in

Έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβρη αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβρη αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο αποφάσισε στη συνεδρίαση της η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τρεις προτάσεις: Η μία της πλειοψηφίας της ΚΕ όπου και υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία -χωρίς να γίνει καταμέτρηση- αφορούσε την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο. Η δεύτερη της Αρ. Πλατφόρμας που μειοψήφισε τη διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου αρχές του Αυγούστου και καταδίκη της συμφωνίας.

Η τρίτη πρόταση αφορούσε την απεμπλοκή από το μνημόνιο. Ειδικότερα ζητούσε να υπάρξει απόφαση από την ΚΕ πως δεν συναινεί στο περιεχόμενο της προτεινόμενης συμφωνίας, να συγκροτηθεί κατεπειγόντως επιτροπή επεξεργασίας σχεδίου απεγκλωβισμού της χώρας από τις μνημονιακές δεσμεύσεις για αποκατάσταση της Δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν την κυβέρνηση με ψήφο ανοχής μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου και με την ολοκλήρωση του σχεδίου, προκήρυξη εκλογών με αίτημα για νέα διαπραγμάτευση και συμφωνία, στη βάση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ή ενεργοποίηση του σχεδίου απεγκλωβισμού. Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσαν οι Παναγιώτης Βωβός. Ανδρέας Καρίτζης, Αλέξανδρος Μπίστης, Νάγια Νικολάου και Δημοσθένης Παπαδάτος η παραπάνω διαδικασία θα έπρεπε να επικυρωθεί το συντομότερο από έκτακτο συνέδριο.

Τις εργασιες της ΚΕ έκλεισε με την τοποθέτησή του ο γραμματέας της Τ. Κορωνάκης ο οποίος τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου απεμπλοκής από το μνημόνιο ενώ ξεκαθάρισε πως ομόφωνα πρέπει να καταλήξουμε ότι δεν αφήνουμε κανέναν και καμία σύντροφο/ισσα βορά σε όσους θέλουν να ξεσκίσουν οποιαδήποτε διαφορετική πρόταση.

Όσον αφορά τις παραιτήσεις 17 μελών της ΚΕ ο κ. Κορωνάκης τις χαρακτήρισε ως πολύ αρνητικό γεγονός και μεγάλο πλήγμα για το κόμμα.

“Πρέπει να βρούμε τρόπο να απολογήσουμε συνολικά ό,τι έχει συμβεί”, είπε ο γραμματεάς της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και εκτίμησε πως αν καταλήξουμε στο να φύγει αυτός, να μείνει κάποιος άλλος, υλοποιούμε το σχέδιο του αντιπάλου.

Χρειαζόμαστε σχέδιο απεμπλοκής άμεσα από τα μνημόνια, είπε ο κ. Κορωνάκης ενώ εκτίμησε πως παρακολουθώντας τη διαπραγμάτευση, κυβέρνηση και κόμμα έχασαν σημαντικές ευκαιρίες παρέμβασης στην κοινωνία.

“Δεν οργανωθήκαμε για τον πόλεμο που είχαμε να δώσουμε, κάναμε λάθη, αλλά το βασικό είναι ότι δεν παίξαμε στο γήπεδό μας, μέσα στην κοινωνία. Όποια και αν είναι η συνέχεια αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί”, τόνισε.

Ο κ. Κορωνάκης έθεσε ως προαπαιτούμενο την ενότητά του κόμματος ώστε όπως είπε “να συνεχίσουμε την αντίσταση”. “Αν ακυρώσουμε αυτό θα έχουμε κάνει ένα τραγικό λάθος και θα έχουμε στείλει ένα τραγικό μήνυμα έξω”, τόνισε.

“Ένας ξαφνικός θάνατος από έναν μακρόσυρτο έχουν μια διαφορά. Στο μακρόσυρτο αύριο ζεις. Αν πηγαίναμε σε άτακτη χρεοκοπία, ο κόσμος στον οποίο αναφερόμαστε θα έχανε πολλά από το επόμενο πρωί”, είπε σχετικά με τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης.

Τα λάθη που κάναμε δεν μπορούμε να τα ξανακάνουμε, εκτίμησε και πρόσθεσε πως επειδή η συμφωνία μπορεί να μην κλείσει και γιατί το πρόγραμμα μπορεί να μην βγαίνει  “χρειαζόμαστε πολλά σχέδια”.

“Για αυτό χρειαζόμαστε έναν συντεταγμένο διάλογο, όχι μια πατ-κιουτ διαδικασία”, τόνισε και πρότεινε την διαξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο.

Το έκτακτο συνέδριο βάζει όλο το κόμμα μέσα σε έναν ουσιαστικό διάλογο για το μέλλον, τόνισε και πρόσθεσε: “Μην απαξιώνετε τι αποφάσεις μπορεί να πάρει ένα συνέδριο. Μπορεί να πάρει όλες τις αποφάσεις”. 

“Θα πρέπει να σταθούμε με σοβαρότητα, ψυχραιμία και ανοχή μεταξύ μας, γιατί το καλό μπορεί να βγει αν μείνουμε όλοι μαζί, για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, για να βγούμε από τα μνημόνια, για να νικήσει η Αριστερά”, κατέληξε. 

Δείτε Επίσης: Δήλωση παραίτησης 17 μελών της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Αρ. Πλατφόρμα: Τον Σεπτέμβρη δεν έχει απολύτως κανένα νόημα

“Η σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου το φθινόπωρο, μετά δηλαδή την ψήφιση στη Βουλή της μνημονιακής συμφωνίας που θα έχει δεσμεύσει τη χώρα, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, αφού οι Σύνεδροι θα κληθούν εκ των υστέρων να επικυρώσουν τετελεσμένα άκρως επιζήμια για τη χώρα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της μετά το πέρας της συνεδρίασης η Αριστερή Πλατφόρμα.

“Η προσπάθεια να μην εγκλωβιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο μνημόνιο έχει μέγιστη σημασία για το ίδιο το κόμμα και την προοπτική του και κυρίως για το μέλλον του τόπου και του λαού”, προσθέτει.

Η Αριστερή Πλατφόρμα ξεκαθαρίζει πως πρότεινε την άμεση σύγκληση Διαρκούς Συνεδρίου, προκειμένου “το κόμμα να συζητήσει συντεταγμένα πριν συναφθεί και έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η νέα μνημονιακή συμφωνία”.

“Το σώμα του Διαρκούς Συνεδρίου συγκροτείται από τους συνέδρους του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως είναι το πλέον αρμόδιο συλλογικό σώμα που μπορεί να διασφαλίσει την αντιμνημονιακή και ριζοσπαστική πορεία και φυσιογνωμία του κόμματος και την ενότητα του”, υποστηρίζει.

“Το Διαρκές Συνέδριο, υπερασπιζόμενο το Πρόγραμμα και το Καταστατικό που το ίδιο κατά την ίδρυση του κόμματος ψήφισε, έχει την καταστατική και δημοκρατική υποχρέωση να καλέσει την κυβέρνηση να τηρήσει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις και τη λαϊκή εντολή που έλαβε στις εκλογές της 25ης Γενάρη και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη για τερματισμό των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και σε αυτήν την κατεύθυνση να επεξεργαστεί άμεσα εναλλακτική λύση απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών”, επισημαίνει.

Τσίπρας: Είμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση βρίσκονται σήμερα σε ένα σημείο καμπής, ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του στη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως πρόσθεσε, μετά από έξι μηνες σκληρής διαπραγμάτευσης σήμερα είμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: Να κάνουμε μια τακτική υποχώρηση ή να προχωρήσουμε μπροστά σε έναν συμβιβασμό που δεν είναι αυτός που είχαμε ονειρευτεί και σχεδιάσει, αλλά μια δύσκολη επιλογή, την οποία αναγκαστήκαμε να κάνουμε.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια, ανέφερε ότι τυπικά είχαμε την ελευθερία να επιλέξουμε μόνοι μας αν θα αποδεχθουμε τις προτάσεις των δανειστών ή αν θα επιλέξουμε μόνοι μας την καταστροφή μας.  Όπως είπε, φαινομενικά είχαμε επιλογή, αλλά ουσιαστικά αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, τις θέτουμε στην κρίση της κοινωνίας και της Κ.Ε.

Όπως τόνισε, σήμερα έχουμε χρέος να πούμε την άποψή μας καθαρά και έντιμα και να εξηγήσουμε ποιες είναι οι επιλογές που είχαμε και ποιες οι επιλογές που έχουμε. Σημείωσε ότι υπήρχε η επιλογή ενός δύσκολου συμβαβασμού ή η επιλογή μιας άτακτης χρεοκοπίας, «που προφανώς δεν αποτελεί επιλογή κανενός σε αυτήν την αίθουσα».

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε και τρίτη επιλογή, η έξοδος από το ευρώ, τόνισε στη συνέχεια, υπογραμμίζοντας πως αυτό θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση και σκληρή λιτότητα και προσφυγή στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. «Κάναμε μία δύσκολη επιλογή, εξαναγκαστήκαμε να συμβιβαστούμε σε ένα πρόγραμμα με υφεσιακά μέτρα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα περί μετάλλαξης του κόμματος, έκανε λόγο για κάποιους που «θεωρούν ότι από τη μια μέρα στην άλλη η πλειοψηφία του κόμματος, της ΚΟ, η κυβέρνηση υπέστησαν μια ολοκληρωτική μετάλλαξη και αποφάσισαν να ασπαστούν την λογική της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας ότι αποφασίσαμε να ασπαστούμε έστω και εξ ανάγκης τον νεοφιλελευθερισμό». «Όσοι το λένε αποκρύπτουν ότι κάθε άλλη επιλογή θα είχε λιτότητα και θα ήταν απροσδιόριστη και απρόβλεπτη ως προς τους τομείς της οικονομίας που θα επηρέαζε», πρόσθεσε.

«Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο, φτάσαμε στο όριο της ρήξης έχοντας στο μυαλό μας στο πως θα φτάσουμε σε μία καλύτερη συμφωνία. Λειτουργήσαμε με γνώμονα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και των λαϊκών στρωμάτων. Επιλέξαμε το δρόμο ενός δύσκολου συμβιβασμού διότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καλύτερη εναλλακτική», τόνισε στη συνέχεια, συμπληρώνοντας πως «Αν υπάρχει η άποψη ότι αυτή η συμφωνία είναι το χειρότερο από τα 3 μνημόνια, πρέπει να ειπωθεί».

«Κανένα στέλεχος του κόμματος δεν έλεγε πριν το δημοψήφισμα ότι το όχι σήμαινε έξοδο από το ευρώ», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως ο ίδιος είχε πει «η εντολή είναι για ισχυρή διαπραγμάτευση, για να φέρω συμφωνία σε 48 ώρες, και δεν άκουσα κριτική». «Ας αφήσουμε της λαθροχειρίες και ας μιλήσουμε καθαρά», συμπλήρωσε.

«Για τη μάχη που δώσαμε στο όνομα του δίκιου του ελληνικού λαού, με εντιμότητα και ειλικρίνεια, πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι», τόνισε, αναφέροντας πως «Δημιουργήσαμε τις πρώτες ρωγμές στη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία στην Ευρώπη, η κριτική πλέον δεν περιορίζεται στα όρια της ριζοσπαστικής Αριστεράς». «Η ελληνική κρίση με τη δραματική κατάληξη της διαπραγμάτευσης ανοίγει μία περίοδο αναστοχασμού και σύγκρουσης για το μέλλον της Ευρώπης», ανέφερε επίσης.

«Σε αυτή τη συγκυρία η ριζοσπαστική Αριστερα να απαντήσει: Έχει ή δεν έχει υποχρέωση να παίξει ρόλο σε αυτή τη μάχη, να συνεχίσει να πυροδοτεί τη σύγκρουση», σημειώνοντας πως «Η απάντηση δεν μπορεί να είναι ούτε η εσωτερική υποτίμηση ούτε όμως και η νομισματική υποτίμηση, αποτελούν τις 2 όψεις του ίδιου νομίσματος».

«Είμαι ο τελευταίος που έχω διάθεση να ωραιοποιήσω την κατάσταση παρά το γεγονός ότι η συμφωνία που μας προτείνεται σε ό,τι αφορά τα μέτρα είναι σε σκληρή κατεύθυνση. Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχουν τετελεσμένα θεωρώ ότι υπάρχουν ανοιχτά μέτρα και δυνατότητες», επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Όσο λάθος είναι να προσπαθεί κανείς να ωραιοποιήσει τη συμφωνία άλλα τόσο λάθος είναι να προσπαθεί να δραματοποιήσει την κατάσταση». 

Aπό το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε έκτακτο, ανοιχτό συνέδριο το Σεπτέμβρη «που θα απαντήσει στα στρατηγικά ερωτήματα για την τακτική μας, για τους μεσο- και μακροπρόθεσμους στοχους μας, για τις πιθανές εναλλακτικές» «Να συμφωνήσουμε σήμερα το χρονοδιάγραμμα με το οποίο τα μέλη μας θα αναζητήσουν απαντήσεις», πρόσθεσε ενώ κατέθεσε εναλλακτικά και πρόταση για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος την προσεχή Κυριακή επί της άποψης που θεωρεί ότι «υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο που περνάει μέσα από την ακύρωση της συμφωνίας και ότι υπήρχε εναλλακτική τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου».

 «Να απευθυνθούμε στα μέλη του κόμματος διοργανώνοντας δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή με συντεταγμένες και σύντομες διαδικασίες», είπε ο Αλ. Τσίπρας, καθώς «αυτή η άποψη θεωρεί ότι ο εκβιασμός είναι πλαστός και δεν πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Αυτή η άποψη δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το έκτακτο συνέδριο. Αυτή η άποψη, που δεν αφορά μόνο τη βραχυπρόθεσμη στρατηγική του κόμματος αλλά τον τόπο και τον ελληνικό λαό, αυτή η κρίσιμη απόφαση να μην υποβαθμιστεί, να απευθυνθούμε στα μέλη του κόμματος διοργανώνοντας δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή».

«Να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των μελών μας, ότι θα σταματήσει ο ιδιότυπος δυϊσμός της ΚΟ του κόμματος». «Ο στόχος είναι κοινός, διαφωνούμε στα μέσα», πρόσθεσε. «Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στις ψήφους άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Καλώ όλους και όλες να μοιραστούμε την πολιτική ευθύνη για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίνοντας την πρόταση για το έκτακτο συνέδριο. Να μείνουμε ενωμένοι πραγματικά, όχι στα λόγια, με κοινή στάση στο Κοινοβούλιο. Η πρώτη Αριστερή κυβέρνηση μετά τον πόλεμο, είτε υποστηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε δεν στηρίζεται επειδή έπαψε να είναι αριστερή και πέφτει. Οι κοινοί μας αγώνες επιβάλλουν να λέμε μεταξύ μας την αλήθεια, να βρούμε τις σωστές λύσεις για τον τόπο, την Αριστερά της λαϊκές τάξεις. Κόμμα σημαίνει και κοινός στόχος, αν ο στόχος δεν είναι κοινός δεν υπάρχει νόημα συνύπαρξης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Μην την περνάς τη Γευγελή». Του Πέτρου Κατσάκου

ΚΘΒΕ: Του Κουτρούλη ο γάμος