Μετά την Αττική όπου τα κρούσματα αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και στη Θεσσαλονίκη η ανάλυση των δειγμάτων της Παρασκευής 5 και της Κυριακής 7 Φεβρουαρίου, σε σύγκριση με τις μετρήσεις της 1ης και 3ης Φεβρουαρίου, δείχνει 100% αύξηση της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα.
Ενδεικτικό είναι πως το ποσοστό της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου ανιχνεύεται σε επίπεδα αντίστοιχα της 20ης Οκτωβρίου, αλλά χαμηλότερα της συγκέντρωσης των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου, όταν είχε ξεκινήσει μία εκθετική αύξησή της, το φθινόπωρο.
«Διαπιστώνεται διπλασιασμός του ιικού φορτίου και μία συνεχής αύξηση της συγκέντρωσής του στα λύματα από τις αρχές του μήνα, η οποία παραμένει έντονα ανησυχητική και εφιστά την προσοχή όλων μας, καθώς αν σταδιακά ενταθεί θα δημιουργήσει ασφυκτικές καταστάσεις στο σύστημα υγείας και στην καθημερινότητα των πολιτών», δήλωσε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.
Με τον πρωθυπουργό να ζητά έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, μιας και η κατάσταση φαίνεται να είναι και πάλι εκτός ελέγχου, όλα δείχνουν πως θα υπάρξουν σήμερα ή τις επόμενες μέρες έκτακτα μέτρα.
Η κυβέρνηση, συμπληρώνει έναν ολόκληρο χρόνο αναποτελεσματικότητας, ενώ όπως όλα δείχνουν θα επιμείνει στις αποτυχημένες στρατηγικές της. Στρατηγικές που δεν μπόρεσαν να οχυρώσουν το ΕΣΥ επαρκώς και να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, στρατηγικές που είχαν στο επίκεντρο την προστασία του πλούτου αλλά και την καταστολή των κοινωνικών ελευθεριών και δεν κατάφεραν να προστατεύσουν την υγεία και τις ζωές των εργαζομένων που στοιβάζονται σε χώρους δουλειάς και μέσα μεταφοράς.
Για αυτό και μόνο εντύπωση δεν μας προκαλούν πλέον οι καθημερινές αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, οι οποίοι συντονίζονται μόνο για να περάσουν άρον-άρον κανά νομοσχέδιο περιστολής ελευθεριών, καμιά ιδιωτικοποίηση και καμιά περικοπή στους μισθούς, ενώ για την πανδημία απ’ ότι όλα δείχνουν, ακόμα και τώρα αδυνατούν να βγάλουν μια κάποια στοιχειώδη συνεννόηση, και ενημερώνουν ο ένας των άλλων μέσω των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων…
Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σημειώνει ότι «στην Αττική υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση και πυκνότητα πληθυσμού, καθώς και μεγάλη συγκέντρωση χώρων εργασίας. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι χρησιμοποιούν καθημερινά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τη μετακίνησή τους προς και από την εργασία τους. Παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό στα νοσοκομεία. Παραμένουν ακόμα και τώρα ελλείψεις σε άκρως απαραίτητο εξοπλισμό για τη νοσηλεία ασθενών στις πτέρυγες Covid-19», «στα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία είναι πρακτικά αδύνατον να γίνεται διαχωρισμός (χωροταξικός και φυσικός) των κρουσμάτων της επιδημίας από τα περιστατικά της λοιπής νοσηρότητας με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος της ενδονοσοκομειακής διασποράς. Παραμένουν οι τραγικές ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα Κέντρα Υγείας», «τα νοσοκομεία έχουν επιφορτιστεί και με το έργο του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου στον προσερχόμενο γενικό πληθυσμό».
Τονίζει επίσης ότι «αντί για καθολική επιδημιολογική επιτήρηση με δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ και ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης εκεί που γεννιέται και φουντώνει ο ιός, εφαρμόζονται περιοδικά οριζόντια τυφλά περιοριστικά μέτρα, που τελικά το τίμημα το πληρώνει για μία ακόμη φορά ο λαός. Μέτρα που σε αρκετές περιπτώσεις βρίθουν από αντιφάσεις (κάποια από αυτά πρώτα εξαγγέλλονται και μετά ανακαλούνται), ενώ άλλα στερούνται οποιασδήποτε υγειονομικής λογικής. Μέτρα που σε κάθε περίπτωση αφήνουν έξω από το κάδρο τις βασικές εστίες διασποράς του ιού όπως τα ΜΜΜ και τους μεγάλους εργασιακούς χώρους (εργοστάσια, μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, super market) στους οποίους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας καταπατώνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αποκρύπτονται τα κρούσματα, απουσιάζουν οι κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες για την τήρηση των μέτρων προστασίας».
Η ΟΕΝΓΕ ζητάει την άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας με μόνιμο προσωπικό και την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή. Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της ΠΦΥ και στελέχωσή τους με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Καμία σκέψη για εκ νέου μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων και του λοιπού τακτικού ιατρικού έργου. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δωρεάν, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του κράτους, εκτεταμένη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και των συρροών κρουσμάτων στους εργασιακούς χώρους, στις μονάδες Υγείας, στις σχολικές μονάδες, πύκνωση των δρομολογίων στα ΜΜΜ.
«Οι γιατροί του δημόσιου συστήματος Υγείας, τα συλλογικά τους όργανα η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις-μέλη της από την πρώτη στιγμή με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της υγείας και της ζωής των ασθενών μας προειδοποιούσαμε για τη γύμνια του ΕΣΥ, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης της Υγείας, που εφαρμόζουν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις», τονίζει, ωστόσο επισημαίνει ότι η κυβέρνηση όχι μόνο έχει διακόψει κάθε επικοινωνία με την Ομοσπονδία, αλλά «ακολουθεί μία διαρκή τακτική διάψευσης κάθε επισήμανσής μας, συκοφάντησης και στοχοποίησης των υγειονομικών».