Θάνατοι λόγω των συνθηκών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι ακριβείς αιτίες και χωρίς να έχουν αποδοθεί ευθύνες, απόπειρες αυτοκτονίας, αυτοπυρπολισμοί, απεργίες πείνας και, από την άλλη, αστυνομική βία, προληπτική σύλληψη προσφύγων, αυθαίρετες απελάσεις, εκβιαστικές εκκενώσεις καταυλισμών και καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στον Εβρο συνθέτουν το σκηνικό που καταγράφει η ετήσια έκθεση του Κέντρου Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία «ΑΝΤΙΓΟΝΗ», που δημοσιοποιείται σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, στην ιστοσελίδα του Κέντρου.
Γράφει ο Δημήτρης Αγγελίδης για την Εφημερίδα των Συντακτών
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου, Νάσο Θεοδωρίδη, τα κρούσματα ρατσιστικής βίας εμφανίζονται ελαφρώς μειωμένα, παρατηρείται όμως επανεμφάνιση της δράσης οργανωμένων ομάδων, με αιχμή τις συνεχείς επιθέσεις ταγμάτων εφόδου κατά Πακιστανών εργατών γης στον Ασπρόπυργο, αλλά και κατά αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών διαδηλώσεων στην περιοχή.
Η έκθεση καταγράφει και καλές πρακτικές, όπως τις πρωτοβουλίες εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για μετανάστες και πρόσφυγες, την ηλεκτρονική πλατφόρμα πληροφόρησης και τις νέες στεγαστικές δομές για ευάλωτες ομάδες στην περιφέρεια.
Καλές πρακτικές και ελλείψεις στην κοινωνική ένταξη προσφύγων επισημάνθηκαν και στην ετήσια στρογγυλή τράπεζα του Κέντρου την περασμένη εβδομάδα.
Σε περιστατικά άρνησης νοσηλείας ασυνόδευτων ανηλίκων με σοβαρά ψυχικά προβλήματα αναφέρθηκε η Μαριανέλλα Κλώκα από την Praksis, ακόμα και σε περίπτωση εισαγγελικής εντολής, λόγω έλλειψης θέσεων ή διερμηνείας, αλλά και για λόγους που έχουν να κάνουν με την εθνική καταγωγή των ανηλίκων.
Σημείωσε τις δυσκολίες πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εξαιτίας της καθυστέρησης παροχής ΑΜΚΑ για γραφειοκρατικούς λόγους, όπως και την άρνηση εκ μέρους τοπικών διευθύνσεων εφορίας να βγάλουν ΑΦΜ σε πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με 350 γιατρούς, νοσηλευτές, μαίες, ψυχολόγους, κοινωνικούς μεσολαβητές, διασώστες και άλλους επαγγελματίες υγείας αναφέρθηκε η Παναγιώτα Μεντή, υπεύθυνη σχεδιασμού υγειονομικής κάλυψης προσφύγων στο ΕΚΕΠΥ του υπ. Υγείας.
Στην επιτυχία του προγράμματος ESTIA για φιλοξενία και παροχές σε πρόσφυγες σε διαμερίσματα, όπως και στην ενίσχυση της ανταπόκρισης για πρόσφυγες με αναπηρία αναφέρθηκε η Ξένια Πασσά εκ μέρους της Υπατης Αρμοστείας.