Σοβαρότατες ελλείψεις μέτρων προστασίας για παιδιά και οικογένειες που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα εντόπισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας, μετά και το άνοιγμα βαθμίδων της εκπαίδευσης.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο ο κ. Νταλούκας σημείωσε πως η διασπορά του ιού στα σχολεία αντικατοπτρίζει την διασπορά στην κοινότητα, επομένως με το άνοιγμα των βαθμίδων της εκπαίδευσης «θα υπάρξουν κρούσματα».
Εδώ όμως εντοπίζεται ένα μεγάλο πρόβλημα, εξηγεί ο παιδίατρος, καθώς δεδομένου ότι τα παιδιά τα ίδια φέρουν παρόμοιο ιικό φορτίο με τους ενήλικες χωρίς – συνήθως- να παρουσιάζουν συμπτώματα, ο ιός μπορεί εύκολα να μεταφερθεί σε γονείς αλλά και ηλικιωμένους ειδικά αν βρίσκονται στο ίδιο σπίτι.
Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα εξηγεί ο γιατρός, όταν τα παιδιά ανήκουν σε κάποια ευπαθή ομάδα τα ίδια ή ο οικογενειακός τους περίγυρος.
Σε αυτές τις περιπτώσεις συντρέχει πλέον κίνδυνος για τη ζωή και ο κ. Νταλούκας σημειώνει πως δεν έχει δοθεί στην οικογένεια η δυνατότητα για τέτοιες περιπτώσεις να μη στείλουν το παιδί σχολείο και να παρακολουθεί την εκπαίδευση από το σπίτι.
Για μέτρα προστασίας που δεν λαμβάνονται στη χώρα μας αλλά που βλέπουμε σε άλλες χώρες για τη σχολική λειτουργεία εν μέσω πανδημίας και ψύχους έκανε ειδική αναφορά ο κ. Νταλούκας.
Ειδικότερα -όπως ισχύει στις ΗΠΑ- θεσπίστηκαν βαθμίδες επικινδυνότητας για το άνοιγμα σχολείων με κριτήρια κρουσμάτων ανά ποσοστό πληθυσμού, ενώ ειδικά για τον αερισμό αιθουσών μέσα στο ψυχός, προκρίνονται λύσεις ειδικών ανεμιστήρων εξαγωγής αέρα από την αίθουσα ή ακόμα και ακριβότερες λύσεις με συσκευές καθαρισμού αέρα.
Τέτοιες λύσεις μπορούν να υιοθετηθούν και στην Ελλάδα εξηγεί ο κ Νταλούκας καθώς το κρύο δεν ευνοεί το άνοιγμα παραθύρων αλλά ακόμα χειρότερα, παιδιά με νοσήματα όπως άσμα μπορούν να κάνουν κρίσεις άσματος λόγω του κρύου αέρα.