in ,

Ελ. Ευθυμίου για παράσταση Υπνοβάτες: Η μετατροπή του προσωπικού σε συλλογικό είναι απελευθερωτική

Συνέντευξη: Ιάσων Μπάντιος

Τους Υπνοβάτες παρουσιάζει αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη η ομάδα «Εν Δυνάμει» σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου και καλλιτεχνική διεύθυνση Ελένης Δημοπούλου από 10 Μάιου 2024 για δέκα μόνο παραστάσεις στη Μονή Λαζαριστών στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» (Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός, 10, 11, 12, 15, 16, 17, 18, 19 Μαΐου 2024).

Με αφορμή την νέα αυτή θεατρική δουλειά μιλήσαμε με την σκηνοθέτρια Ελένη Ευθυμίου και την ευχαριστούμε πολύ.

-Με την ομάδα «Εν Δυνάμει» ανεβάζετε αυτές τις μέρες την νέα σας παράσταση «Υπνοβάτες». Ποια είναι τα ζητήματα που επιχειρεί να θίξει το θεατρικό κείμενο;

Η νέα μας παράσταση “Υπνοβάτες” μιλάει για τις υποσυνείδητες σκέψεις, τους φόβους αλλά και τα όνειρά μας πάνω σε ζητήματα που αφορούν το τέλος, το θάνατο. Μέσα από μία σειρά ονείρων και εφιαλτών οδηγούμαστε στην εκδήλωση του φόβου του θανάτου και της απώλειας, στη διαπραγμάτευση, την αποδοχή αλλά και την συνειδητοποίηση ότι κάθε τέλος εμπεριέχει μία νέα αρχή. Δημιουργούμε έτσι μία αφήγηση που θέλει να προβάλλει τη θέαση του θανάτου ως μία μορφή μεταμόρφωσης.

-Στην ανακοίνωση της παράστασης επισημαίνεται η προσπάθεια της θεατρικής σας ομάδας να μετατρέπει μέσα από τις δουλειές της το προσωπικό σε συλλογικό. Πόσο επίπονη είναι αυτή η διαδικασία, ειδικά στις μέρες μας που το ατομικό κυριαρχεί σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής;

Δεν είναι επίπονη, κάθε άλλο θα έλεγα είναι ιδιαίτερα απελευθερωτική. Μιας και όπως κι εσείς αναφέρετε ζούμε σε μία κοινωνία όπου η εξατομίκευση αποτελεί πλέον κανονικότητα το να αντέχουν και να συνεχίζουν να υπάρχουν ομάδες και συλλογικότητες μέσα στις οποίες οι άνθρωποι να μπορούν να ανοιχτούν και να μοιραστούν μοίχειες σκέψεις με ελευθερία και εμπιστοσύνη είναι κάθε άλλο παρά αναγκαίο και αποτελεί ένα λιθαράκι αντίστασης στην κλειστή μας κατά τα άλλα πραγματικότητα. Αυτή την ελευθερία θέλουμε και να την προβάλλουμε και να την μοιραστούμε, ίσως και να τη μεταδώσουμε ως μία καλή “αρρώστια” στους θεατές και τις θεάτριες του καλλιτεχνικού μας έργου. Θέλουμε όσα δεν τολμά κανείς και καμία να ξεστομίσει μόνος και μόνη να τα δει να ειπώνονται χωρίς φόβο μέσα από τη συλλογική δουλειά μας κι έτσι το ατομικό και το προσωπικό να φανερωθεί ως συλλογική κατάσταση, ανάγκη αλλά και δύναμη.

-Αυτές τις ημέρες και για λίγες μόνο παραστάσεις σας βλέπουμε στην Μονή Λαζαριστών, στην Θεσσαλονίκη. Ποιοι είναι οι επόμενοι σταθμοί της παράστασης; Θα ανέβει ξανά και για το κοινό της Θεσσαλονίκης;

Έχουμε ανοίξει πλώρη για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για αυτό τον Ιούνιο και αν πάνε όλα καλά θα είμαστε εκεί σε λίγες μέρες. Για επόμενους σταθμούς δεν μπορώ ακόμα να μιλήσω μιας και μιλάμε για μία πολύ μεγάλη παραγωγή άρα πρέπει να βρεθούν φορείς που να μπορούν τόσο υλικοτεχνικά όσο και πολιτικά να την υποστηρίξουν. Είμαστε αισιόδοξες μιας και οι δουλειές μας συνήθως αγκαλιάζονται και ακολουθούνται με μεγάλη αγάπη και υποδοχή από το κοινό.

-Μιλήστε μας και για τον υπόλοιπο προγραμματισμό της ομάδας «Εν Δυνάμει» αυτή την περίοδο.

Η ομάδα θα συμμετέχει στο πρόγραμμα “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024” του ΥΠΠΟ παρουσιάζοντας την παράσταση “σχέδιο Αντιγόνη” μέσα στο καλοκαίρι του 2024 σε σκηνοθεσία Σοφίας Αντωνίου.

Δείτε το Trailer της παράστασης:

Πληροφορίες παράστασης: 

Τι είναι ο ύπνος, τι είναι ο θάνατος και γιατί τους ονομάσαμε αδέρφια; Πόσο συχνά αναλογιζόμαστε τη διαρκή μας ακροβασία ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα αλλά και ανάμεσα στον θάνατο και τη ζωή; Πότε ανοίγουμε τα παράθυρά μας να αντικρίσουμε κατάματα τους φόβους αλλά και τις πιο βαθιές μας επιθυμίες; Μήπως είμαστε όλοι “υπνοβάτες”; Και, αν ναι, προς τα πού βαδίζουμε; Θα ξυπνήσουμε ποτέ;

Η ομάδα Εν Δυνάμει, μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας πάνω στη δημιουργία παραστάσεων που έχουν τη δύναμη να μετατρέπουν το προσωπικό σε συλλογικό, επιλέγει για ακόμη μία φορά να θέσει ερωτήματα που συνήθως αποφεύγουμε. Σε αυτήν τη χρονική περίοδο της ακραίας εξατομίκευσης, που η ζωή παίρνει συνεχώς παράταση, που συντελούνται ριζικές αλλαγές στην ιδέα του θανάτου που επηρεάζουν ακόμα και την ίδια τη δομή της κοινωνίας, σκύβουμε επάνω από το τρίπτυχο θάνατος-ύπνος-όνειρα, όχι για να βρούμε σωστές απαντήσεις, αλλά για να αφεθούμε στο άγνωστο και στον συνειρμό, να απενοχοποιήσουμε τον φόβο και ενώνοντας τον με τα όνειρα και τις μύχιες σκέψεις μας να επιστρέψουμε τον θάνατο στην αναγκαία θέση του: μέσα στη ζωή.

Η ομάδα «Εν Δυνάμει» είναι μια ομάδα νέων καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Ιδρύθηκε από την Ελένη Δημοπούλου και την Μαρία Ιωαννίδου το 2008 στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να στηρίξει και να διευκολύνει τα μέλη της να ενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο. Όλες οι δράσεις της ομάδας αναπτύσσονται όχι με βάση τη διαφορετικότητα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις εσωτερικές και εξωτερικές ανάγκες καθώς και τις προδιαθέσεις, κλίσεις και τα ενδιαφέροντα όλων ανεξαίρετα των μελών της ομάδας. Μέσα από την καθημερινή σχεδόν συνύπαρξη των μελών της ομάδας «Εν Δυνάμει» και τη θέσπιση κοινά αποδεκτών κανόνων συμβίωσης επιτυγχάνεται η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων των μελών της ομάδας καθώς και η καλλιέργεια και ανάπτυξη ατομικών δεξιοτήτων όλων των μελών, συμβάλλοντας στην επιτυχή ένταξη στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Έχοντας σαν κύριο εργαλείο την έρευνα νέων μεθόδων επικοινωνίας η ομάδα οργανώνει και παράγει ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις στον χώρο των εικαστικών, του θεάτρου, της μουσικής και των οπτικών τεχνών. Βρίσκεται σε μόνιμη συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία της τέχνης και συμμετέχει ενεργά σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας «Εν Δυνάμει» είναι η Ελένη Δημοπούλου. Η έδρα της ομάδας είναι στη Θεσσαλονίκη.

Συντελεστές

Ιδέα – Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου

Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου

Έρευνα – Συγγραφή κειμένου: Ελένη Ευθυμίου & Ομάδα «Εν δυνάμει»

Δραματουργία: Ελένη Ευθυμίου

Μουσική: Ελένη Ευθυμίου

Σκηνικά – Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ

Χορογραφία – διδασκαλία κίνησης: Τάσος Παπαδόπουλος

Σχεδιασμός φωτισμών: Richard Anthony

Συνεργάτιδα μουσικός – Σχεδιασμός Ήχου: Σοφία Καμαγιάννη

Φωνητική διδασκαλία: Έλενα Μουδίρη Χασιώτου

Συνεργάτης σκηνογράφος: Richard Anthony

Βοηθός στη δραματουργία: Γιώτα Κουϊτζόγλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Θέμης Θεοχάρογλου

Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Έλλη Ναλμπάντη

Βοηθός φωτιστή: Χρήστος Σιούμης

Ηχολήπτης: Γιώργος Χαριζάνης

Συντονισμός και οργάνωση ομάδας Εν δυνάμει: Παναγιώτης Ματζίρης, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης

Βοηθοί σκηνοθέτη στον πρώτο σχεδιασμό της παράστασης: Γιώτα Κουϊτζόγλου, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης

Κατασκευή σκηνικών: Παναγιώτης Μακρής, Richard Anthony

Κατασκευή μάσκας: Μάρθα Φωκά

Βίντεο promo trailer: Ορέστης Ψωμόπουλος

Βίντεο promotrailer Μοντάζ: Δημήτρης Ζάχος

Βίντεο φωτισμός: Richard Anthony

Βοηθός βίντεο φωτισμού: Αλεξάνδρα Ηλιάδου

Σχεδιασμός αφίσας – banner: Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης

Σχεδιασμός προγράμματος: Θανάσης Κριτσωτάκης

Φωτογραφίες: Σταυρούλα Ντολοπούλου

Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων ομάδας «Εν Δυνάμει»: Απόστολος ΛιάπηςΗ παράσταση έχει επιχορηγηθεί από το ΥΠ.ΠΟ.Α.

Παραγωγή: Ομάδα Εν δυνάμει                                                                      

Οργάνωση παραγωγής: Απόστολος Λιάπης

Επί σκηνής – Ομάδα Εν Δυνάμει: Μύριαμ Σοφία Αρτζανίδου, Χριστίνα Ασλανίδου, Γιάννος Γαβαλάς, Λένα Γκαντιά,  Μαρία Δαχλύθρα, Χρύσα Ιωαννίδου, Μαργαρίτα Καιναδά, Πετρή Καραδημητρίου, Φιόνα Κατοίκου, Θεανώ Κόντα, Ηλίας Κουγιουμτζής, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Νίκος Κυπαρίσσης, Άγγελος Κωνσταντίνου, Ευτέρπη Κώστα, Νικολέτα Λάππα, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Λύρας, Πάνος Ματζίρης, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Νικάρονας Μπιλιώνης, Σοφία Μπλέτσου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου, Νίκη Πεταλά, Βασίλης Πέτρου, Νίκος Πέτρου, Χάρις Σερδάρη, Μαρία – Ταρσή Χελά, Ελίνα Τσιορμπατζή, Αλέξανδρος Χάτσιος.

Περιλαμβάνονται σκηνές γυμνού. Υποχρεωτική η συνοδεία ενήλικα για άτομα ηλικίας κάτω των 14 ετών.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ         

Παρασκευή 10/5 στις 21:00

Σάββατο 11/5 στις 18:00 & στις 21:00

Κυριακή 12/5 στις 21:00

Τετάρτη 15/5 Πέμπτη 16/5 & Παρασκευή 17/5 στις 21:00

Σάββατο 18/5 στις 18:00 & στις 21:00

Κυριακή 19/5 στις 21:00                                         

Διάρκεια παράστασης                                                                  

110’ λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Η παράσταση παρουσιάζεται με υπέρτιτλους στην ελληνική γλώσσα.                                                 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ                                                                

Κανονικό Εισιτήριο: (θέσεις πλατείας): 18€

Εκπτωτικό Εισιτήριο:  Άνω των 65 / Πολυτέκνων: 14€

Εκπτωτικό Εισιτήριο: (θέσεις Α΄ εξώστη) 14€

Εκπτωτικό Εισιτήριο: Φοιτητικό/ Ανέργων: 12€

Ομαδικό Εισιτήριο: 12€  (για κρατήσεις άνω των 10 ατόμων). Απαραίτητη η προαγορά των εισιτηρίων κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης Δευτέρα με Παρασκευή, πρωινές ώρες, στο τηλέφωνο 2315 200012.

Εκπτωτικό Εισιτήριο: Ατέλειες Ηθοποιών / Δραματικών σχολών 10€

Είσοδος ελεύθερη στα άτομα με αναπηρία και μια / ένας συνοδός αυτών.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ                                                                                           

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ολονύχτια διαμαρτυρία στον Λευκό Πύργο: Με την Παλαιστίνη ως την λευτεριά!

Το κόστος των μη πραγματικών μεταρρυθμίσεων. Του Raúl Zibechi