Για περισσότερο από τρία χρόνια η διακομιδή επειγόντων ιατρικών περιστατικών από ασθενοφόρα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας σε δομές στέγασης προσφύγων αλλά και τον οικισμό Ρομά «Αγία Σοφία» καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Δενδροποτάμου, διενεργείται μόνον με τη σύμπραξη της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτό καταγγέλλει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου μετά από πληροφόρηση κατόπιν δύο σχετικών εγγράφων οδηγιών της Διεύθυνσης του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης (βλ. τις από 9.10.2019 και 12.10.2019 ανακοινώσεις της). Σύμφωνα με τις οδηγίες, τα πληρώματα του ΕΚΑΒ υποχρεούνται να καλούν το 100 και να ζητούν τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας κάθε φορά που δέχονται κλήση για περιστατικά στις περιοχές αυτές.
Σύμφωνα με τη Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου η πρακτική αυτή θέτει αντικειμενικά σε διαρκή κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των προσφύγων που διαμένουν στις δομές στέγασης, των μελών της κοινότητας Ρομά του οικισμού «Αγία Σοφία», καθώς και όλων των κατοίκων της περιοχής του Δενδροποτάμου, εφόσον η πρόσβασή τους σε υπηρεσίες Υγείας, ιδίως σε έκτακτες περιπτώσεις, καταλήγει εκ των πραγμάτων να εξαρτάται από το αν υπάρχει διαθέσιμο περιπολικό και πλήρωμα της Ελληνικής Αστυνομίας για να «συνδράμει» το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης.
Πιο συγκεκριμένα, όπως τονίζει η Ένωση, «η εν λόγω πρακτική αναπόφευκτα παράγει καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών επιβαρύνοντας έτσι συνολικά το δίκτυο ασθενοφόρων και άρα επιδεινώνοντας το επίπεδο της συνολικής εξυπηρέτησης όλων των πολιτών. Έχει δε παρατηρηθεί ακομη το φαινόμενο πολλοί κάτοικοι αυτών των υποβαθμισμένων αυτών περιοχών, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, να αποφεύγουν να αναζητήσουν τη συνδρομή του ΕΚΑΒ από φόβο των αστυνομικών που κατ’ ανάγκην θα συνοδεύουν το ασθενοφόρο. Επιπλέον, όμως, κατ’ αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής, ολόκληροι πληθυσμοί που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης καταλήγουν να αντιμετωπίζονται συλλήβδην και εκ των προτέρων ως δυνάμει επικίνδυνοι, μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να παρίσταται αναγκαία σε κάθε περίπτωση η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας στην παραμικρή επαφή των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ με τους ανθρώπους αυτούς».
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επισημαίνει ακόμη πως η γενικευμένη αυτή αρνητική αντιμετώπιση των ευάλωτων πληθυσμών αυτών δεν πλήττει απλώς το θεμελιώδες δικαίωμα του καθενός προσώπου εξ αυτών στην υγεία, αλλά τους στιγματίζει και, όσο δεν παύει, τους οδηγεί μεθοδευμένα στο κοινωνικό περιθώριο. «Ακόμη χειρότερα, η πρακτική που έχει υιοθετήσει το ΕΚΑΒ φαίνεται να αποτελεί σοβαρή μορφή διάκρισης για λόγους αναγόμενους στη φυλή ή/και την εθνική καταγωγή των πληττόμενων προσώπων καθώς αυτά διαχωρίζονται και ομαδοποιούνται με βάση την ιδιότητα του πρόσφυγα, του μετανάστη και του καταγωγής Ρομά κατοίκου του οικισμού “Αγία Σοφία” σημειώνει ακόμη στην ανακοίνωσή της καταλήγοντας ότι ο αδικαιολόγητα γενικευτικός χαρακτήρας και οι σοβαρές αντικοινωνικές συνέπειες της πρακτικής αυτής του ΕΚΑΒ την καθιστούν παράνομη και επικίνδυνη και επιβάλλουν την άμεση διακοπή της, πριν καταστεί μοιραία για κάποιον συνάνθρωπό μας.
Να σημειωθεί ότι τηλεφωνική παρέμβαση που αφορούσε την είσοδο ασθενοφόρων σε camp προσφύγων συνοδεία αστυνομικών είχε κάνει και ο γιατρός του Ιπποκρατείου Γ. Κούτρας στη διευθύντρια του ΕΚΑΒ τον Ιανουάριο του 2020 η οποία με αγωγή του ζητούσε αποζημίωση 25.000 ευρώ για ηθική βλάβη και αντιδεοντολογική συμπεριφορά. Την αγωγή έχει καταδικάσει η ΕΝΙΘ τονίζοντας ότι ο γιατρός, ζήτησε το αυτονόητο να μην καταπατούνται τα στοιχειώδη δικαιώματα κανενός ασθενούς ανεξαρτήτως φυλής, δέρματος ή θρησκείας, αφού σε κανένα camp της χώρας το ΕΚΑΒ δεν συνοδεύεται από αστυνομικούς.