσφύγων ξεκίνησαν όταν οι αρχές της Κροατίας αρνήθηκαν την επιβίβαση στα τρένα σε πρόσφυγες

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις πληροφορίες στην Ειδομένη η αστυνομία ελέγχει τα έγγραφα και διαχωρίζει τους πρόσφυγες. Από το πρωί τα σύνορα παραμένουν κλειστά καθώς ομάδα  περίπου 100 Ιρανών διαμαρτύρονται δίπλα στην ουδέτερη ζώνη  γιατί δεν τους έχει επιτραπεί η διέλευση Στον καταυλισμό υπάρχει πάρα πολύς κόσμος εγκλωβισμένος και αναμένεται ο αριθμός του να αυξηθεί. Αυτή την στιγμή περίπου 70 λεωφορεία παραμένουν σταθμευμένα έξω από την Ειδομένη μετά από εντολή της αστυνομίας προκειμένουν να μην επικρατήσει ένταση από την μεγάλη αύξηση του αριθμού των προσφύγων στον καταυλισμό. 

Στην Γευγελή επιτρέπεται να περάσουν μόνο Σύριοι, Ιρακινοί και Αφγανοί . Πρόσφυγες από το Πακιστάν στέλνονται επίσης πίσω στην Ελλάδα. Παρόμοιος διαχωρισμός συμβαίνει και στο Πρέσεβο, πρόσφυγες από το Μπαγκλαντές στέλνονται από το κέντρο υποδοχής του Πρεσέβου  πίσω στο Ταμπανόβτσε (ΠΓΔΜ)

Άνθρωποι  από την Ερυθραία, το Μαρόκο, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές τοποθετούνται σε ξεχωριστό τομέα στο κέντρο υποδοχής των προσφύγων στο Slavonski της Κροατίας .

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας , οι άνθρωποι στους οποίους το δικαίωμα κυκλοφορίας έχει καταστρατηγηθεί (Πακιστάν, Σομαλία, Ερυθραία, Ιράν κ.α) αποτελούν το 9 % του συνολικού προσφυγικού πληθυσμού που χρησιμοποιούν την «βαλκανικής οδό».

Ήδη στα κοινωνικά δίκτυα τόσο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ όσο και άλλες οργανώσεις καταγγέλλουν τον διαχωρισμό των προσφύγων και την φυλετική ταυτοποίηση καθώς έρχεται σε αντίθεση προς τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ζητούν ακόμη από την ΕΕ να δώσει μια απάντηση το συντομότερο για την μοίρα των ανθρώπων αυτών.

Χτίζουν φράχτη στα σύνορα ΠΓΔΜ -Ελλάδας; 

Από χθες παρατηρείται κινητικότητα στην μεθόριο της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα στο ύψος της Ειδομένης, όπου τα Σκόπια έχουν ανακοινώσει ότι σχεδιάζουν να υψώσουν συρμάτινο φράχτη σε περίπτωση που ευρωπαϊκά κράτη μειώσουν τον αριθμό προσφύγων που δέχονται. Σύμφωνα με αλληλέγγυους στην Ειδομένη μπουλντόζες και εκσκαφείς διαμορφώνουν μια λωρίδα γης από τις σιδηροδρομικές γραμμές έως την όχθη του Αξιού, πέρασμα που χρησιμοποιούν οι προσφυγικές ροές  ια να βγουν από την Ελλάδα και να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ενώ άνοιγαν και τρύπες στο έδαφος για να βυθίσουν πασσάλους στους οποίους θα στηρίξουν το συρματόπλεγμα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κόνδορες στη Συγγρού, κούρκοι στην Ελβετία. Του Απόστολου Λυκεσά

Συναυλία για τα 4 Χρόνια ΚΙΑ Θεσσαλονίκης