#ekloges2015: [Συνέντευξη Alterthess] Απαντά ο Νίκος Παρασκευόπουλος υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ

#ekloges2015: [Συνέντευξη Alterthess] Απαντά ο Νίκος Παρασκευόπουλος υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ

Στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου το alterthess σας παρουσιάζει τις απόψεις υποψηφίων στην Θεσσαλονίκη. Οι υποψήφιοι απαντούν σε πέντε κοινές ερωτήσεις για την οικονομία, την ανεργία, το προσφυγικό, το Μετρό και τις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Στην συντακτική ομάδα του alterthess απαντά ο υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο και αυτής της προεκλογικής περιόδου με την προηγούμενη κυβέρνηση να έχει περάσει από τη Βουλή μία τριετή συμφωνία και ένα νέο δάνειο ενώ μετά τις εκλογές αναμένεται να ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι. Ποια η στάση σας αν εκλεγείτε και ποιοι οι βασικοί άξονες πολιτικής του κόμματός σας.

 Η συμφωνία που υπεγράφη νομίζω ότι ήταν η καλύτερη δυνατή διέξοδος στο πρόβλημα το οποίο υπήρχε. Οι δύο άλλες εκδοχές θα ήταν ή ένα μνημόνιο όπως τα προηγούμενα που θα ήταν από τα πολύ σκληρότερα, ή το grexit για το οποίο η χώρα ήταν απροετοίμαστη και θα οδηγούσε σε πολύ βαριές περιπέτειες την ελληνική κοινωνία. Η εφαρμοστικοί νόμοι αφήνουν στην χώρα μας μια ελευθερία κίνησης, δηλαδή επιτρέπουν στη χώρα μας να κάνει κάποιες πολιτικές επιλογές. Συγκεκριμένα ενώ τα προαπαιτούμενα αυτή τη στιγμή εμφανίζονται ως δεσμευτικά, οι εφαρμοστικοί νόμοι επιτρέπουν στη χώρα να κάνει κάποιες επιλογές οι οποίες θα επιτρέψουν και την προσαρμογή στις ελληνικές ανάγκες και την τήρηση μιας πορείας η οποία είναι σύμφωνη με την πολιτική γραμμή του κυβερνώντος κόμματος. Συγκεκριμένα οι εφαρμοστικοί νόμοι θα αφορούν και την αναδιάρθρωση του χρέους. Θα αφορούν επίσης το τρόπο με τον οποίο θα εξειδικευτεί η συγκρότηση και λειτουργία του Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τον τρόπο με τον οποίο θα διατεθούν τα αναπτυξιακά κονδύλια ή εκείνα τα οποία ενδεχομένως θα προκύψουν με την υπέρβαση του χαμηλού κατωφλιού που υπάρχει για το πρωτογενές πλεόνασμα, χαμηλού σε σχέση με αυτό το οποίο ίσχυε προηγουμένως. Άρα υπάρχουν πολλά περιθώρια για να ασκηθεί μια πολιτική φιλολαϊκή και για την προστασία του κράτους πρόνοιας και του κράτους δικαίου στη χώρα μας.

Η ανεργία αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας. Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι 6/10 νέους είναι άνεργοι και πολλοί μεταναστεύουν στο εξωτερικό ενώ η Θεσσαλονίκη έχει λάβει τον τίτλο της “πρωτεύουσας της ανεργίας”. Ποια η πρόταση του κόμματος σας;

Η αντιμετώπιση της ανεργίας γίνεται με ένα πρόγραμμα ανάπτυξης. Η ανάπτυξη οπωσδήποτε δεν μπορεί να ρθει την επόμενη ημέρα κυριολεκτικά από την περίοδο της ύφεσης, προϋποθέτει οπωσδήποτε κάποια αλλαγή του ρεύματος και μια καινούρια προσπάθεια. Αυτό το οποίο έχει συμβεί αυτή τη στιγμή είναι το εξής: Ότι ενώ μέχρι σήμερα είχαμε ένα διαρκή κατήφορο. Ενώ εκεί που πιστεύαμε ότι βρίσκαμε το σταθερό έδαφος ή τον πάτο για να το πω πιο απλά, ξαφνικά διαπιστώναμε ότι υπάρχει λάσπη και μπορεί να υποχωρήσουμε παρακάτω, αυτή τη στιγμή συναντήσαμε ένα σταθερό έδαφος. Αυτό το σταθερό έδαφος μας επιτρέπει να παλέψουμε, να αγωνιστούμε για την αύξηση της παραγωγικότητάς μας στο χώρο της βιομηχανίας, στο χώρο της αγροτικής παραγωγής. Μόνο η αναπτυξιακή πορεία θα απαντήσει και στο πρόβλημα της ανεργίας και θα απαντήσει και στα μεγάλα προβλήματα της χώρας μας που αφορούν ακόμα και την εξάρτησή της από τη διεθνή οικονομία. Νομίζω ότι το θέμα ευρώ ή δραχμή είναι ένα θέμα τελείως δευτερεύων σε σχέση με το αν έχουμε μία χώρα η οποία έχει συναλλαγματικά αποθέματα και παραγωγικότητα και ότι στη δεύτερη περίπτωση μπορούμε να πάμε καλά με όποιο νόμισμα και αν έχουμε ενώ αν δεν υπάρχουν αυτά, δηλαδή αν δεν υπάρχει ανάπτυξη και βιομηχανική παραγωγή, δεν θα μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε όποιο και αν είναι το νόμισμα. Νομίζω λοιπόν η απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας είναι η ανάπτυξη.

Το φαινόμενο των νέων που μεταναστεύουν σήμερα στο εξωτερικό είναι πολύ λυπηρό. Το μόνο για το οποίο μπορούμε να χαιρόμαστε είναι ότι οι πτυχιούχοι, όσοι παίρνουν το πρώτο πτυχίο του ελληνικού πανεπιστημίου έχουν μία εξαιρετική σταδιοδρομία κατά μέσο όρο. Ωστόσο η αλλαγή του ρεύματος δεν είναι δυνατό να γίνει ούτε με αυτοματισμό, ούτε με τη συνέχεια της πολιτικής που υπήρχε μέχρι σήμερα. Χρειάζεται μία διαφορετική πολιτική. Βεβαίως και πάλι εδώ η απάντηση είναι η ανάπτυξη και πέρα από την ανάπτυξη χρειάζεται και ένα ψυχολογικό κλίμα ότι όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, έχουμε ελπίδες για κάτι καλύτερο. Οι νέοι είναι ενθουσιώδεις. Στο νέο η ελπίδα μπορεί να πει πολύ περισσότερα πράγματα. Η ελπίδα δεν έρχεται με όνειρα θερινής νυκτός αλλά όταν πατάς σε στέρεο έδαφος και ξέρεις ότι μπορείς να περιμένεις και κάτι καλύτερο αύριο και αυτή νομίζω θα είναι η αυριανή μας ημέρα.

Το προσφυγικό ζήτημα αναδεικνύεται στο δράμα της εποχής μας όπου χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούν να μπουν -και μέσω της χώρας μας- στην Ευρώπη για να γλυτώσουν από την φωτιά του πολέμου. Ποιες είναι οι προτάσεις του κόμματός σας;

Ευτυχώς έχει αρχίσει να καταλαβαίνει όλη η χώρα ίσως εκτός από κάποιους φανατικούς κάποιων κομμάτων ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πρόβλημα το οποίο είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Έχω μάλιστα την εντύπωση ότι το γενικό πρόβλημα δεν είναι καθόλου πιθανό ότι θα περάσει μια καυτή περίοδο και στη συνέχεια θα γίνει απλούστερο ή ευκολότερο. Πιστεύω ότι το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα και των επόμενων δεκαετιών. Γιατί στις χώρες που μπορεί να έχουν πόλεμο και μπορούν να προστεθούν και χώρες που λόγω της περιβαλλοντικής πολιτικής θα μείνουν χωρίς νερό ή επαρκή διατροφή επομένως θα έχουμε πάντοτε κινήσεις πληθυσμών. Η Ευρώπη τώρα αρχίζει να το συνειδητοποιεί μέχρι τώρα έκλεινε τα μάτια για να μη πω ότι στρουθοκαμήλιζε αφήνοντας να τα βγάλουν πέρα μόνες τους κάποιες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να αποκλειστεί ως πολιτική της χώρας μας είναι να στηριχτούμε μόνο στην αστυνόμευση. Όχι μόνο επειδή αυτή πρακτικά είναι αδύνατη αλλά επειδή περιοριζόμενοι στην αστυνόμευση τελικώς καταλήγουμε να βρίσκουμε ανθρώπους στις αμμουδιές πνιγμένους και μικρά παιδιά όπως αυτές οι τραγικές ιστορίες τις οποίες μάθαμε το τελευταίο καιρό. Νομίζω ότι η πολιτική πρέπει να περιλαμβάνει και χώρους για παροχή άμεσης βοήθειας στη χώρα μας αλλά και τη δυνατότητα διευκόλυνσης των μεταναστών να πηγαίνουν προς τις χώρες οι οποίες έχουν πληθυσμό με μικρότερη πυκνότητα και τις οποίες θέλουν να καταλήξουν.

Το Μετρό της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην χώρα και σήμερα βρίσκεται στον “πάγο” λόγω των υπέρογκων εξωσυμβατικών απαιτήσεων του εργολάβου ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν σε διαθεσιμότητα. Πως θεωρείτε ότι πρέπει να κινηθεί η επόμενη κυβέρνηση;

Το θέμα είναι εξαιρετικά δύσκολο και πολύπλοκο. Δεν είμαι και μηχανικός για να έχω μια γνώση ειδικού. Πιστεύω ότι πρέπει να βρεθούν ευέλικτες λύσεις για να προχωρήσει το μετρό. Δεν μπορεί να αποκλειστεί μία νέα δημοπράτηση αν φτάσει κανείς στο αδιέξοδο αλλά πρέπει να εξαντληθεί η προσπάθεια για να βρεθούν λύσεις απλούστερες προηγουμένως. Κάτι το οποίο προσωπικά βλέπω σαν λύση ανάγκης και ότι μπορεί να δώσει μια διέξοδο είναι ότι ο σταθμός στη Βενιζέλου όπου βρίσκονται οι σημαντικές αρχαιότητες να καταργηθεί, δηλαδή να μη κατασκευαστεί, έστω και αν οι πολίτες θα πρέπει να περπατήσουν λίγο περισσότερο. Όλοι έχουμε εικόνες από άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου μεταξύ των σταθμών του μετρό μεσολαβούν αρκετά, πολλές φορές και εκατοντάδες, μέτρα και νομίζω ότι αυτό θα είναι ένα μικρό κόστος. Στο κέντρο της πόλης βρισκόμαστε έτσι και αλλιώς και ίσως αυτή η επιλογή να δίνει μία λύση.

Σε Σκουριές και Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής έχουν σταματήσει προσωρινά οι εργασίες της Ελληνικός Χρυσός. Πως πρέπει να σταθεί η επόμενη κυβέρνηση απέναντι σε αυτό το θέμα;

Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να συνθέσει πολλές ανάγκες. Εγώ θεωρώ πάρα πολύ σημαντική την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Η γη χρειάζεται το πράσινο και θα το πληρώσουν τα παιδιά μας αν το πράσινο το θυσιάζουμε χωρίς προσοχή και χωρίς σεβασμό και προδιαγραφές ασφαλείας για την υγεία μας. Οπωσδήποτε πρέπει να ακολουθήσει τη νομιμότητα και να σεβαστεί τη νομιμότητα. Ιδιαίτερα τις αποφάσεις του ΣτΕ που λύνουν ζητήματα συμβατικά, διότι αλλιώς το κόστος μπορεί να είναι μεγάλο για μία χώρα η οποία βρίσκεται σε κρίση αλλά οπωσδήποτε πρέπει να δει και το κοινωνικό θέμα. Δηλαδή και τη ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και τα αιτήματα των εργαζομένων. Πρόκειται για μία δύσκολη σύνθεση στη περίπτωση αυτή.

Διαβάστε Επίσης

#ekloges2015: [Συνέντευξη Alterthess] Απαντά η Χριστίνα Ταχιάου υποψήφια με το Ποτάμι

#ekloges2015: [Συνέντευξη Alterthess] Απαντά ο Γιάννης Δελής υποψήφιος με το ΚΚΕ

#ekloges2015: [Συνέντευξη Alterthess] Απαντά η Ρόζα Εδιάρογλου υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ

#ekloges2015: [Συνέντευξη Alterthess] Απαντά ο Χρήστος Αβραμίδης υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΕΕΚ

#ekloges2015: [Συνέντευξη Alterthess] Απαντά η Δέσποινα Χαραλαμπίδου υποψήφια με την Λαϊκή Ενότητα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Έκτακτη συνάντηση της Β. Θάνου με τον Δ. Αβραμόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου

Σε ιδιωτική εταιρεία σκοπεύει να αναθέσει τον έλεγχο εισιτηρίων ο ΟΑΣΘ