Επιπλέον εκπτώσεις έως 15% στα τιμολόγια των μεγάλων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας για τη διετία 2016-2017 αποφάσισε η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, ύστερα από πρόταση του Δημοσίου.
Την πρόταση του Δημοσίου, που είναι ο βασικός μέτοχος της επιχείρησης, συζήτησε σήμερα η συνέλευση των μετόχων που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως, με βασικό θέμα τα τιμολόγια των καταναλωτών υψηλής τάσης ύστερα από τη νομοθετική ρύθμιση του Αυγούστου που προβλέπει την κατάργηση των εκπτώσεων 20% που ίσχυαν για τη διετία 2014-2015.
Η ρύθμιση αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση του ΣΕΒ, κυρίως με το επιχείρημα ότι πλήττεται η επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου προς τη γενική συνέλευση προβλέπει 7 διαφορετικά τιμολόγια ανάλογα με το προφίλ κατανάλωσης κάθε βιομηχανίας, επί τη βάσει των οποίων θα γίνουν διαπραγματεύσεις με τη βιομηχανία.
Τα τιμολόγια
Επιπλέον, η πρόταση του Δημοσίου, την οποία διατύπωσε ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μ. Βερροιόπουλος, προβλέπει εκπτώσεις με την ακόλουθη κλίμακα ανάλογα με την ετήσια κατανάλωση κάθε βιομηχανίας:
• Έως 10 γιγαβατώρες μηδέν έκπτωση
• 10-50 GWh έκπτωση 4%
• 50-200 GWh έκπτωση 6%
• 200-400 GWh έκπτωση 8%
• 400-700 GWh έκπτωση 10%
• 700-1000 GWh έκπτωση 12%
• 1000-2000 GWh έκπτωση 13%
• 2000 GWh και πάνω έκπτωση 15%.
Συνολικά πρόκετια για 56 προσφερόμενα τιμολόγια.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, η πρόταση του βασικού μετόχου είναι υποχρεωτική για την εταιρία και δεν τίθεται θέμα συμφωνίας ή διαφωνίας.
Επίσης ανέφερε ότι δεν έχει γίνει αξιολόγηση αν με την πρόταση αυτή καλύπτεται ή όχι το κόστος της επιχείρησης, ωστόσο η πρόταση είναι στο πλαίσιο της νομιμότητας.
Επίσης, αποφασίστηκε η συνέχιση της τιμολόγησης για την «Αλουμίνιον της Ελλάδος» με το υφιστάμενο τιμολόγιο έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών ή λυθεί με άλλο τρόπο η διαφορά.
Μέρος του τροφείο για την ανθρωπιστική κρίση
Ακόμη εγκρίθηκε η διάθεση μέρους του τροφείου που προβλέπει η τελευταία Συλλογική Σύμβαση της ΔΕΗ (συνολικά 12 εκατ. ευρώ) για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με προτεραιότητα τη σίτιση των παιδιών στα σχολεία.
Πηγή: efsyn.gr