Εξερράγη δεξαμενή σε ένα εργοστάσιο χημικών της εταιρείας Degussa στο Μαρλ, στη δυτική, Γερμανία.
Από την έκρηξη τραυματίστηκαν δύο ανθρώποι και σχηματίστηκε σημαντικό νέφος αερίου,σύμφωνα με εκπρόσωπο της τοπικής αστυνομίας ενώ τρεις αγνοούνται.
Η έκρηξη έγινε στις 14:40 (ώρα Ελλάδας) και τα αίτια της καταστροφής δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη.
” Ένας τραυματίας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Τρεις άνθρωποι αγνοούνται ακόμη”, σημειώνεται στην ανακοίνωση της πυροσβεστικής. Η τοπική αστυνομία ανέφερε ότι υπάρχει και ένα δεύτερο άτομο που έχει τραυματιστεί ελαφρά.
Η δεξαμενή περιείχε κυκλοδωδεκατριένιο (CDT), μια ουσία που χρησιμοποιείται σε ορισμένα πλαστικά, σε καλλυντικά και σε ηλεκτρονικές συσκευές.
“Η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο από τους πυροσβέστες”, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, όμως ζήτησε από τους κατοίκους των γύρω περιοχών να κρατήσουν κλειστά τα παράθυρά τους για προληπτικούς λόγους.
“Μια στήλη καπνού ύψους 100 μέτρων προκλήθηκε από την έκρηξη, όμως οι περιβαλλοντικές αρχές που έκαναν τις πρώτες μετρήσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος για την υγεία από το νέφος αυτό”, δήλωσε η αστυνομία.
Το νέφος κατευθύνεται προς το νότο, προς το κέντρο της πόλης Μαρλ, αλλά διαλύεται γρήγορα από τον άνεμο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Προς το παρόν δεν είναι γνωστά τα αίτια της έκρηξης. Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να μην βγαίνουν έξω και να κλείσουν καλά τις πόρτες και τα παράθυρα. Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα “φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία”, σημειώνει η πυροσβεστική.
Η Μαρλ είναι μια πόλη με 87.000 κατοίκους και βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από το Ντόρτμουντ.